Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозното влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на храните на едро.

„Ако погледнем цените на плодовете и зеленчуците, които са най- зависими от времето, има стойности, които са доста по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година. При доматите, по-ниските цени са до 27%, при краставиците с до 4% по-надолу. Цената на пипера е с до 9% по-ниска, в сравнение с миналата година, при картофите е 24% по-надолу, при морковите – 21%, лукът е поевтинял с 28%, ябълките са със 17% по-надолу, при бананите – 7%, при лимоните цените са със 17% по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

По отношение на основните хранителни продукти, тенденцията е малко по-различна. При захарта има увеличение на цената с 5%, като цената на захарта през цялата година варира от 1.20 до 1.34 лв. за кг. С 3% е по-скъп от миналата година фасулът, има увеличение в цената и на ориза с около 10 %, като основна причина е коронавирусът. Брашното е по-скъпо с около 5%, в сравнение с миналата година.

„Вследствие на лошата година, има ръст и в цената на олиото. Това е единственият продукт, при който има рязко изменение на цената от септември месец, миналата година, до момента. Като вече, три месеца, има равновесна цена, която се движи между 2.50-2.60 лв. за литър, на едро. През последните 8 години няма изменение в цената на яйцата – 0.17-0.18 ст. за брой, при кашкавала има увеличение с 1 %, спрямо нивата от миналата година. Има повишение в цената на сиренето и това се дължи на потреблението на по-качествени продукти, както и на липсата на потребления от обществени сектор през миналата година“ – уточни още Владимир Иванов, според когото, цената на рибата, свинското и пилешкото месо е без промяна, в сравнение с миналата година.

Експертът е категоричен, че в момента, „цените на храните не бушуват, това е най-нединамичният, най-стабилният пазар“.

Цената на потребителската кошница към момента е 78 лв., с 8 лв. е по-скъпа от преди 8 години и без промяна, в сравнение с миналата година. 

Според Владимир Иванов, отварянето на заведенията от 1 март ще раздвижи пазара на храни и напитки, но не се очаква това да се отрази на цените.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:


Галерия

Вижте още

Голям интерес към конкурса „Красотата на гората“ на Регионалната дирекция по горите – Благоевград

С голям интерес премина конкурсът за детско творчество „Красотата на гората“ на Регионална дирекция по горите –  Благоевград , който беше организиран по повод Седмицата на гората. Задачата на децата бе да нарисуват рисунка или изработят макет или колаж на тема „Красотата на гората“. 63 творби са пристигнали по пощата от възпитаници на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

Онлайн състезания за ученици компенсират демотивацията от дистанционното обучение

Безплатни онлайн състезания за ученици  компенсират демотивацията от дистанционното обучение и помагат за завършване на учебната година.  Състезанията се организират от Сдружение "Образование без раници" и  помагат на учители и родители да насърчат децата да учат и да развиват нови умения и са допълнителна мотивация в час или у дома. Те..

публикувано на 21.04.21 в 12:38

Рестартирай Европа: Kонференцията за бъдещето на Европа – възможност за всеки европеец да изрази позицията си

Изпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа даде старт на многоезичната цифрова платформа, като прикани всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят и обменят идеи и мнения, посредством..

публикувано на 20.04.21 в 18:05

„Пирин“ разгроми „Добруджа“ с 4:0

С два гола на Станислав Манолев и по един на Антон Карачанаков и Стилиян Николов „Пирин“ (Благоевград) разгроми с 4:0 гостуващия тим на „Добруджа“ в мач от 28-я кръг на Втора футболна лига.  Преслав Йорданов пропусна дузпа. След този очакван изразителен успех „Пирин“ е едноличен лидер в класирането с актив от 56 точки, с 4 повече от втория..

публикувано на 20.04.21 в 10:51

Изложба разказва за участието на Горна Джумая в Априлското въстание

Постерна изложба, посветена на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, бе открита във фоайето на сградата на Община Благоевград. Тя е част от събитията, с които се отбелязват бележитите годишнини. „Това е една по-нестандартна изложба, защото е експонирана в сградата на..

публикувано на 19.04.21 в 19:04

Почистиха ли партиите предизборните плакати

В Благоевград няма обособени места за предизборни плакати, всеки лепи където намери – по електрически табла, автобусни спирки, стени, рекламни колони...  Точно две седмици след изборите, репортерска проверка  на Радио Благоевград установи, че все още има агитационни материали, които не са отстранени.  В малките улички в централната..

публикувано на 19.04.21 в 13:52

Георги Раковски – от въображение към реалност

В разговор, прозвучал в предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", доц. Стефан Дечев припомни основни маркери в пътя на Г. С. Раковски както към кристализирането на личностната му идентичност, така и на процеса на неговия принос в създаването на разказа за националната идентичност на българите. Предлагаме ви да чуете..

публикувано на 18.04.21 в 20:52