Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реални ли са намаленията в моловете?

След отварянето на моловете и големите търговски центрове, Комисията за защита на потребителите предприе масови проверки по отношение коректността на многобройните промоции, които предлагат търговците. В някои случаи, обявените намаления са дори над 80%.

Дали обаче, тези цифри са реални?

„Възможно е търговци да искат да пласират залежала стока, но това не трябва да е за сметка заблуда по отношение на потребителите, които ще я купят. Тук, случаят е по-особен, в сравнение с други кампании с промоции, които сме свикнали да наблюдаваме, тъй като в един не съвсем кратък период от време, тези центрове не работеха. Затова, коректността на намаленията, които те предлагат, трябва да бъде проверена“- коментира за Радио Благоевград Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.


През миналата седмица, експертите от Комисията са направили над 100 инспекции в 10 търговски центрове, тип мол, в 50 - 60 магазина. В тях са проверени както намаленията и промоциите, така и възможността, те да с всички изискуеми от Закона реквизити.

7 са установените нарушения

„Това, според мен означава, че намаленията в повечето случаи са били коректни, посланията са били поставени вярно и потребителите са имали съответната информация по надлежния ред. В тези няколко случая, в които сме установили проблеми, се касае за класическите нарушения в Раздела за намаления от Закона за защита на потребителите, като например – не е посочена старата и новата цена, неправилно изчисляване на процента намаление, като към процента намаление, който се е прилагал, се добавя нов процент и така, потребителят може да бъде заблуден“– уточни Маргаритов.

Съветите към потребителите

Потребителите трябва да четат добре етикетите. На тях трябва да е посочена старата и новата цена, като на старата цена, стоката трябва да е продавана реално, поне 30 дни, преди намалението. Тук, изключваме времето, по което магазинът е бил затворен, заради извънредните мерки. Това е една от уловките, които прилагат търговците. Освен това, може да бъде посочен и процентът намаление, като тази информация може да бъде поставена както на етикета на всяка стока, така и в непосредствена близост до стоките, за които важи промоцията.

Връщането на дадена стока е добра практика

Когато, един търговец се е ангажирал с тази добра практика, той няма възможност да се отметне от нея и ако го направи, това би било нарушение“ – коментира още Димитър Маргаритов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Маргаритов:

Доколко реални са намаленията в големите търговски центрове? Репортерска проверка от Благоевград на Елеонора Тахова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50