Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парковата зона около въжения мост в Благоевград се нуждае от почистване и обновяване

8
Паркова зона около въжения мост в Благоевград

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“ – едно предпочитано място за отдих и отмора на жителите и гостите на Благоевград, което обаче, в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и фонтани са само част за проблемите, които правят впечатление.

„Намираме мястото за много занемарено, опасно за игра на деца, та дори и за възрастните. Аз си спомням като дете, когато този парк беше поддържан и работещ, беше чисто, беше едно от най-хубавите места в града, но сега, за съжаление е в окаяно състояние. Дори и заведенията, които са наоколо, не допринасят да е поддържано и хубаво. Достатъчно плащаме данъци на Общината, да се надяваме, че ще вземат мерки, защото мястото не е приятно“ – коментира жител на Благоевград, който бе избрал това място за разходка със своето семейство.

Той постави въпроса и за честата практика, собствениците на кучета да разхождат домашните си любимци в този парк, което е притеснително.

Собствениците на кучета, с които разговаряхме, споделиха, че наистина често разхождат питомниците си там, защото няма много хора, а и са малко местата в града, където спокойно могат да разхождат домашните си любимци.


Намиращата се в този парк, единствена по цялата алея до „Бачиново“, чешмичка е в много лошо състояние – разбита, мръсна и пълна с боклуци. Плочките, около и пред нея, също са разбити. Районът наоколо е непочистен от паднали листа и клони. Особено притеснително е състоянието на коритото на реката, което е затлачено с битови отпадъци, сухи клони, дървета и друга изсъхнала растителност. При топенето на снеговете и очакваното пълноводие, това наистина може да се превърне в сериозен проблем.

Въженият мост също се нуждае от спешен ремонт, тъй като видимо е амортизиран, което го прави и опасен. Според хората, съоръжението е наклонен в едната посока и е доста нестабилно.

„Мостът не е безопасен, а може да се направи и по-атрактивен, виждал съм подобни в други градове“ – коментира жител на Благоевград.


Децата също не харесват това място за игри и разходки. Детският кът към съседното заведение е недостатъчен за всички малчугани, които искат да се забавляват.

„Трябва да има повече люлки, пързалки и други детски съоръжения, има нужда и от обновяване на велоалеята“ – споделиха децата.

„Досега с внучето хвърляхме камъни в реката, даже не мога да го накарам да си тръгнем. Много обичаме да идваме тук, но няма кошчета. Ето, пила съм кафе, но държа боклука си в ръка, този контейнер е много стар. През лятото идваме тук на плаж, мястото е хубаво, но трябват подобрения. Може да се направи и детска площадка, защото тази е към заведението и не е много удобна“ – сподели баба, която се разхождаше със своето внуче. Според нея, трябва поддръжка на района, но и самосъзнание да пазим съграденото.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:


Галерия

Вижте още

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

През пролетта   освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите , които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората . Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград. „Самото..

публикувано на 15.04.21 в 10:38

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35