Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пролетни температури през тази седмица, захлажда през уикенда

Снимка: Галена Ковчазова

През тази седмица температурите в много райони ще бъдат пролетни. През повечето дни ще бъде слънчево и без валежи.

"В сряда и четвъртък температурите ще са по-високи от нормалните за края на февруари - до и над 15 градуса, със сутрешни температури около 0 градуса. Няма да вали, но ще има временно увеличение на облачността", това каза в интервю за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Анастасия Стойчева.

Ново захлаждане се очаква през почивните дни. Най-студено се очаква да бъде в неделя, когато дневните температури ще бъдат около 9-10 градуса, с облачно време.Вижте още

Какво ще бъде времето през тази седмица

"Времето през първата половина на седмицата ще бъде доста динамично, със зимни изненади", каза за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Красимир Стоев. Във вторник над Западна България ще бъде облачно с превалявания от мокър сняг. Над източната част от страната облачността ще е променлива, без валежи. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 09.03.21 в 13:03

С отношение към глухите: Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Сдружение „ Българска история” и компанията Stray Sheep започнаха доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия да достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод. "Мотивът за създаването на инициативата е личен. Моите родители са глухи и имам отношение към темата. Искахме да направим жест към моите глухи приятели и..

публикувано на 09.03.21 в 12:55

Д-р Огнян Митев: Благоевградската болница поема спешната хирургия в областта

„Този път не е толкова тежко, както при втората вълна, но болните постепенно се увеличават. До вчера следобед имахме около 80 приети за лечение пациенти с COVID-19, като за сравнение 10 дни по-рано те бяха 25. Преобладават предимно млади хора, но тежките случаи не са много“ – каза за здравния час на Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на..

публикувано на 09.03.21 в 12:28

Рестартирай Европа: Стратегията на ЕС за ваксините срещу COVID-19

Пандемията от COVID-19 причини тежки загуби на човешки животи, икономически и здравни сривове не само на европейско, но и на световно ниво. Разработването на ефективна ваксина срещу коронавируса, безспорно е едно от трайните решения в борбата с пандемията. Към момента в ЕС е разрешено използването на 3 безопасни и ефективни ваксини срещу..

публикувано на 09.03.21 в 12:24
Д-р Веселка Мончева

Д-р Мончева: Не се предвиждат допълнителни мерки заради COVID-19 в Пиринско

„103 лица са положителни с COVID-19 за последното денонощие, най-много в Благоевград – 34,  Банско – 5, Гоце Делчев – 3, Петрич – 3, Разлог – 7, Сандански – 4. Висока е заболеваемостта в област Благоевград, но засега няма да се предприемат  допълнителни мерки. За двуседмичен период заболеваемостта е 305 на 100 000, което ни отрежда място в..

публикувано на 09.03.21 в 11:15

Осми март не е само ден за празнуване, но и за подкрепа

Осми март е денят на жената – майка и любима. Има обаче много жени, които няма да получат цветя, а децата им за пореден път ще бъдат свидетели на физически и психически тормоз върху майките си. Тези жени и техните деца имат нужда от закрила, подкрепа от специалисти, място, където да се подслонят и основа, на която да започнат да градят живота си наново...

публикувано на 08.03.21 в 17:14

Законът за достъп до обществена информация помага за поставянето на екологични проблеми

Именно позоваването на законовите изисквания даде възможност на екологичната организация „Грийнпийс – България" да станат известни данни от изследване на околната среда в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това показват заключенията в доклада „Мръсното завещание на въглищата“, публикуван от организацията. Заключенията са, че отпадните потоци от ТЕЦ..

публикувано на 08.03.21 в 17:05