Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За смисъла на прошката – поискана и дадена

„За всяка грешка има и прошка“, казва една българска поговорка. Ако ни е трудно да признаваме грешките си и да даваме прошка през нормалното си ежедневие, то традиционният календар е предвидил една седмица в годината, в която да помислим и за това.

„Тази седмица започна от вчера и се нарича Неделя Месопустна. Тя е подготвителна към Великия пост, който е 40 дни, и всеки православен християнин трябва да се отнесе с необходимото уважения към нея. Спира се храненето с месо и тази седмица се извършва опрощение. Нашите кръстници, кумове, всички близки, към които мислим, че имаме някакви грехове, трябва да намерим сила в себе си да поискаме прошка. А от другата страна, ако вярата е истинска, те трябва да ни дадат прошка. Не може православен християнин когато му искат прошка, той да не я дава. Защото ще дойде ден, в който всички ще бъдем съдени“ – коментира свещеник Николай Иванов от Черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград.

Той припомни, че са четири основните категории престъпления, за които ще ни бъде търсена отговорност от Всевишния. Свещеник Николай сподели още, че има хора, които идват в храма, изповядват се и търсят опрощение за греховете си, след което се причестяват.

В неделя на Сирница, когато е кулминацията на празника, от 17 ч. в благоевградския централен храм се отслужва специален ритуал, който се казва „Опрощение“.

„Събират се всички свещеници, служителите в храма и миряните, които искат и си дават прошка взаимно. Много е вълнуващо и пречистващо“ – сподели служителка в черквата.

По-възрастните жители на Благоевград споделиха, че най-често търсят прошка от близките си.

„Трябва да искаме и да търсим прошка, за да се освободим от някаква тежест. Човек се освобождава, когато дава прошка, трябва да сме винаги готови да поискаме и да дадем прошка“ – категорична е жителка на Благоевград.

„Аз пък ще Ви кажа, че най-голямото богатство е прошката. Човек, макар и да е прав, когато прости е богат“ – коментира друга дама от Благоевград.

Младежи от Благоевград признаха, че са чували за този празник, но не са съвсем запознати с традицията да се иска и да се дава прошка. Те споделиха, че най-често искат прошка от бабите и дядовците си, от родителите и приятелите. Склонни са и да прощават, защото никой не е безгрешен в днешно време.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:Галерия

Вижте още

Гимназисти от Югозападна България мерят сили в състезание по автомобилизъм

Два дни гимназисти от Югозападна България мерят сили и демонстрират своите теоретични знания и практически умения по автомобилизъм.  Форумът започна с техническа конференция, участниците решаваха тест по безопасност на движението по пътищата и задачи по автомонтьорство, а този следобед започна и най-атрактивната част от състезанието – майсторско..

публикувано на 16.04.21 в 15:35

Фондация „Възраждане на Българските села“ организира конкурс на тема „Историята на моето село“

Фондация „Възраждане на Българските села“ организира детски конкурс на тема „Историята на моето село“.  Ето и изискванията към участниците: - Направи видео от 2 минути с телефон и спечели лаптоп.  - В конкурса могат да участват читалища на села със собствен профил във Фейсбук, като  се включват в конкурса с пост „Ще участвам.“ - Всеки..

публикувано на 16.04.21 в 12:37

Рестартирай Европа: Нов прием на заявления по проект „Родители в заетост”

Вече повече от година COVID-19 се разпространява бързо из целия свят. Правителствата наложиха мерки, които целяха ограничение на разпространението на вируса, като затваряне на училищата, карантини, домашна изолация и други. Всяко от ограниченията се отразява на децата или на домакинството, в което те живеят. Тези обстоятелства са извън..

публикувано на 16.04.21 в 11:19

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

През пролетта   освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите , които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората . Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград. „Самото..

публикувано на 15.04.21 в 10:38

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59