Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат с месец да бъде удължен срокът за регистриране на тютюнопроизводителите

За поредна година, тютюнопроизводители настояват за удължаване на срока за вписване в Националния регистър на тютюнопроизводителите с един месец. Към момента той е до края на март. Припомняме, че от 2016 г. насам, всички стопани, които отглеждат тютюн, трябва да се регистрират като тютюнопроизводители. В момента тече регистрацията за 2021 г.

„Удължаването на срока до до края на месец април се налага, за да се даде възможност на всички земеделски производители, които възнамеряват да се занимават с тютюнопроизводство през този стопански цикъл, да набавят необходимия набор от документи, които им трябва за да се впишат в Регистъра“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент Европейската междубраншова организация на тютюнопроизводителите и тютюнопреработвателите – ELTI.

Той обясни, че необходимите документи са: предварително сключен договор за 2021 г. с търговски оператор, както и правно основание, доказващо ползването на земеделската площ за разсаждане с тютюна за тази година. Ако, земеделският производител е отглеждал тютюн миналата година, той трябва да представи или приемателно – предавателен протокол, или фактура, която да доказва количествата, които той е произвел през предходния стопански цикъл. Третият документ не се изисква за тютюнопроизводител, който е прескочил предходния стопански цикъл. Важно е да се знае, че всеки земеделски производител, който не се впише в Регистъра на тютюнопроизводителите, а се занимава с отглеждането на тютюн, го прави незаконно.

Цветан Филев

Цветан Филев обясни, че тютюнопроизводителите, които не са вписани в Регистъра не губят право да получават национално подпомагане по Схемата Преходна национално помощ за тютюн. Всеки, който е отглеждал тютюн в Референтния период – 2007, 2008 и 2009 г., и се занимава със земеделие, има право да участва по тази Схема.

„Вписването в Регистъра е важно за получаването на бъдещата Преходна национална помощ за тютюна, от 2023 до 2027 г., каквото е предложението на България пред Европейската комисия, като предложената засега Референтна година е 2018. И всеки, който не се е вписал в Регистъра във въпросната 2018 година, по една или друга причина, и няма производства, то няма как да бъде участник по тази Схема, говорим за бъдещо подпомагане до 2027г.“ – уточни Цветан Филев.

Припомняме, че от 15 март, г-н Филев встъпва официално в длъжността президент на Европейската междубраншова организация на тютюнопроизводителите и тютюнопреработвателите – ELTI.

„Престижът е преди всичко за България, защото Секторът ще бъде представляван от българин, защитаващ поминъка на българските тютюнопроизводителите, но и на техните европейски колеги. Най-важните бъдещи цели на ELTI са – осигуряването на достойни пазари за европейския тютюн, в това число и за българския, противопоставяне на рестрикциите, които се упражняват срещу Сектор „Тютюн“ на европейско и световно ниво. И нещо много важно, ако допуснем, както вече е въведено в Полша, да бъде наложен акциз върху суровия тютюн, на листа, това би било краят на тютюнопроизводството както в България, така и в целия Европейски съюз“ – уточни още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10