Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ние жените" – 30 години отдадени на благородни каузи

4
Здравка Чимева

Една от най-активните неправителствени организации в Югозападна България е сдружението „Ние жените“. Създадена точно преди тридесет години от дами с различни професии и бизнеси, но отдадени на каузата за по-добър, красив и осмислен живот. 

В началото, преди 30 години, те са шепа жени от  приятелски семейства. Постепенно приобщават дами от бизнеса, лекарки, писателки, художнички, жени на науката,  спортистки. Като майки и като човеци отварят вратите на дома за сирачета, взимат ги за уикендите, помагат им да развият таланта си, обличат ги за бала, намират им работа, осигуряват им стипендии за университета. В основата на това е Евгения Йорданова, дългогодишен директор на Дома за сираци и творец, описал чудото живот в осем книги. Не само в сдружението, а в целия регион я наричат благоевградската Майка Тереза. Имат зад гърба си десетки каузи и благотворителни инициативи.

Активността на Сдружение „Ние жените“ не се ограничава в една област.  Ангажирани са в социалната сфера, в изкуството, съхранението на традициите, опазването на  културното наследство, тяхната зелена инициатива „сливи за смет“  се превръща в национална. Правят известно едно непознато селце в региона Скребатно, много преди ние да разберем за него покрай изгорялото му читалище. Благодарение на тях се опази и ремонтира църквата "Света Петка", въпреки че останалите в селото християни са  15-тина.

Едно затрогващо послание към поколението на децата и внуците им стои на централно място в сайта на сдружение „Ние жените“.  Част от него звучи така: "Ние, жените с вече посребрени коси, сме последното поколение, което слушаше и се отнасяше с респект към родителите си, и сме първото поколение, което се вслушва в децата си."

Здравка Чимева с деца от социалните институции


В Международния ден на жените Кети Тренчева ни среща с председателката на сдружението Здравка Чимева:


 Галерия

Вижте още

Сергей Биров: Тук ще тренират бъдещите шампиони по футбол на България и света

С водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков, в двора на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград днес бе открито ново футболно игрище.  На официалната церемония присъстваха вр. изп. длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, зам.-кметът по строителството Венелин Торошанов, зам.-кметът по „Обществен ред, сигурност и спорт“ Любен..

публикувано на 18.05.21 в 12:28

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не..

публикувано на 17.05.21 в 14:30

Студенти създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности

Скоро след завършването на Американския университет в България Албина Томова, София Широканска, Димитрина Пашова, Кристина Узунова, Симона Гълъбова и Вероника Югова основават своя стартъп компания, като част от акселераторската програма “Elevate” към АУБ. Идеята е да осигурят достъп до санитарни материали, включително презервативи, дамски..

публикувано на 17.05.21 в 12:27

Отговорното потребление и гражданската ангажираност са ключът към кръговата икономика

Европейският план за действие за кръговата икономика налага координирана работа на европейско, национално и местно ниво, както и активно гражданско участие, за да бъде проправен път към ефективното управление и потребление на ресурсите. Това мнение изказа Стефан Радев, член на Комисията по околна среда,  изменение на климата и енергетика..

публикувано на 17.05.21 в 10:37

Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците“, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така  Александра Лилкова от Европейския информационен офис..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20