Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска виртуална класна стая се използва в десетки държави по света

От тази година платформата е една от официално одобрените от Министерството на образованието и науката в България

2
Снимка: vedamo.com

Създадената в София през 2013-а година образователна платформа "Vedamo" започва като фондация, но се превръща в бизнес с хиляди клиенти, половината в САЩ. През последната една година, покрай COVID-19, клиентите в световен мащаб се увеличават от пет до десет пъти.

"Ние сме млад, ентусиазиран български екип, който от самото начало е с кауза за равен достъп до образование и това е нашата мисия. В самия екип голяма част от хората сме учители. Имаме и софтуерни инженери, без които няма как. Отношението ни към образованието е ключово", каза в интервю за Радио Благоевград Светлана Савова, директор "Партньорства и продажби"​.

Платформата е комбинация от два елемента - виртуална класна стая, която е основният продукт на "Ведамо", и система за управление на обучението (learning management system), с каквито разполагат много училища и университети, включително в България. 

"2013-2014-а година, когато създадохме платформата, беше преломен период за България, в който голяма част от училищата нямаха компютърни кабинети. Т.е. нямаха устройства, на които да се ползва. Това по естествен начин предразположи ние да опитаме да излезем извън рамките на страната и да имаме повече последователи. Но през последната година тук има голям скок в използването на технологиите и в разбирането на хората. И въпреки че това, което се случи с пандемията, е ужасно, българите направихме една крачка в образованието, която нямаше да направим 40 години сигурно", каза още Светлана Савова.

Платформата вече е една от официално одобрените от Министерството на образованието и науката платформи за преподаване. Тя е разработена специално за нуждите на образованието и може успешно да се използва за всички учебни предмети и класове. А към днешна дата "Ведамо" се използва успешно в десетки държави по целия свят и работи на девет езика.

От създаването си до сега разработката печели редица национални и международни награди, а сега е сред финалистите в конкурса за наградите на БАИТ за 2020 година.

Галерия

Вижте още

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33

Триото ПТП и „Един щастлив празен ден“

Един щастлив празен ден“ е първият сингъл на триото ПТП. Това всъщност е нова версия на песен на група Атлас, ремиксирана в стил „sint pop“ (New Order – True Faith). Видеоклипът е заснет на различни места. Пепи Писарски и Тишо снимат в София, а Петър Маринов в Каварна. Файловете са обменени по интернет и клипът е монтиран в сегашния си вид...

публикувано на 11.04.21 в 15:14
Яна Василева - Цури

Яна Василева – Цури и романът „Животът е жена”

„Животът е жена” – това е заглавието на втория на младата самоковска авторка Яна Василева - Цури. „Има хора, които започват да означават нещо за теб след като ги срещнеш. Няма значение какъв е полът им. Нито годините… Необяснимо как тяхното присъствие ти става приятно. Радко се случва и може би затова го намираме странно. Опитваме се да го..

публикувано на 11.04.21 в 14:58