Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат с месец да бъде удължен срокът за регистриране на тютюнопроизводителите

За поредна година, тютюнопроизводители настояват за удължаване на срока за вписване в Националния регистър на тютюнопроизводителите с един месец. Към момента той е до края на март. Припомняме, че от 2016 г. насам, всички стопани, които отглеждат тютюн, трябва да се регистрират като тютюнопроизводители. В момента тече регистрацията за 2021 г.

„Удължаването на срока до до края на месец април се налага, за да се даде възможност на всички земеделски производители, които възнамеряват да се занимават с тютюнопроизводство през този стопански цикъл, да набавят необходимия набор от документи, които им трябва за да се впишат в Регистъра“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент Европейската междубраншова организация на тютюнопроизводителите и тютюнопреработвателите – ELTI.

Той обясни, че необходимите документи са: предварително сключен договор за 2021 г. с търговски оператор, както и правно основание, доказващо ползването на земеделската площ за разсаждане с тютюна за тази година. Ако, земеделският производител е отглеждал тютюн миналата година, той трябва да представи или приемателно – предавателен протокол, или фактура, която да доказва количествата, които той е произвел през предходния стопански цикъл. Третият документ не се изисква за тютюнопроизводител, който е прескочил предходния стопански цикъл. Важно е да се знае, че всеки земеделски производител, който не се впише в Регистъра на тютюнопроизводителите, а се занимава с отглеждането на тютюн, го прави незаконно.

Цветан Филев

Цветан Филев обясни, че тютюнопроизводителите, които не са вписани в Регистъра не губят право да получават национално подпомагане по Схемата Преходна национално помощ за тютюн. Всеки, който е отглеждал тютюн в Референтния период – 2007, 2008 и 2009 г., и се занимава със земеделие, има право да участва по тази Схема.

„Вписването в Регистъра е важно за получаването на бъдещата Преходна национална помощ за тютюна, от 2023 до 2027 г., каквото е предложението на България пред Европейската комисия, като предложената засега Референтна година е 2018. И всеки, който не се е вписал в Регистъра във въпросната 2018 година, по една или друга причина, и няма производства, то няма как да бъде участник по тази Схема, говорим за бъдещо подпомагане до 2027г.“ – уточни Цветан Филев.

Припомняме, че от 15 март, г-н Филев встъпва официално в длъжността президент на Европейската междубраншова организация на тютюнопроизводителите и тютюнопреработвателите – ELTI.

„Престижът е преди всичко за България, защото Секторът ще бъде представляван от българин, защитаващ поминъка на българските тютюнопроизводителите, но и на техните европейски колеги. Най-важните бъдещи цели на ELTI са – осигуряването на достойни пазари за европейския тютюн, в това число и за българския, противопоставяне на рестрикциите, които се упражняват срещу Сектор „Тютюн“ на европейско и световно ниво. И нещо много важно, ако допуснем, както вече е въведено в Полша, да бъде наложен акциз върху суровия тютюн, на листа, това би било краят на тютюнопроизводството както в България, така и в целия Европейски съюз“ – уточни още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:


Галерия

Вижте още

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази..

публикувано на 11.05.21 в 15:26

Болните с COVID-19 в Пиринско намаляват, отделенията се връщат към нормалната си дейност

„Продължава тенденцията за намаляване на случаите с COVID-19 в Благоевградска област. През изтеклата седмица са регистрираните случаи са 200.  Сравнени с данните отпреди 2 седмици – инфектираните са със 107 по-малко. От тези 200 случая, 144 са на домашно лечение и наблюдение, 56 са хоспитализирани в болница. В интензивните отделения в момента се..

публикувано на 11.05.21 в 14:38

Рестартирай Европа: Стартира първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици

Младият предприемач Крис Младенов основава първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици, която се превръща в първия индивидуален български проект, в който са инвестирани милиони. През последната година сме подложени на огромни промени, които събуждат нуждата да придобиваме нови знания, които да превърнем в..

публикувано на 10.05.21 в 10:29

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище. Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да..

публикувано на 10.05.21 в 10:17

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51
Кирил Алексиев и Чавдар Ангелов

Д-р Чавдар Ангелов: Голямото послание на тази изложба е, че българската армия е една от институциите, на които се крепи и се дължи независимостта и суверенитета на българската държава

  В навечерието на 6 май в зала „Временни изложби” на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”. Създадена е за 143 години от Освобождението на България и е в чест на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а..

публикувано на 09.05.21 в 12:21

Ангел Бондов: „Избери водата“, включи се в почистването около водоемите в цялата страна!

„Водата е един от най-ценните ресурси, който има на тази планета. Всички трябва да бъдем загрижени за нея, тъй като тя е свързана с нашето здраве и живот“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Ангел Бондов от „Грийнпийс“- България . Екологичната организация е инициатор на национална кампания за почистване около водоемите в цялата страна. 37 са..

публикувано на 09.05.21 в 10:45