Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стари снимки и фотоси разказват 95-годишната история на Читалището в Сатовча

Във връзка с 95-годишнината от създаването на Читалище "Св. св. Кирил и Методий – 1926" – с. Сатовча, читалищният библиотекар Анна Начева, започна свой личен проект под надслов "Читалището – моят светилник". На личната си страница в социалната мрежа г-жа Начева вече започна да публикува лични фотоси и такива от читалищния архив, без някаква последователност във времето.

„И не, защото животът ми е неразривно свързан с читалището, а като скромна стъпка назад в историята му и като поглед в бъдещето! И като почит за всички, които са оставили следа...“ – споделя Анна Начева и приканва всеки, който има подобни стари снимки и документи да ги публикува, за да бъде макар и по този начин разказана историята на 95 – годишното читалище в Сатовча.

„Моят живот е неразривно свързан с Читалището, което е било един мой паралелен живот. Още от малка съм стъпила на читалищната сцена за първи път, така че самото Читалище е в сърцето ми още от малка“ – споделя г-жа Начева.

Снимките, които тя публикува са свързани с хора, които са посветили живота си на богатата читалищна дейност.

„По-възрастните ми разказват, че Читалището и било техен „втори дом“. Събирали са се тук без никакъв повод, да поговорят, да общуват, да попеят, да потанцуват, едно хоро да врътнат. Това е било едно уникално място за много хора, „втори дом“ в миналото“ – споделя още читалищният библиотекар в Сатовча.

Една от уникалните снимките в Архива на Читалището, които публикува г-жа Начева, е на хора от театралната трупа към Читалището, част от които /жените/ са качени на двуколка, малка каручка, а другите пеша пътуват, през февруари месец, от Сатовча към съседното село Слащен, за да изнесат представление.

„Личните ми архиви, също са свързани с много истории, които започнах да публикувам и да провокирам интерес. Майка ми, която е на 85 години, помни всичко още преди строенето на сградата на Читалището“ –  допълва Анна Начева и припомня част от богата история на на Читалище "Св. св. Кирил и Методий – 1926" – с. Сатовча.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Анна Начева:

Читалищният библиотекар Анна Начева разказва и две интересни истории, свързани със знакови символи на Сатовча. Единият е паметникът на майор Никола Топалов, един от освободителите на този край, а другият е сградата на черквата „Света Неделя“ в Сатовча, която е строена по турско време.

Подробностите можете да чуете в продължението на разговора на Биляна Славчева с Анна Начева:


Галерия

Вижте още

Рестартирай Европа: Кръговата икономика и новите възможности за Европа

Европейският съюз произвежда над 2,5 млрд. тона отпадъци годишно. В момента той обновява законодателството си, за да насърчи преминаването към по-устойчивата кръгова икономика. Преходът ще намали екологичното замърсяване, ще облекчи проблемите с набавянето на суровини, ще засили иновациите и конкурентоспособността. Промяната има потенциал да..

публикувано на 23.04.21 в 10:49

Какво се случва с терена при кортовете край парк „Бачиново“

Важни теми, касаещи жителите на Благоевград, коментира пред медиите днес председателят на Общинския съвет Андон Тодоров . Сред акцентите бяха – сигналите за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд - Благоевград и на зоната при кортовете в района на парк „Бачиново“, както и намерението му да се кандидатира за кмет на Община..

публикувано на 22.04.21 в 15:05

Fair Fest в Благоевград

От 18 до 22 май 2021 г. в Благоевград ще се състои Първият международен фестивал на уличните изкуства .  Програмата бе представена днес на пресконференция в община Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Пролет Трифонова сподели, че фестивалът е плод на много труд и на много любов. Селектираните спектакли за..

публикувано на 22.04.21 в 12:59

ФК „Кюстендил“ би в Ихтиман, остава в играта

В мач от отложения 23-ти кръг в Югозападната футболна лига ФК „Кюстендил“ победи като гост „Ботев“ (Ихтиман) с 1:0 с гол на  Виктор Атанасов в  34-та минута. Попадението дойде след единствената груба грешка на иначе безупречния вратар на домакините Кристиан Дончев, който спаси 3- 4 стопроцентови  гола. Кюстендилци доминираха през целия..

публикувано на 22.04.21 в 10:27
Елена Кацарска

Светлината, природата и вълшебните вълнени приказки в една изложба на Елена Кацарска

 Изложба фотография, живопис и приложно изкуство на Елена Кацарска, наречена „Заветът на светлината“, беше открита днес в Градската художествена галерия в Благоевград. Тя е естествено продължение на юбилейната й експозиция от юни миналата година в пространството „Джамията“ в Дупница, като сегашният кураторски проект включва и нови творби на..

публикувано на 21.04.21 в 19:57

Голям интерес към конкурса „Красотата на гората“ на Регионалната дирекция по горите – Благоевград

С голям интерес премина конкурсът за детско творчество „Красотата на гората“ на Регионална дирекция по горите –  Благоевград , който беше организиран по повод Седмицата на гората. Задачата на децата бе да нарисуват рисунка или изработят макет или колаж на тема „Красотата на гората“. 63 творби са пристигнали по пощата от възпитаници на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

Онлайн състезания за ученици компенсират демотивацията от дистанционното обучение

Безплатни онлайн състезания за ученици  компенсират демотивацията от дистанционното обучение и помагат за завършване на учебната година.  Състезанията се организират от Сдружение "Образование без раници" и  помагат на учители и родители да насърчат децата да учат и да развиват нови умения и са допълнителна мотивация в час или у дома. Те..

публикувано на 21.04.21 в 12:38