Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Кестеновият мед от района на планината Беласица е бутиков“

Снимка: архив

Борислав Митрев е председател на „Пчеларски съюз – Южна пчела“ гр. Петрич от 5 години, а от 9 се занимава с пчеларство. 

В района на планината Беласица се произвежда чист кестенов мед. Той е бутиков, защото се добива единствено там и е в много малки количества, а качествата му са изключително много.  Друг масив с кестенови гори има край Берковица, но там кестеновите дървета са болни, цъфтят заедно с липата и не се получава чист кестенов мед. „Нашият кестенов мед е малко, не вадим в големи количества. Кестеновите дървета цъфтят в края на юни. Тогава е много топло.  По принцип кестените бързо прецъфтяват. Пашата е краткотрайна и затова не се добиват големи количества“ – споделя Борислав Митрев. „Затова той е бутиков. При много добра година добивът е около 10 кг. от пчелно семейство. Това обаче е много рядко, особено през последните години“ – допълва председателят на „Южна пчела“. 

Кестеновият мед е много полезен, качествен, има ниска киселинност, не дразни стените на стомаха. Използва се при настинки, възпаление на гърлото, дори и при рани. Няма противопоказания. Той е със специфичен вкус, леко нагарча. Търси се много. Цената му е между 13 лв. и 18 лв. за килограм.

Още за качествата и добива на чист кестенов мед от района на планината Беласица можете да чуете в звуковия файл.Вижте още
32 Фестивал Процес - Пространство, 1-8 юни 2021, Балчик

Пенка Минчева, организатор на „Процес - Пространство“: Виждала съм голяма трансформация в творчеството на артисти от началото до края на участието им във фестивала

   Във фокуса на вниманието ни е 32-рото издание на знаковия и най-дълго съществуващ фестивал за съвременно изкуство у нас „Процес - Пространство”, който се състоя от 1 до 8 юни в Балчик. След провеждането му през годините на различни други места, днес можем да говорим и за своеобразно завръщане към първоначалната локация на международния форум,..

публикувано на 12.06.21 в 18:39

За хляба, любовта и модерността

Вторият и последен ден на  ХХII Национален ученически празник „За хляба наш…“в  Благоевград се запомни с неподправена празнична атмосфера, емоции и аплодисменти на площад „Народни будители“. Препълнените зрителски трибуни спонтанно реагираха на детските трупи, участващи в конкурса „Обреди и драматизации“. Жури, зрители и изпълнители бяха обединени..

публикувано на 12.06.21 в 17:41

Двама докторанти от ЮЗУ спечелиха призовите места в конкурсa „Млад икономист – 2021“

Радостина Емилова Юлева – Чучулайна и Филип Райчов Иванов спечелиха призовите първо и второ място в националния конкурс „Млад икономист – 2021“. Те са победителите в категорията „докторанти“ на авторитетния конкурс, организиран за 17-та година от Съюза на икономистите в България.   „ Това, което е много радващо, че тази година..

публикувано на 11.06.21 в 19:59

Ремонтът на пътя за Рилския манастир може да продължи и още една година

Такава прогноза направи в интервю за Радио Благоевград кметът на община Рила Георги Кабзималски. "Работата, която предстои е много и тя е много отговорна, защото се работи в много важен участък. Там няма възможност за обходен път и има и ограничения за автомобилистите, които са неизбежни. Ако ремонтът бе в района на село Падала – там има..

публикувано на 11.06.21 в 17:13

Академия за доброволци се провежда в Благоевград

Ученици от гимназиалните класове на училища от Благоевград участват в Академия за доброволци, чийто домакин е Регионалният исторически музей в Благоевград. Организатори на събитието са Местната комисия за борба с трафика на хора и Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет , в партньорство с Община..

публикувано на 11.06.21 в 15:00

За младите учени от благоевградско Седмо училище

Новите технологии и българското образование – тази симбиоза може да бъде усетена в кабинетите по природни науки и математика на благоевградското Седмо училище „Кузман Шапкарев“. От днес модерният научен комплекс, създаден чрез Националната програма “Изграждане на училищна STEM среда” , се допълни с още няколко специализирани кабинета. 300 хил...

публикувано на 11.06.21 в 14:14

Какво трябва да знаем преди да започнем своя онлайн бизнес

В Благоевград предстои да се проведе обучение (на 19 и 20 юни)   на тема „ Основи на електронната търговия". Целта е да бъдат дадени ценни насоки на хората, които желаят да научат повече за стартирането и развитието на собствен онлайн бизнес или да дигитализират текущата си физическа дейност, но изпитват трудности и несигурност. „В..

публикувано на 11.06.21 в 13:50