Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравословното хранене на децата е „мисия възможна“

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, вече задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това предвижда новата Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за децата, която влезе в сила на 13 февруари.

Според нея, биохрани, произведени по европейските регламенти, също могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения.

Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода, без добавка на сол. Може да се предлага охладена или замразена риба. Допустимо е децата да получават мляно месо и лютеница, обаче само, ако са направени по браншовите стандарти. Според новата Наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

„Това е абсолютно изискана, съвременна Наредба, която допълва предходната Наредба номер 8 от 2018 г., в която бяха определени основните щрихи, именно за качеството на храните. В случая, отново качеството трябва да бъде най-добро. За всички храни, за които имаме утвърдени стандарти, те трябва да бъдат спазвани, а това са основните български храни - мляко и млечни продукти, кашкавал, сирене, кисело мляко, имаме стандарти и те са абсолютно задължителни“ – коментира за Радио Благоевград проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Тя допълни, че се забранява използването на всякакви технологични  добавки в храните, предназначени за деца и юноши.

„Във всички имитиращи продукти има много вредни съставки като хидрогенираните мазнини, които са богати на трансмастни киселини, които пък са много рискови за здравето и затова, не трябва да бъдат профилактирани още в детска възраст“ – уточни проф. Байкова.

Тя препоръча в детските менюта да бъдат влагани продукти и съставки, които да са здравословни и в същото време, хранителни. Да се избягна консумацията на сладки, пържени и тестени храни като десерти, вафли, чипсове и закуски.

Проф. Донка Байкова

Според проф. Байкова, храненето в семейството е много важно, затова то трябва да се възпитава още в ранна детска възраст.

„Майките, могат да предлагат за десерт натурални плодове, смути или, ако е сладкиш, той да бъде съобразен с последните препоръки на специалистите. Да бъде с пълноценни зърнени съставки, с лек млечен пълнеж, да бъде приготвен не с бяла кристална захар, а с толкова полезния пчелен мед, например“ – препоръча експертът по хранене и диететика.

Супата, която се консумира в семейството трябва да бъде лека. Пет пъти седмично трябва да присъства месото в менюто, но то не трябва да бъде тлъсто. Рибата, трябва да бъде на трапезата ни поне един път или два пъти седмично, добре е да се правят един или два разтоварващи дни  в седмицата. Варивата също трябва да присъстват в менюто ни, защото те са много полезни и за децата. В новата Наредба има разширение и за гамата мазнини – препоръчва се рапично, царевично масло, зехтин и  други.

Проф. Донка Байкова обърна специално внимание на закуската, която трябва да приготвят родителите за своите деца в училище.

„Моята препоръка е, родителите да изпратят децата си на училище с някаква пълноценна закуска - топъл сандвич с пълнозърнест хляб, с някаква лека подплънка с извара, сирене и кашкавал, които са качествени. Непременно да има някакъв плод или сезонен зеленчук. Много важно е децата да пият достатъчно количество вода, като за препоръчване е да пият изворна вода /със светлосините капачки/ или изворна вода /с розовите капачки/. Тя трябва да се сменя, да не бъде еднообразна. Може да се приготвят натурални сокове от плодове, както и айрян, но без добавена сол, както е изискването в новата Наредба“ – уточни проф. Донка Байкова.

Според нея, Наредбите са едната страна на здравословното хранене при децата, но и родителите имат голяма отговорност за това.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова:


Вижте още

Биоразградимите отпадъци: Мисията може и да е възможна

Съвременните тенденции в депонирането на битовите отпадъци вече влизат в действие и на територията на няколко общини от Югозападна България. Чрез инвестирането на европейски средства, възлизащи на над 36 млн. лв., жителите на Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево ще трябва постепенно да преминат към разделното събиране на биоразградимите..

публикувано на 23.06.21 в 14:10

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55