Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Престижна световна награда за българска сватбена снимка

Снимка от българска сватба спечели престижна световна награда. За кадъра е гласувало жури от фотографи носители на наградата Пулицър. Автор на фотографията е Любомир Жипонов.

„Сватбената снимка, с която станах по-популярен се случи миналата година на есен на сватбата на Софи и Слави в София. Беше по време на поздравленията на изнесения ритуал. Въпросният господин на снимката се казва чичо Венци. Това е момент, затова кандидатствах в конкурс за раздел „Момент“. Това е Международна нагрда, която спечелих за сватбена фотография в категория „Документална фотожурналистика“, като разбира се тя беше в селекция и с други наградени снимки“, каза Любомир Жипонов.

Конкуренцията по подобни конкурси е голяма, а тази награда е поредната оценка за фотографа Любомир Жипонов:

„Имам 12 наградени, журирани, международни награди. Първата награда, която спечелих беше през 2018 година. Тогава моята снимка, освен че беше наградена с първо място, но също така спечели и най-добра от най-добрите снимки за годината на тази платформа. Гордея се с всички награди, които съм спечелил.“.

В ефира на Радио Благоевград фотографът коментира и упреците, които получи от страна на Националната асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори. Те го обвиниха в преиначаване на информацията, относно спечелената награда:

„Една част от колегите не удобряват моите медийни изяви. Аз не съм ги писал тези статии. Не съм редактирал видеа, нито съм си измислял. На 20 януари споделих истината за моята награда, че е Международна награда, че съм участвал в конкурс. Че е за сватбена фотожурналистика, че съдии са я журирали тази награда и тя е в Международна асоциация. Нормално е да не се хареса на всички моят успех. Те си имат своята гледна точка, колегите. Аз не членувам в тази българска асоциация. Нямам ангажименти към тях. Всичко, което съм казал е абсолютна истина. Ако на някой не му харесват медийните публикации и заглавия, това не е мой проблем“, заяви Жипонов.

Цялото интервю на Любомир Жипонов чуйте в звуковия файл -> Вижте още

Добрият библиотекар трябва да се развива постоянно

„За един библиотекар няма значение, дали е в професията си 10, 20 или 30 години. Ние, трябва да сме встрани от клишето, че библиотекаря е някаква лелка, която е строга, нервна, сприхава и трябва да реагира на всяко говорене на високо, напротив. Ние, вече сме едни съвременни будители, които получаваме признание за нашата работа, която е многостранна и..

публикувано на 12.05.21 в 12:32

Психотерапевтът Любомира Димитрова: Най-силна е благодарствената молитва

Ако, тялото на човек се нуждае от храна, то душата се нуждае от молитва. Молитвата е тайнство, индивидуално общуване с висшите духовни сили. Тя води до хармония и покой. Молитвата отключва неограничени възможности на самооздравителни процеси. Тя е не само свързване с религията, но е и медитация, духовна практика. „Всичко, което бихте..

публикувано на 12.05.21 в 12:24

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази..

публикувано на 11.05.21 в 15:26

Болните с COVID-19 в Пиринско намаляват, отделенията се връщат към нормалната си дейност

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200.  Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се..

публикувано на 11.05.21 в 14:38

Рестартирай Европа: Стартира първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици

Младият предприемач Крис Младенов основава първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици, която се превръща в първия индивидуален български проект, в който са инвестирани милиони. През последната година сме подложени на огромни промени, които събуждат нуждата да придобиваме нови знания, които да превърнем в..

публикувано на 10.05.21 в 10:29

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище. Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да..

публикувано на 10.05.21 в 10:17

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51