Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите млади физици в България

Това са Гергана Дяволска от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Радомир, Александра Найденова от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник и Деян Тасев от ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник. Те се състезаваха в отбор „Еврика“ и завоюваха челното I-во място в Националното състезание „Турнир на младите физици“. Събитието бе организирано от МОН и РУО Перник, а домакин бе ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник.

В ефира на Радио Благоевград чухме младите физици и една от ръководителките им Десислава Маркова. Можете да ги чуете в звуковите файлове. Сега ви предлагаме кратни откъси от интервютата с тях.

Гергана Дяволска, ученичка в XI клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Радомир: „За първи път участвах в състезанието миналата година и стана съвсем случайно. Тази година работих по задача №8 Бушон. През късо парче жица трябва да премине ток, който да я стопи. Трябваше да изследваме параметрите, от които зависи времето за стопяване на жицата, как се стопява, къде се стопява, колко е големината на тока, от значение ли е околната среда... Честно казано, беше много интересно да прочета цялата информация по задачата. Виждаш нещо, което си изучавал в малка степен в училище, колко мащабно е като материя и до каква степен може да се развие. Виждам нещо как се случва и ми е любопитно да разбера защо се случва... Най-основното нещо, на което ни учи този формат състезание, е комуникацията и работата в екип.“

Александра Найденова, ученичка в XI клас от ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник: „Самото участие в такъв турнир е наистина доста нестандартно усещане, защото се разминава много с регламентите на останалите олимпиади, с които сме свикнали. Това състезание изисква много комуникативни умения, умение да се води дискусия, да се презентира убедително задача, проблем, по който човек е работил в продължение на месеци. Наистина е много по-възнаграждаващо, когато човек се справи добре и вижда добри резултати от действията си. Бих казала, че сме изключително доволни от представянето си. Всички бяхме поканени в разширения отбор. Ние с Деян се съгласихме. Сега отговорността е много по-голяма, тъй като се изисква значително покачване на нивото на работа ...“

Деян Тасев, ученик IX клас в ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник: „За първи път участвах в това състезание тази година. Още като малък се занимавах с различни експерименти и изпробвах как действат процесите в нашия живот. Знаем, че физиката е една от науките, която е навсякъде... Предпочитам да участвам в състезание с отбор, защото това развива комуникацията с други хора. Винаги има някой, който може да ти даде друга насока, в която да мислиш, в която да се развиваш. Но и в индивидуалното участие има някои плюсове ... Като отбор се сформирахме преди няколко месеца, след което всеки от нас започна работа по своята задача. След доста задълбочена подготовка, както самостоятелно, така и заедно, се проведе турнирът и резултатите са налице... Аз трябваше да изследвам при какви параметри дадено тяло, потопено във вода, не може да изплува. Като цяло трябваше да се дадат различни стойности, да се направят различни експерименти и да се проведе опитна постановка. Използвах помпа за гуми с прикрепен манометър, който успя да ми покаже какво налягане е нужно, за да потопя и съответно да изплува даденото тяло... Успяхме да представим най-доброто от себе си ... За нас беше най-важно участието, да се запознаем с другите отбори, да разберем какви са техните експерименти, да направим комуникация, да създадем връзки между нас и като цяло да придобием повече опит в тази сфера.“

Националната комисия обяви състава на разширения национален отбор, като включи в него Александра Найденова и Деян Тасев.

Поздравления и много успехи!





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25