Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новости при подаване на декларациите за облагане доходите на физическите лица

Снимка: Георги Корнейков, БНР

От 16-ти март на страницата на НАП са достъпни предварително попълнените декларации за облагане доходите на физическите лица. Всеки, който има персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) вече има достъп до въведените от НАП данни за доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, отдадени под наем на юридически лица и субсидии, изплатени на земеделски производители.

“За пръв път в годишната данъчна декларация са включени данни за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца. Продажбата на автомобил, след като е бил притежаван по-малко от 12 месеца, подлежи на облагане с данък, в размер на 10 на сто и се дължи върху разликата между продажната цена и цената на придобиване, т.е. върху печалбата, която е реализирана.”  Това каза за Радио Благоевград Валентина Христова, началник на отдел „Услуги за клиенти“, офис на НАП Благоевград, която уточни, че облагането на този доход не е ново, но от 2021 година, данните се попълват от НАП.

“Приходната агенция вече разполага и с данните за търговията през интернет, които също са въведени  в данъчните декларации, а дейността ще се облага, освен ако не засяга продажбата на лични вещи” – допълни Валентина Христова и конкретизира: “Хората, които продават своя телефон, телевизор, или някаква мебел, нямат задължение нито за подаване на декларация, нито за плащане на данък. Но тези, които продават хиляди вещи годишно, независимо от това, че не са регистрирани търговци, вече имат задължение да декларират с годишната данъчна декларация тези доходи и да плащат данък.”

Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

Клиентите, които се възползват от предварително попълнените декларации трябва внимателно да проверят посочените в декларацията данни и при необходимост да ги променят или да допишат доходи, които не са включени в нея. С цел коректното отразяване на получените доходи в декларацията, физическите лица, които притежават ПИК или КЕП могат да проверят дали за тях има подадени данни от предприятия и самоосигуряващи се лица за изплатени доходи по трудови и извънтрудови правоотношения. “В случай, че лицата констатират злоупотреба с техните данни и подадена в НАП невярна информация, е необходимо те да се насочат към платците на тези доходи за своевременно уточняване и корекция на данните, за да се спестят последващи административни мерки” – препоръча Христова.

 Декларацията се подписва и подава към НАП, едва след като гражданите са се уверили в коректността на данните. Защото „отговорността е на деклариращия доходите”.

От интернет страницата на НАП може да се изтегли и декларация за облагане на доходите с баркод. Това е програмен продукт, чрез който  лесно и бързо може да се попълни декларацията и да се изчисли дължимата сума без аритметични грешки.

Припомняме, че данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 година, приключва на 5 май заради Великденските празници. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

Чуйте в звуковия файл разговора на Райна Ванчева с Валентина Христова.                                             

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44