„Трихинелозата е паразитно заболяване, което освен остро, протича и хронично, възможно е да бъде и безсимптомно. Паразитите, които го причиняват се наричат трихинели. В групата на трихинелите се намират около 12 известни до този момент паразити, за България са установени 3 от тях. Два са тези, които образуват капсули в напречно набраздената мускулатура –Trichinella spiralis, Trichinella britovi, единични случаи има на Trichinella pseudospiralis като паразит, който не образува такива капсули при човека.“ – така коментира острото паразитното заболяване в здравния час на Радио Благоевград проф. д-р Искра Райнова, заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Експертния съвет по медицинска паразитология към Министерството на здравеопазването.
Инкубационният период е различен – в зависимост от количеството паразити, които попадат в човешкия организъм. Той варира от 2 до 51 дни, средно между 5 и 21 дни. Според проучванията за България първите признаци възникват около 28-мия ден след консумация на заразено месо и месни продукти от свине – независимо дали са домашни или диви.
Симптомите са свързани с отделните фази на заболяването, тъй като трихинелите след попадането им в организма най-напред се освобождават от капсулата в стомаха, достигат до червата и там се разделят на мъжки и женски. Женските раждат живи трихинели в червата на гостоприемника, като това е единствения паразит, който се развива по този начин – няма яйца и други форми. Те се разпространяват по кръвен път и достигат до напречно набраздената мускулатура – най-вече диафрагрмата, корена на езика и междуребрената мускулатура.
Първите симптоми са свързани с гадене, повръщане, диария от страна на стомашно-чревния тракт, след което се появява фебрилитет, оток, мускулни болки, промени в кръвните показатели и ензими.
Степента на заболяването зависи както от степента на консумираното месо, така и от степента на термичната обработка. „Ако ядете сурово месо, в което има паразити, ще се заразите. Ако термичната обработка не е достатъчна – трихинелите са в капсули, които са доста устойчиви. Има един вид – Trichinella nativa, който се среща в северните страни и Европа, които издържат на замразяване при минус 21 градуса месеци наред.
Усложненията настъпват между третата и шестата седмица след заразяването, особено при повторна или многократна консумация на трихинелозно месо. Протичат най-вече под формата на тежък токсоалергичен миокардит, алергичен полимиозит, бронхопневмония, мененгит и др.
Заболяването е разпознаваемо, особено когато се знае, че месото е консумирано от ловци, които отстрелват диви прасета. Клиниката не е характерна, докато не се появи отокът по лицето и клепачите, които са типични за трихинелозата. Това е причината често да се оприличава на остро вирусно заболяване и колиентерит. Зависи откъде започват първите симптоми.
Лечението е както симптоматично, така и патогенетично. Антипиретици, аналгетици, могат да се използват кортикостероиди за потискане на алергичните реакции, които се получават при трихинелозата. Етиологичното лечение се извършва с „Албендазол“ около 10-14 дни в зависимост от тежестта на протичане.
Проф. Райнова препоръча преди консумация месото задължително да премине през продължителна термична обработка. Месото от диви прасета да се проверява в специализирани лаборатории. В Благоевград има такава в Агенцията по безопасност на храните. Месните продукти да бъдат с доказан произход и качество.
Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с проф. д-р Искра Райнова:Усукването на бели и червени конци е запазена традиция в България. Първият ден на пролетния март месец е посветен на мартеницата и Баба Марта. Има много поверия и предания за образа й, каза Тоьо Христов от Националния етнографски музей. Баба Марта е женски митичен персонаж от българския фолклор. В народните вярвания тя е..
В самоковското село Драгушиново Тодоровден се отбелязва и с приготвянето на курбан от речни раци - т. нар. "рачник". Историята на рачника е тясно свързана с историята на черквата „Св. Теодор Тирон“ в селото. Храмът е съграден през далечната 1868 г. и на няколко пъти е отнасян от бурните води на Искъра. Това разказа кметът на селото Георги..
За десета поредна година фолклорният фестивал „Зимна приказка в Пирин" дава сцена на самодейци от цялата страна, както и от Сърбия, Северна Македония и далечно Мароко. Събитието, което е чакано, се организира от Български фолклорен център „Нестия". В читалищата на Банско и Добринище на 7 и 9 март ще се съберат десетки народни изпълнители,..
Четвърти бойкот на големите търговски вериги е обявен за днес. За втори път ще има бойкот и срещу банките. Според организаторите на събитието, при последния бойкот на 27 февруари, големите хранителни вериги са „бойкотирали „бойкота на българите“ с промоциите, които пуснали в тези дни“. В останалите дни без бойкот, цените са били повишени видимо...
Финансовата децентрализация за общините, финансовото обезпечение на инфраструктурните проекти по места и готовността на местните власти за въвеждане на еврото. Това са част от темите, поставени от кметовете на общото събрание на Националното сдружение на общините в България. „България е една от малкото държави, в която няма финансова децентрализация..
През месец март отбелязваме прехода от зима към пролет и събуждането на природата с връзването на мартенички. Легендата зад мартениците и Баба Марта е богата на символика, която отразява вярванията на древните и тяхната дълбока връзка с природата. Но освен тази символика съществуват и много забавни народни приказки за баба марта и сърдития й..
Българи и сърби ще посрещнат заедно 1 март, празника, посветен на Баба Марта и Деня на самодееца в България, с голям концерт в сръбския град Бабушница. Организатори са Пътуващо читалище "Бащино огнище", Фондация „Македония“ и Домът на културата в град Бабушница. В събитието ще участват местни самодейци и музикантите от българския оркестър..