Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Престижна световна награда за българска сватбена снимка

Снимка от българска сватба спечели престижна световна награда. За кадъра е гласувало жури от фотографи носители на наградата Пулицър. Автор на фотографията е Любомир Жипонов.

„Сватбената снимка, с която станах по-популярен се случи миналата година на есен на сватбата на Софи и Слави в София. Беше по време на поздравленията на изнесения ритуал. Въпросният господин на снимката се казва чичо Венци. Това е момент, затова кандидатствах в конкурс за раздел „Момент“. Това е Международна нагрда, която спечелих за сватбена фотография в категория „Документална фотожурналистика“, като разбира се тя беше в селекция и с други наградени снимки“, каза Любомир Жипонов.

Конкуренцията по подобни конкурси е голяма, а тази награда е поредната оценка за фотографа Любомир Жипонов:

„Имам 12 наградени, журирани, международни награди. Първата награда, която спечелих беше през 2018 година. Тогава моята снимка, освен че беше наградена с първо място, но също така спечели и най-добра от най-добрите снимки за годината на тази платформа. Гордея се с всички награди, които съм спечелил.“.

В ефира на Радио Благоевград фотографът коментира и упреците, които получи от страна на Националната асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори. Те го обвиниха в преиначаване на информацията, относно спечелената награда:

„Една част от колегите не удобряват моите медийни изяви. Аз не съм ги писал тези статии. Не съм редактирал видеа, нито съм си измислял. На 20 януари споделих истината за моята награда, че е Международна награда, че съм участвал в конкурс. Че е за сватбена фотожурналистика, че съдии са я журирали тази награда и тя е в Международна асоциация. Нормално е да не се хареса на всички моят успех. Те си имат своята гледна точка, колегите. Аз не членувам в тази българска асоциация. Нямам ангажименти към тях. Всичко, което съм казал е абсолютна истина. Ако на някой не му харесват медийните публикации и заглавия, това не е мой проблем“, заяви Жипонов.

Цялото интервю на Любомир Жипонов чуйте в звуковия файл -> Вижте още

"Ако мястото е време" с Александър Христов

  "Тази книга е и нощна, и мрачна, и есенна. Макар че цялата е насочена към времето за разсъмване и води към светлината.", така описва книгата си "Ако мястото е време" Александър Христов. Как пътуването и домът могат да се окажат едно, как пространството може да е само такт от пулса на времето, и защо авторът на тази книга избира въпросите, а не..

публикувано на 02.07.22 в 22:28
TIMAS

TIMAS прави рестарт с "Дай ми знак"

Тихомир Митов посрещна 29-ия си рожден ден с нов сингъл - „Дай ми знак“ и нов творчески псевдоним - TIMAS. "Идеята на този псевдоним е да направя нещо по-кратко, нещо което да се произнася по-лесно, защото последните години работя с доста хора от различни държави.", разказва младият артист. Към „Дай ми знак“ TIMAS снима стилно,..

публикувано на 02.07.22 в 19:59

Цончо Ганев, "Възраждане": Внасяме сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от партия „Възраждане“ Цончо Ганев. По..

публикувано на 01.07.22 в 16:35

Иван Димитров: За първи път България отстоява собствените си интереси

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова - с настояване до 12 часа в петък, 1-ви юли, да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70-те руски дипломати, бе сред основните акценти в предаването „Събития и личности“. Коментар по горещата политическа тема направи депутатът от „Демократична България“ Иван Димитров...

публикувано на 01.07.22 в 16:04

Задълбочава се сътрудничеството между ЮЗУ “Н. Рилски“ – Благоевград и университета „Александър Джувани“ в Елбасан, Албания

Университетът „Александър Джувани“ в албанския град в Елбасан е създаден на базата на Висшето педагогическо училище (първата национална институция за обучение на учители в Албания), което работи от 1909 година, а през 1971 година е реорганизирано в Педагогически институт. Висшето училище е с класическа университета структура и носи името на..

публикувано на 01.07.22 в 15:29

Как в Бачево порасна „Рилска самодива“...

Отиваме до разложкото село Бачево. Повечето от нас го свързват с пъстроцветните кушии по Тодоровден. Традициите обаче, се поддържат живи и чрез самодейците от местното читалище, което развива сериозна и отговорна дейност в опазването на българското народно творчество. Мъжки и женски фолклорни групи, детски танцов състав, подготвящ се да се..

публикувано на 30.06.22 в 15:08

С лазер от най-ново поколение в ИСУЛ лекуват бъбречно-каменна болест

Д-р Еленко Попов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с презентации на световен форум за бъбречно-каменна болест Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в..

публикувано на 30.06.22 в 10:51