Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Рестарт на гражданския диалог между Сектор „Тютюн“ и Европейската комисия

Европейската комисия възобнови диалога с производителите в сектор "Тютюн". Това се случи за първи път от почти четири години, по време на проведеното на 16 февруари видеоконферентно заседание на Групата за граждански диалог за тютюна на Европейската комисия. На него, Европейската междубраншова асоциация в сферата на суровия тютюн в Европейския съюз COPA COGECA,запозна Европейската комисия със спецификите и дейностите на бранша в страните тютюнопроизводителки, сред които е и България.

„Приемаме това като успех, защото се случва след дълго прекъсване от 4 години, през което Секторът остана неглижиран. Ние сме не сме спрели да търсим комуникация с европейските институции, но наистина, за тези 4 години, отговорът беше – „щом е за тютюна, да го оставим този разговор за по-нататък, да не говорим за това сега“. И тук идеята беше, на топ ниво, по-високо ниво от това няма, един сектор от земеделието да комуникира с Европейската комисия, да изострим вниманието на европейските институции, че Секторът е жив, че го има, и за тези 4 години, въпреки липсата на диалог, той не е погубен, не е загинал, а напротив. Търсим равнопоставеност, защото смятаме, че тютюнът не е нищо друго, освен една земеделска култура наравно с останалите. Даже, нещо повече, смятам че няма по-регулиран и следен сектор от Сектор „Тютюн“ -  коментира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев, който е и президент на Европейската междубраншова асоциация ELTI.

Европейска асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB-Европа също участва в заседанието като част от COPA COGECA - най-голямата асоциация на земеделски производители, в рамките на Европейския съюз. Европейската междубраншова асоциация ELTI в сферата на суровия тютюн, чийто президент е Цветан Филев, запозна Комисията със спецификите и дейностите на бранша в страните тютюнопроизводителки, включително и на тези в България.

А, имаше ли индикации, че всички тези аргументи ще бъдат взети под внимание от Европейската комисия, за да бъде тютюнопроизводството наистина равнопоставено на останалите земеделски дейности в Eвросъюза?

„Аз наричам тази среща рестарт на диалога на Сектор „Тютюн“ с Европейската комисия, така че, предстоят още много подобни срещи.

Аз съм вечният обречен оптимист, който като види 1 % шанс нещо да се случи и ние се хващаме за този 1 %, въпреки че 99 % казват, че няма как да стане равнопоставеност. Но, нашият голям успех е, че Европейската комисия кани Сектора на гражданския дебат и тук, явно опитът ни кара да го постигаме. Ние сме в пряко партньорство със  COPA COGECA, което е топ ниво в комуникацията. Винаги съм го казвал, дори и един тютюнев лист да остане, който да представляваме, ние няма да престанем да се борим за неговото съществуване“ – категоричен е Цветан Филев.

Репортаж на Биляна Славчева можете да чуете в звуковия файл – > 
Вижте още

Какво ще бъде времето през тази седмица

"Времето през първата половина на седмицата ще бъде доста динамично, със зимни изненади", каза за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Красимир Стоев. Във вторник над Западна България ще бъде облачно с превалявания от мокър сняг. Над източната част от страната облачността ще е променлива, без валежи. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 09.03.21 в 13:03

С отношение към глухите: Емблематични български стихове оживяват на жестов език

Сдружение „ Българска история” и компанията Stray Sheep започнаха доброволна инициатива, чрез която творби от българската поезия да достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод. "Мотивът за създаването на инициативата е личен. Моите родители са глухи и имам отношение към темата. Искахме да направим жест към моите глухи приятели и..

публикувано на 09.03.21 в 12:55

Д-р Огнян Митев: Благоевградската болница поема спешната хирургия в областта

„Този път не е толкова тежко, както при втората вълна, но болните постепенно се увеличават. До вчера следобед имахме около 80 приети за лечение пациенти с COVID-19, като за сравнение 10 дни по-рано те бяха 25. Преобладават предимно млади хора, но тежките случаи не са много“ – каза за здравния час на Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на..

публикувано на 09.03.21 в 12:28

Рестартирай Европа: Стратегията на ЕС за ваксините срещу COVID-19

Пандемията от COVID-19 причини тежки загуби на човешки животи, икономически и здравни сривове не само на европейско, но и на световно ниво. Разработването на ефективна ваксина срещу коронавируса, безспорно е едно от трайните решения в борбата с пандемията. Към момента в ЕС е разрешено използването на 3 безопасни и ефективни ваксини срещу..

публикувано на 09.03.21 в 12:24
Д-р Веселка Мончева

Д-р Мончева: Не се предвиждат допълнителни мерки заради COVID-19 в Пиринско

„103 лица са положителни с COVID-19 за последното денонощие, най-много в Благоевград – 34,  Банско – 5, Гоце Делчев – 3, Петрич – 3, Разлог – 7, Сандански – 4. Висока е заболеваемостта в област Благоевград, но засега няма да се предприемат  допълнителни мерки. За двуседмичен период заболеваемостта е 305 на 100 000, което ни отрежда място в..

публикувано на 09.03.21 в 11:15

Осми март не е само ден за празнуване, но и за подкрепа

Осми март е денят на жената – майка и любима. Има обаче много жени, които няма да получат цветя, а децата им за пореден път ще бъдат свидетели на физически и психически тормоз върху майките си. Тези жени и техните деца имат нужда от закрила, подкрепа от специалисти, място, където да се подслонят и основа, на която да започнат да градят живота си наново...

публикувано на 08.03.21 в 17:14

Законът за достъп до обществена информация помага за поставянето на екологични проблеми

Именно позоваването на законовите изисквания даде възможност на екологичната организация „Грийнпийс – България" да станат известни данни от изследване на околната среда в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това показват заключенията в доклада „Мръсното завещание на въглищата“, публикуван от организацията. Заключенията са, че отпадните потоци от ТЕЦ..

публикувано на 08.03.21 в 17:05