Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Педагогика“ и „Право“ – предпочитани от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

Професионалните направления в областта на висшето образование „Педагогика“ и „Право“ са предпочитани от кандидат-докторантите за учебната 2020-2021 г. Тенденцията е трайна и се наблюдава от няколко години. ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград преобяви конкурсите за прием на докторанти в редовна и задочна форма на обучение. Повод за разговор с проф. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие.

Водещ: Проф. Станкова, колко места обявявате?

Проф. Станкова: Обявените места са 49 за редовна форма на обучение и 18 за задочна форма на обучение.

Водещ: Прави впечатление, проф. Станкова, че редовните места са много повече от задочните. На какво се дължи това?

Проф. Станкова: Идеята е тези, които завършват, в голямата си част да останат на работа в университета. Това е една тенденция, която е в цяла България. Не знам дали сте запознати, но от 01.01.2021 г. значително се повишиха заплатите на асистентите, на главните асистенти. Това е една държавна политика да се подмладява научния, академичния състав в университетите. Редовните докторанти във втората и третата година на обучение задължително в учебния план имат 30 часа упражнения в областта на докторската дисертация. С други думи, това е една стъпка евентуално след докторската дисертация да останат на работа, да се влеят в академичния състав на висшето училище.


Водещ: Кои са предпочитаните направления?

Проф. Станкова: На първо място ще посоча педагогиката и ще ви кажа защо.  Ако ви прави впечатление в педагогиката броят на редовните почти е равен на броя на задочните места. Това е така, защото учителите в средните училища, ако завършат  и се дипломират като доктори, за тях това е най-високият клас квалификация. Това е една непрекъсната държавна политика за повишаване заплатите на учителите, влагане на значителни средства в изграждане на специализирани кабинети в средните училища, т.е. държавата оказва грижа за училищата и това е една възможност за учителите да повишат квалификацията си. Поради тази причина в педагогиката има подчертан интерес както към редовните места, така и към задочното обучение. Това са обикновено учители, които работят съответно в училище.

Другата област, в която има подчертан интерес, това е правото. Традиционно в правото също има значителен интерес и в общи линии там местата за редовно обучение и за задочно обучение са почти еднакви.  Има следната причина: хора, които работят на определена позиция, дълго време са работили в съответната област на правото и желаят да запишат задочна форма на обучение.

Като цяло не може да се каже, че липсва интерес към някакво направление. Като цяло има интерес към всички области на висшето образование и това е една постоянна тенденция през последните години.

Водещ: Какви документи са необходими и какви са сроковете?

Проф. СтанковаНа сайта на университета може да се видят документите. Има една молба, формуляр сме направили, типова молба, която трябва да се изтегли. Кандидатът попълва името, личните данни и там са изброени документите, които трябва да се подадат. До 17 май се подават документите. След това има около един месец да получат конспектите, да се подготвят за конкурсния изпит и една предполагаема дата, когато ще започнат конкурсните изпити, е 21 юни по специалността. Една седмица по-късно към 30 юни ще бъде изпитът по чужд език – английски, немски, френски, руски.

Докторската дисертация е една възможност за повишаване на квалификацията в съответната област и освен това е един старт за по-нататъшна реализация на тези, които ще станат доктори на науките.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с проф. д-р Иванка Станкова.


Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33