Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Престижна световна награда за българска сватбена снимка

Снимка от българска сватба спечели престижна световна награда. За кадъра е гласувало жури от фотографи носители на наградата Пулицър. Автор на фотографията е Любомир Жипонов.

„Сватбената снимка, с която станах по-популярен се случи миналата година на есен на сватбата на Софи и Слави в София. Беше по време на поздравленията на изнесения ритуал. Въпросният господин на снимката се казва чичо Венци. Това е момент, затова кандидатствах в конкурс за раздел „Момент“. Това е Международна нагрда, която спечелих за сватбена фотография в категория „Документална фотожурналистика“, като разбира се тя беше в селекция и с други наградени снимки“, каза Любомир Жипонов.

Конкуренцията по подобни конкурси е голяма, а тази награда е поредната оценка за фотографа Любомир Жипонов:

„Имам 12 наградени, журирани, международни награди. Първата награда, която спечелих беше през 2018 година. Тогава моята снимка, освен че беше наградена с първо място, но също така спечели и най-добра от най-добрите снимки за годината на тази платформа. Гордея се с всички награди, които съм спечелил.“.

В ефира на Радио Благоевград фотографът коментира и упреците, които получи от страна на Националната асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори. Те го обвиниха в преиначаване на информацията, относно спечелената награда:

„Една част от колегите не удобряват моите медийни изяви. Аз не съм ги писал тези статии. Не съм редактирал видеа, нито съм си измислял. На 20 януари споделих истината за моята награда, че е Международна награда, че съм участвал в конкурс. Че е за сватбена фотожурналистика, че съдии са я журирали тази награда и тя е в Международна асоциация. Нормално е да не се хареса на всички моят успех. Те си имат своята гледна точка, колегите. Аз не членувам в тази българска асоциация. Нямам ангажименти към тях. Всичко, което съм казал е абсолютна истина. Ако на някой не му харесват медийните публикации и заглавия, това не е мой проблем“, заяви Жипонов.

Цялото интервю на Любомир Жипонов чуйте в звуковия файл -> Вижте още

Над 200 организации са преминали през програмата „Предприемачество за нестопански организации“

Българският център за нестопанско право вече 12 години  развива програмата „Предприемачество за нестопански организации “. Центърът  помага на други неправителствени организации идеите им да се превърнат в бизнес планове и социалните каузи да се реализират чрез работещи социални предприятия. „ През тези години увереност и вдъхновение ни дават..

публикувано на 29.05.23 в 09:29
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен - "Усмихни се"

Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен! Само преди няколко месеца Вяра подели песен със заглавието “Вярвам”, която можете да гледате в нейния YouTube канал - Vyara Pantaleeva. Днес новата и песен се казва “Усмихни се” и е написана от Чавдар Цолов.  Песента е с много положително и ведро звучене. С тази песен Вяра се стреми да..

публикувано на 28.05.23 в 15:14

Фестивал „Кулинарни съкровища от близо и далеч“

„Кулинарни съкровища от близо и далеч“ е темата на третото издание на Фермерски фестивал София 2023. Събитието е двудневно, започна на 27 май пред пилоните на НДК, продължава и днес в неделя. През двата фестивални дни посетителите могат да намерят богато разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки, месни и млечни..

публикувано на 28.05.23 в 13:05

Всеки шести хипертоник в България не знае за заболяването си!

Този месец се инициира най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май, месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. Кампанията има за цел да повиши нашата осведоменост и да подчертае важността на измерването на кръвното налягане. Темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира..

публикувано на 26.05.23 в 10:54

При тревожните разстройства медикаментите са на втори план

От 22 до 28 май се проведе Европейската седмица на психичното здраве. Темата тази година беше „Психично здрави общности“. Водещият психиатър д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Ив. Рилски“ коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград най-често срещаните психични проблеми на българина...

публикувано на 26.05.23 в 09:09

Майка от Благоевград със сигнал за грубо отношение на лекар

Сигнал за грубо отношение на лекар от Спешно отделение в държавната болница в Благоевград към дете подаде в Радио Благоевград Бойка Павлова. 3-годишната й дъщеричка пада с тротинетка на плочките пред Община Благоевград. Момиченцето започва да плаче, да пищи, че не може да стане и семейството отива в болницата. Лекарят, който е на смяна,..

публикувано на 25.05.23 в 10:40
Мая Падарева

От учебно посещение в Норвегия се убедих, че работим в правилната посока

Община Белица е една от десетте общини в България, които работят по проекта на Националното сдружение на общините на Република България „Растеж чрез активиране на местния потенциал – GALOP”,финансиран със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014 – 2021 година. Преди броени дни, делегация на българските..

публикувано на 23.05.23 в 10:21