Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как учители могат да запознаят своите ученици със силата на дезинформацията в социалните мрежи?

„Инфодемия в условия на пандемия“ – фокусът в тазгодишното издание на инициативата „Журналисти в училище“

За осма поредна година фондация „Работилница за граждански инициативи” започна кампания по набиране на учители, желаещи да се включат в инициативата „Журналисти в училище“. Търсят се преподаватели от цялата страна, които са мотивирани да запознаят своите ученици със силата на деизнформацията в социалните мрежи. Конкурсът е отворен до 1-ви април, а срещите ще се проведат онлайн между 15 април и 30 юни.

"Благодаря на Радио Благоевград и на Вас, ще сте посланик на идеята за медийната грамотност и че за поредна година обръщате внимание на тази изключително важна тема. Важно е да има журналисти, които се интересуват от темата за медийната грамотност и участват активно в процеса на изграждане на знания и умения и се срещат с учениците", каза Илияна Николова – изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Тази година темата на изданието е „Инфодемия в условия на пандемия“. Целта е да се включат ученици между 5-и и 12-и клас в онлайн срещи, посветени на изграждането на способности за разпознаване на фалшиви новини. 

"Искаме да изградим у учениците способността им да разпознават фалшивите новини, свързани с коронавируса. Търсим мотивирани учители, които искат да ни предоставят възможността да се срещнем с техните ученици. Участващите журналисти в инициативата са носителите на наградите от конкурса "Валя Крушкина - журналистика за хората". Това е награда, която е мерило за професионализъм в журналистическата гилдия. Точно тези хора ще застанат пред учениците и ще говорят по темата за фалшивите новини в условия на пандемия. Учителите са тези, които могат да кандидатстват. На сайта на ФРГИ могат да намерят кратък формулят, който да попълнят и изпратят до 1 април. Ние ще организираме логистично срещата", каза още Илияна Николова.

След края на срещите, най-изявените ученици ще имат възможността да станат посланици на борбата с инфодемията, като бъдат подкрепени да разработят своя кампания в социалните мрежи – Instagram, Facebook и TikTok. За тях ще бъде осигурено допълнително обучение.
Цялото интервю на Елеонора Тахова с Илияна Николова чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51