Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ние жените" – 30 години отдадени на благородни каузи

4
Здравка Чимева

Една от най-активните неправителствени организации в Югозападна България е сдружението „Ние жените“. Създадена точно преди тридесет години от дами с различни професии и бизнеси, но отдадени на каузата за по-добър, красив и осмислен живот. 

В началото, преди 30 години, те са шепа жени от  приятелски семейства. Постепенно приобщават дами от бизнеса, лекарки, писателки, художнички, жени на науката,  спортистки. Като майки и като човеци отварят вратите на дома за сирачета, взимат ги за уикендите, помагат им да развият таланта си, обличат ги за бала, намират им работа, осигуряват им стипендии за университета. В основата на това е Евгения Йорданова, дългогодишен директор на Дома за сираци и творец, описал чудото живот в осем книги. Не само в сдружението, а в целия регион я наричат благоевградската Майка Тереза. Имат зад гърба си десетки каузи и благотворителни инициативи.

Активността на Сдружение „Ние жените“ не се ограничава в една област.  Ангажирани са в социалната сфера, в изкуството, съхранението на традициите, опазването на  културното наследство, тяхната зелена инициатива „сливи за смет“  се превръща в национална. Правят известно едно непознато селце в региона Скребатно, много преди ние да разберем за него покрай изгорялото му читалище. Благодарение на тях се опази и ремонтира църквата "Света Петка", въпреки че останалите в селото християни са  15-тина.

Едно затрогващо послание към поколението на децата и внуците им стои на централно място в сайта на сдружение „Ние жените“.  Част от него звучи така: "Ние, жените с вече посребрени коси, сме последното поколение, което слушаше и се отнасяше с респект към родителите си, и сме първото поколение, което се вслушва в децата си."

Здравка Чимева с деца от социалните институции


В Международния ден на жените Кети Тренчева ни среща с председателката на сдружението Здравка Чимева:


 Галерия

Вижте още

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

През пролетта   освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите , които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората . Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград. „Самото..

публикувано на 15.04.21 в 10:38

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35