Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С три вида ваксини ще имунизират в Пиринско

Д-р Веселка Мончева

„Има лек ръст в заболеваемостта от COVID-19 за изминалата седмица. Потвърдените са 284 лица, в сравнение с преди 2 седмици те са били 266. Под домашно наблюдение са 218, приети в болнични заведения за лечение и изследвания са 66. В интензивния сектор са 4 лица.“ – обобщи в здравния час на Радио Благоевград д-р  Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите и плавно се увеличават и хоспитализациите, 60% от легловата база е заета. Трайно се наблюдава  „подмладяване“ на инфектираните – във възрастовата група от 25 до 49 година са най-много, както и във възрастта 50-64 години. Хора в активна възраст, които имат повече контакти. 

Според д-р Мончева вече са предоставени ваксини на общопрактикуващите лекари и препоръката е желаещите граждани да се обърнат към тях, за да бъдат имунизирани. Към момента се прилага ваксината на „Астра Зенека“, но идната седмица се очакват по-големи количества, както и ваксини от други компании, които са внесени в страната ни.  Обмисля се вариант  граждани да бъдат имунизирани денонощно, но  към момента все не е уточнено болничното заведение.

Специалистът от РЗИ съобщи временно разкритите имунизационни кабинети в Благоевградска област, наред с болничните заведения, включително СБАЛО „Свети Мина“ и  Спешния център в областния град.

  Благоевград – групова практика за първична медицинска помощ „Симпатия“.

  Благоевград – д-р Венцеслав Даскалов – общопрактикуващ лекар.

  Гр. Гоце Делчев – Медицински център – 1 и Медицински център „Артро“.

  Гр. Банско – Медицински център „Свето Благовещение“

  Гр. Разлог – д-р Джупанов – общопрактикуващ лекар

  Гр. Петрич – Медицински център – д-р Антонов

  Гр. Сандански –  Медико-дентален център и д-р Ребреева – общопрактикуващ лекар.

  На по-късен етап се предвижда чрез мобилни кабинети от столицата да бъдат имунизирани лица в отдалечените райони от областта.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Веселка Мончева:
Вижте още

151 години Българска екзархия

На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването от Цариградската Патриаршия на българска черковна йерархия (наречена „екзархия“. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален..

публикувано на 28.02.21 в 13:07

Мирослава Мерекьова: Родовите корени и семейството са ни изградили като творци и хора с достойнство

„Ние сме наследници на Яне Сандански - велика и изключителна личност, която в годините на нашето възпитание и израстване винаги е присъствала като пример, родова памет и национално достойнство“, с вълнение сподели за Радио Благоевград Мирослава Мерекьова - правнучка на легендарния български войвода и революционер. Нейните родови корени се..

публикувано на 28.02.21 в 12:37

Евгения Ташева: От депозитната система няма губещи, всички ще спечелим

„Най-важното е, че от депозитната система няма губещи, всички ще спечелим. Защото сега тези бутилки влизат в така наречена токсична икономика, „изтичат“ от домовете ни в реки, дерета, изгарят се в ТЕЦ-ове или се заравят в сметища. Вместо това, нека върнем тези бутилки в икономиката като чист материал за рециклиране или повторно ползване“,..

публикувано на 28.02.21 в 12:33
 Ана Батева

Режисьорът Ана Батева: „Утерус“ е по-различен спектакъл от всичко, което съм правила досега

    На 18 и 19 февруари в I AM STUDIO в София се състоя премиерата на „Утерус” – постановка на родената в Скопие Ана Батева по непознатата у нас пиеса на македонския автор Деян Дуковски, която тя решава да преведе. Това е първата й сценична реализация на българска сцена, която определено заслужава да бъде осветена. Представлението е продукция на..

публикувано на 27.02.21 в 18:39

„Пирин“ надигра съседа „Септември“ с 2:0

В ИЗТЕГЛЕН МАЧ ОТ19-Я КРЪГ НА Втора футболна лига „Пирин“ (Благоевград) постигна шеста поредна победа, след като надигра  „Септември“ (Симитли) с 2:0 като домакин. И двата гола за “орлетата” паднаха след изпълнение на ъглов удари, като Спас Георгиев (45′) и Александър Дюлгеров (60′) записаха имената си сред голмайсторите. Това бе трета поредна..

публикувано на 27.02.21 в 17:26

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10