Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доколко проектът на Националната стратегия за младежта припокрива интересите на младите българи

Най-добрата политика е онази, която следва ясна стратегия, по най-добрия начин анализира и адресира реалните нужди, успява да развие конкретни специфични цели и прилага мерки, които да постигнат целите. Това пишат от Националния младежки форум по повод Националната стратегия за младежта. След няколкомесечно забавяне проектът е готов. Доколко обаче единодушни са политици, организации и младежи за това доколко реално са обхванати интересите и нуждите на младите хора у нас?

Според Лилия Еленкова, докторант в Софийския университет, която активно работи от години в посока младежки политики, темата с младите хора, тяхното развитие, възможностите да живеят и учат в България, както и последващата им реализация, трябва да бъде основна не само на хартия, а и като действия. 

"На мен много ми се искаше нашата стратегия ясно да каже, че ние виждаме демократично ориентирани млади хора, които познават гражданските права. Които познават и правата на човека и които респектират върховенството на закона. Сегашната стратегия наподобява предходната такава. Това, което най-много ме притеснява, е че не виждам анализ на постигнатото през последните 10 години - имали сме документ, изразходвани са средства... Ако не кажеш какво си постигнал досега, трудно би поставил основите на това, което искаш за следващите 10 години", каза в интервю за Радио Благоевград Лилия Еленкова. И допълни:

"Аз много се надявам нашето Министерство да обърне внимание на обратната връзка, която получава за Стратегията, да помислят как да я оптимизират." Чуйте в звуковия файл интервюто на Елеонора Тахова с Лилия Еленкова:


За каква България мечтаят младите хора и как виждат бъдещето си в нея? Чуйте анкетата на стажант-репортера ни Александър Зоев с млади хора:

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Д-р Мончева: Не се предвиждат допълнителни мерки заради COVID-19 в Пиринско

„103 лица са положителни с COVID-19 за последното денонощие, най-много в Благоевград – 34,  Банско – 5, Гоце Делчев – 3, Петрич – 3, Разлог – 7, Сандански – 4. Висока е заболеваемостта в област Благоевград, но засега няма да се предприемат  допълнителни мерки. За двуседмичен период заболеваемостта е 305 на 100 000, което ни отрежда място в..

публикувано на 09.03.21 в 11:15

Осми март не е само ден за празнуване, но и за подкрепа

Осми март е денят на жената – майка и любима. Има обаче много жени, които няма да получат цветя, а децата им за пореден път ще бъдат свидетели на физически и психически тормоз върху майките си. Тези жени и техните деца имат нужда от закрила, подкрепа от специалисти, място, където да се подслонят и основа, на която да започнат да градят живота си наново...

публикувано на 08.03.21 в 17:14

Законът за достъп до обществена информация помага за поставянето на екологични проблеми

Именно позоваването на законовите изисквания даде възможност на екологичната организация „Грийнпийс – България" да станат известни данни от изследване на околната среда в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това показват заключенията в доклада „Мръсното завещание на въглищата“, публикуван от организацията. Заключенията са, че отпадните потоци от ТЕЦ..

публикувано на 08.03.21 в 17:05
Здравка Чимева

"Ние жените" – 30 години отдадени на благородни каузи

Една от най-активните неправителствени организации в Югозападна България е сдружението „Ние жените“. Създадена точно преди тридесет години от дами с различни професии и бизнеси, но отдадени на каузата за по-добър, красив и осмислен живот.  В началото, преди 30 години, те са шепа жени от  приятелски семейства. Постепенно приобщават дами от бизнеса,..

публикувано на 08.03.21 в 15:10

Водещи акушерки от страната с ежеседмични безплатни онлайн лекции за бъдещи и настоящи родители

Алиансът на българските акушерки след няколко месечно прекъсване, отново стартира своите срещи между акушерки и бъдещи и настоящи майки, част от Информационната кампания "Акушерките близо до майките". Динамиката на настоящата здравна ситуация наложи промяна във формата на информационната кампания. Срещите се провеждат ОНЛАЙН и така повече..

обновено на 08.03.21 в 14:30

За смисъла на прошката – поискана и дадена

„За всяка грешка има и прошка“, казва една българска поговорка. Ако ни е трудно да признаваме грешките си и да даваме прошка през нормалното си ежедневие, то традиционният календар е предвидил една седмица в годината , в която да помислим и за това. „Тази седмица започна от вчера и се нарича Неделя Месопустна. Тя е подготвителна към..

публикувано на 08.03.21 в 14:10
KASHMIR

KASHMIR с нов сингъл на български – „Бягам“

Алтернативната рок група KASHMIR зарадва меломаните с нова песен на български. Сингълът носи заглавието „Бягам“. „Песента разказва за онези мънички моменти от ежедневието ни, в които трябва да поспрем и да погледнем от друг ъгъл на нашия живот. Да не „бягаме“ така устремено към рутинните си ангажименти, а да се порадваме на истински красивите..

публикувано на 07.03.21 в 15:20