Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: Националните каузи могат да ни обединят като народ и общество

За българския дух няма граници, така е било в миналото, така е и днес, и доказателство за това можем да открием в две родолюбиви инициативи, чийто автор е един млад човек, посветил се на каузата за обединението на всички българи по света. Той се казва Виктор Стоянов, мечтата му е българите по света да носят в сърцата и в умовете си българската култура, идентичност и език, да ги отстояват, защото те са уникални.

Това е и една от причините Виктор Стоянов да инициира първата си родолюбива Кампания „Изпрати българска книга в Македония“, която стартира преди около три месеца и набира все по-голяма популярност.

„Идеята на инициативата е да се обединим като българи, да събираме книги, да даряваме книги и да ги изпращаме в Македония до конкретни хора. Това е много важно“ – коментира за Радио Благоевград Виктор Стоянов, който получава десетки обаждания на ден от хора, които искат да даряват книги. Те са достигнали вече до над 400 са българите, живеещи в Северна Македония, или хора, които имат пробългарски чувства и обичат България. Тези хора вече са получили по 5-10 български книги, подарък от българския народ.

„Всичко това има огромно значение за нашето културно влияние в Македония, защото до момента не сме правили достатъчно и като държава за българите там, и за хората, които имат добри чувства към нас. Познавам около 1 200 човека в Македония лично, ходя често там от около 5 години и проучвам социокултурния въпрос – какви са настроенията, какво още можем да направим. Инициативата ще продължи още дълго, тъй като идеята е да достигнем до поне 50 – 100 хиляди души, да им занесем български книги и буквално да залеем Македония с качествени български книги през следващите години. Важен е фактът, че в Македония нямат качествено книгоиздаване на книжовна норма и всичко това ощетява македонското общество“ – категоричен е Виктор Стоянов.

Той обяви, че предстои създаването на Фондация „Македония“, която ще разшири дейността на инициативите. Вече са събрани и необходимите средства за издаване на фототипно издание на сборника „Български народни песни“ от братя Миладинови. Идеята е да бъдат отпечатани 1000 бройки, които да достигнат до толкова хора в Македония.

Подробностите за инициативата „Изпрати българска книга в Македония“ можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

Виктор Стоянов е автор и на друго родолюбива инициатива – „ Да върнем костите на Цар Самуил“.

„Костите на Самуил трябва да бъдат в България, по възможност в красив саркофаг, тъй като те трябва да бъдат един от нашите устои като нация и култура. Цар Самуил е един от най-великите български владетели, той е държавен ръководител и човек, който е дал целия си живот за съхранението на българската държавност, която Аспарух е създал. Тоест, тук имаме пълна приемственост през вековете и ние трябва да приберем българския владетел в България, за да бъде обект на патриотично възпитание у подрастващите, за да бъде обект на поклонение и не на последно място, за да функционира, един добре организиран, исторически туризъм“  – коментира още Виктор Стоянов.

В момента, мощите на цар Самуил се съхраняват в Музея за гръцка история и култура в Солун, но не са изложени. Продължават преговорите между България и Гърция, все още няма разбирателство по въпроса. Гърция поставя условието, България да ѝ върне стари византийски ръкописи.

„Според мен, ние не трябва да връщаме тези стари византийски ръкописи, защото те са наистина много ценни. Но не са само ръкописите обект на дипломация, ние притежаваме и други исторически ценности, така че това е въпрос на дипломация в близко бъдеще. Има една идея, която се обсъжда между България и Гърция, а именно, костите на Цар Самуил да се изложат временно в София за месец – два, като гостуваща изложба и това ще бъде като първа стъпка в правилната посока“ – уточни Виктор Стоянов.

Подробности за инициативата „Да върнем костите на Цар Самуил“ можете да чуете във втората част на интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:Галерия

Вижте още

Какво се случва с терена при кортовете край парк „Бачиново“

Важни теми, касаещи жителите на Благоевград, коментира пред медиите днес председателят на Общинския съвет Андон Тодоров . Сред акцентите бяха – сигналите за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд - Благоевград и на зоната при кортовете в района на парк „Бачиново“, както и намерението му да се кандидатира за кмет на Община..

публикувано на 22.04.21 в 15:05

Fair Fest в Благоевград

От 18 до 22 май 2021 г. в Благоевград ще се състои Първият международен фестивал на уличните изкуства .  Програмата бе представена днес на пресконференция в община Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Пролет Трифонова сподели, че фестивалът е плод на много труд и на много любов. Селектираните спектакли за..

публикувано на 22.04.21 в 12:59

ФК „Кюстендил“ би в Ихтиман, остава в играта

В мач от отложения 23-ти кръг в Югозападната футболна лига ФК „Кюстендил“ победи като гост „Ботев“ (Ихтиман) с 1:0 с гол на  Виктор Атанасов в  34-та минута. Попадението дойде след единствената груба грешка на иначе безупречния вратар на домакините Кристиан Дончев, който спаси 3- 4 стопроцентови  гола. Кюстендилци доминираха през целия..

публикувано на 22.04.21 в 10:27
Елена Кацарска

Светлината, природата и вълшебните вълнени приказки в една изложба на Елена Кацарска

 Изложба фотография, живопис и приложно изкуство на Елена Кацарска, наречена „Заветът на светлината“, беше открита днес в Градската художествена галерия в Благоевград. Тя е естествено продължение на юбилейната й експозиция от юни миналата година в пространството „Джамията“ в Дупница, като сегашният кураторски проект включва и нови творби на..

публикувано на 21.04.21 в 19:57

Голям интерес към конкурса „Красотата на гората“ на Регионалната дирекция по горите – Благоевград

С голям интерес премина конкурсът за детско творчество „Красотата на гората“ на Регионална дирекция по горите –  Благоевград , който беше организиран по повод Седмицата на гората. Задачата на децата бе да нарисуват рисунка или изработят макет или колаж на тема „Красотата на гората“. 63 творби са пристигнали по пощата от възпитаници на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

Онлайн състезания за ученици компенсират демотивацията от дистанционното обучение

Безплатни онлайн състезания за ученици  компенсират демотивацията от дистанционното обучение и помагат за завършване на учебната година.  Състезанията се организират от Сдружение "Образование без раници" и  помагат на учители и родители да насърчат децата да учат и да развиват нови умения и са допълнителна мотивация в час или у дома. Те..

публикувано на 21.04.21 в 12:38

Рестартирай Европа: Kонференцията за бъдещето на Европа – възможност за всеки европеец да изрази позицията си

Изпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа даде старт на многоезичната цифрова платформа, като прикани всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят и обменят идеи и мнения, посредством..

публикувано на 20.04.21 в 18:05