Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-добрите млади физици в България

Това са Гергана Дяволска от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Радомир, Александра Найденова от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник и Деян Тасев от ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник. Те се състезаваха в отбор „Еврика“ и завоюваха челното I-во място в Националното състезание „Турнир на младите физици“. Събитието бе организирано от МОН и РУО Перник, а домакин бе ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник.

В ефира на Радио Благоевград чухме младите физици и една от ръководителките им Десислава Маркова. Можете да ги чуете в звуковите файлове. Сега ви предлагаме кратни откъси от интервютата с тях.

Гергана Дяволска, ученичка в XI клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Радомир: „За първи път участвах в състезанието миналата година и стана съвсем случайно. Тази година работих по задача №8 Бушон. През късо парче жица трябва да премине ток, който да я стопи. Трябваше да изследваме параметрите, от които зависи времето за стопяване на жицата, как се стопява, къде се стопява, колко е големината на тока, от значение ли е околната среда... Честно казано, беше много интересно да прочета цялата информация по задачата. Виждаш нещо, което си изучавал в малка степен в училище, колко мащабно е като материя и до каква степен може да се развие. Виждам нещо как се случва и ми е любопитно да разбера защо се случва... Най-основното нещо, на което ни учи този формат състезание, е комуникацията и работата в екип.“

Александра Найденова, ученичка в XI клас от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник: „Самото участие в такъв турнир е наистина доста нестандартно усещане, защото се разминава много с регламентите на останалите олимпиади, с които сме свикнали. Това състезание изисква много комуникативни умения, умение да се води дискусия, да се презентира убедително задача, проблем, по който човек е работил в продължение на месеци. Наистина е много по-възнаграждаващо, когато човек се справи добре и вижда добри резултати от действията си. Бих казала, че сме изключително доволни от представянето си. Всички бяхме поканени в разширения отбор. Ние с Деян се съгласихме. Сега отговорността е много по-голяма, тъй като се изисква значително покачване на нивото на работа ...“

Деян Тасев, ученик IX клас в ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник: „За първи път участвах в това състезание тази година. Още като малък се занимавах с различни експерименти и изпробвах как действат процесите в нашия живот. Знаем, че физиката е една от науките, която е навсякъде... Предпочитам да участвам в състезание с отбор, защото това развива комуникацията с други хора. Винаги има някой, който може да ти даде друга насока, в която да мислиш, в която да се развиваш. Но и в индивидуалното участие има някои плюсове ... Като отбор се сформирахме преди няколко месеца, след което всеки от нас започна работа по своята задача. След доста задълбочена подготовка, както самостоятелно, така и заедно, се проведе турнирът и резултатите са налице... Аз трябваше да изследвам при какви параметри дадено тяло, потопено във вода, не може да изплува. Като цяло трябваше да се дадат различни стойности, да се направят различни експерименти и да се проведе опитна постановка. Използвах помпа за гуми с прикрепен манометър, който успя да ми покаже какво налягане е нужно, за да потопя и съответно да изплува даденото тяло... Успяхме да представим най-доброто от себе си ... За нас беше най-важно участието, да се запознаем с другите отбори, да разберем какви са техните експерименти, да направим комуникация, да създадем връзки между нас и като цяло да придобием повече опит в тази сфера.“

Националната комисия обяви състава на разширения национален отбор, като включи в него Александра Найденова и Деян Тасев.

Поздравления и много успехи!

Галерия

Вижте още

Д-р Огнян Митев: Четвъртата ковид вълна започна, ваксинирайте се!

Като относително спокойна определи обстановката в МБАЛ – Благоевград директорът на болничното заведение д-р Огнян Митев във връзка с началото на четвъртата вълна на covid-19 в страната.  „Към този момент са хоспитализирани 12 пациенти в болницата – двама са в реанимация и 10 в инфекциозно отделение. Засега не се налага разкриване на нови легла...

публикувано на 03.08.21 в 12:11

118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Проявите в Благоевград по повод 118 години от Илинденско - Преображенското въстание започнаха с откриване на бюст- паметник на Мара Бунева в градската градина в Благоевград. Това е първият паметник в България на героинята.  Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Ана-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго...

публикувано на 02.08.21 в 20:54

Рестартирай Европа: „Патронажна грижа +“ – нов проект в подкрепа на възрастните хора

До 30 юни 2023 година общините ще могат да се възползват от проекта „Патронажна грижа +“. Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., като за всяка община има определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съобразен с броя нуждаещи се, които имат нужда от социални услуги в съответната община. С проекта се дава..

публикувано на 02.08.21 в 13:34
Стефан Дечев

Стефан Дечев: Политиците и от двете страни да се върнат към договора от 1 август 2017 г. такъв, какъвто е подписан

С призив политиците от двете страни да се върнат към Договора за приятелство, добросъседство  и сътрудничество от 1 август 2017 г. между Р България и Р Северна Македония завърши днешният разговор с доц. Стефан Дечев в ефира на предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора". Разговор, състоял се точно 4 години след подписването на договора и на фона на..

публикувано на 01.08.21 в 12:22

„Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“

В мач от втория кръг на Втора футболна лига на стадион „Арена Симитли“ отборът на „Септември“/Симитли/ разгроми „Янтра“/Габрово/ с 5:2.Началото съвсем не предвещаваше подобен развой.Нещо повече,гостуващият тим имаше игрово превъзходство и дори поведе с хубав гол на капитана Християн Казаков в 31-та минута. Домакините,обаче,бързо..

публикувано на 01.08.21 в 09:42
Христо Фотев

Христо Фотев: Как исках животът ми да бъде поема

В предаването на Радио Благоевград "Ефир за приятели" си припомнихме за Христо Фотев, поел своя път към безсмъртието на 27 юли 2002 г., с няколко фрагмента от негови интервюта, съхранени в "Златния фонд" на БНР. Предлагаме ви да чуете един от тях:

публикувано на 31.07.21 в 22:23

Пианистката Лора Чекоратова: Фестивалът „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица е едно завръщане на всички нас към България

  Във фокуса на вниманието ни е „Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица” – това е името на фестивала за класическа камерна музика, който ще се проведе за трети пореден път от 6 до 9 август в живописното село в Западните Родопи, съхранило през годините духа и неповторимата си атмосфера с многобройните калдъръмени улички и магично..

публикувано на 31.07.21 в 22:14