Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Философският факултет към ЮЗУ обяви конкурс за кандидат-студенти

Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград

Конкурсът е за есе на една от следните четири теми:

  • Аз съм България и нейното европейско бъдеще;
  • България в Европа: светлини и сенки;
  • Аз и моята свързаност със света: общуване и отчуждение;
  • Какво ме кара да остана или да не остана в България?

„Разбира се, съвсем нормално и естествено е тук да се включи темата за COVID-19 и карантината, която преживяваме вече една година, как тя е преобразила нашите отношения, нашите контакти и мястото ни в обществото“ – каза за Радио Благоевград проф. д.н. Валентина Миленкова, заместник-декан по научноизследователската дейност на Философския факултет

Според проф. Миленкова всяка отделна тема позволява свобода и възможност кандидатът да пречупи през собственото си светоусещане, мислене и възприятие нещата, които го заобикалят в света, в който живее. „От тази гледна точка ние даваме възможност за една много силна индивидуална намеса и личностно осмисляне на нещата. Темите са със широк спектър, покриващи мястото на младия човек в съвременното общество, близостта до Европа, начинът, по който се чувстваме европейци, европейския дух и ценности. Аз смятам, че това е много важно, защото тези теми продължават размишленията, които учениците са имали в 12-и клас по дисциплината „Свят и личност“. Даваме една голяма свобода по отношение на изразяване и оценка за обществото“ – допълни още проф. Миленкова.


Крайният срок за изпращане на есетата е 14 май до 17:00 ч. на електронен адрес tpetkova@swu.bg. Комисия от членове на катедра „Философски и политически науки“ и катедра „Социология“ ще оцени есетата. Резултатите ще бъдат публикувани на 19 май 2021 г.

„Ще приемем широк кръг от студенти, които ще вземат участие в конкурса. Ще има и награди. Те ще са свързани с публикуване в е-списание „NotaBene“ към катедрата „Философски и политически науки“ – каза още проф. Миленкова. Участниците в конкурса ще имат възможност да посетят ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, да се запознаят с преподавателите и ръководството на Философския факултет. „Искам да поканя кандидат-студентите да се включат, да подадат есета, да проявят своето мислене, своето въображение, своята инициативност и разбира се, ще бъдат оценени от нас в рамките на Факултета по философия, след което могат да запишат желаната от тях специалност“ – допълни проф. Валентина Миленкова.


Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с проф. д.н. Валентина Миленкова.

Вижте още

Биоразградимите отпадъци: Мисията може и да е възможна

Съвременните тенденции в депонирането на битовите отпадъци вече влизат в действие и на територията на няколко общини от Югозападна България. Чрез инвестирането на европейски средства, възлизащи на над 36 млн. лв., жителите на Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево ще трябва постепенно да преминат към разделното събиране на биоразградимите..

публикувано на 23.06.21 в 14:10

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55