Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозното влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на храните на едро.

„Ако погледнем цените на плодовете и зеленчуците, които са най- зависими от времето, има стойности, които са доста по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година. При доматите, по-ниските цени са до 27%, при краставиците с до 4% по-надолу. Цената на пипера е с до 9% по-ниска, в сравнение с миналата година, при картофите е 24% по-надолу, при морковите – 21%, лукът е поевтинял с 28%, ябълките са със 17% по-надолу, при бананите – 7%, при лимоните цените са със 17% по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

По отношение на основните хранителни продукти, тенденцията е малко по-различна. При захарта има увеличение на цената с 5%, като цената на захарта през цялата година варира от 1.20 до 1.34 лв. за кг. С 3% е по-скъп от миналата година фасулът, има увеличение в цената и на ориза с около 10 %, като основна причина е коронавирусът. Брашното е по-скъпо с около 5%, в сравнение с миналата година.

„Вследствие на лошата година, има ръст и в цената на олиото. Това е единственият продукт, при който има рязко изменение на цената от септември месец, миналата година, до момента. Като вече, три месеца, има равновесна цена, която се движи между 2.50-2.60 лв. за литър, на едро. През последните 8 години няма изменение в цената на яйцата – 0.17-0.18 ст. за брой, при кашкавала има увеличение с 1 %, спрямо нивата от миналата година. Има повишение в цената на сиренето и това се дължи на потреблението на по-качествени продукти, както и на липсата на потребления от обществени сектор през миналата година“ – уточни още Владимир Иванов, според когото, цената на рибата, свинското и пилешкото месо е без промяна, в сравнение с миналата година.

Експертът е категоричен, че в момента, „цените на храните не бушуват, това е най-нединамичният, най-стабилният пазар“.

Цената на потребителската кошница към момента е 78 лв., с 8 лв. е по-скъпа от преди 8 години и без промяна, в сравнение с миналата година. 

Според Владимир Иванов, отварянето на заведенията от 1 март ще раздвижи пазара на храни и напитки, но не се очаква това да се отрази на цените.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25