Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година, съвместно с БДЖ и показва отношението на младите хора към майчиния език, а посланието е, да уважаваме и пазим майчиния си език.

„Първоначално, идеята бе изложбата да бъде пътуваща, за да стигне до повече институции, които посещават младите хора, които обаче, вече забравят да пишат на кирилица и ползват тази, така наречена, нестандартна „шльокавица“. Пишат с латински букви и така грамотността, за съжаление, всички установяваме, че намалява. Забравят да пишат правилно. 80 % от младите хора, изписват имената си в социалните мрежи с латинските букви, твърдейки, че така по-лесно намират приятели, които са извън границите на нашата родина. Направихме експеримент с нашите деца, всички от Клуба смениха имената си с българските букви и ги изписаха на кирилица. Оказа се, че откриването на техни приятели, които не са българи, не беше трудно“ – обясни за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Тя обърна внимание и на факта, че в разговорния език на младите хора, все по-често се използват чуждици, като „шервам“, вместо споделям, „лайквам“, вместо харесвам.

„За  съжаление, първата дума, която изниква в съзнанието на младите хора, не е българската, което е притеснително. Затова решихме да поставим повече постери в изложбата, която обиколи почти цялата област – училища, музеи, институции“ – съобщи още Гергана Сандъкчиева.

Идеята на пътуващата изложба е повече хора, не само млади, да проявят интерес както към изложбата, така и към пътуването с влак, което да се превърне в приключение.

„Нещото, което искахме да обърнем внимание на нашите деца тази година е, че много от децата вече са по-големи и общуват със свои връстници, които не са българи, но живеят в България, да им прочетат част от книга или произведение на български език, да разговарят в семейството си на друг език, просто да им дадат възможност, в този ден, да говорят на майчиния си език. Така, искаме да покажем едно уважение към културата и наследството на всеки един народ“ – разказа още ръководителят на Клуб „Млад планинар“ - Петрич.

Инициативата има и друг ефект за младите планинари от Петрич, тъй като много от децата не разбират част от думите в българските народни приказки или в историческите книги, обяснението на всяка непозната дума, прави четивото интересно и разбираемо. 

„Често, ние самите не осъзнаваме, че допускаме грешка като започваме да говорим на езика на нашите деца, за да бъдем по-близо до тях. И всъщност, така губим всички“ – категорична е Гергана Сандъкчиева.

Цялото интервю на Биляна Славчева с Гергана Сандъкчиева можете да чуете в звуковия файл:Галерия

Вижте още

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

През пролетта   освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите , които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората . Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград. „Самото..

публикувано на 15.04.21 в 10:38

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35