Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Педагогика“ и „Право“ – предпочитани от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

Професионалните направления в областта на висшето образование „Педагогика“ и „Право“ са предпочитани от кандидат-докторантите за учебната 2020-2021 г. Тенденцията е трайна и се наблюдава от няколко години. ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград преобяви конкурсите за прием на докторанти в редовна и задочна форма на обучение. Повод за разговор с проф. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие.

Водещ: Проф. Станкова, колко места обявявате?

Проф. Станкова: Обявените места са 49 за редовна форма на обучение и 18 за задочна форма на обучение.

Водещ: Прави впечатление, проф. Станкова, че редовните места са много повече от задочните. На какво се дължи това?

Проф. Станкова: Идеята е тези, които завършват, в голямата си част да останат на работа в университета. Това е една тенденция, която е в цяла България. Не знам дали сте запознати, но от 01.01.2021 г. значително се повишиха заплатите на асистентите, на главните асистенти. Това е една държавна политика да се подмладява научния, академичния състав в университетите. Редовните докторанти във втората и третата година на обучение задължително в учебния план имат 30 часа упражнения в областта на докторската дисертация. С други думи, това е една стъпка евентуално след докторската дисертация да останат на работа, да се влеят в академичния състав на висшето училище.


Водещ: Кои са предпочитаните направления?

Проф. Станкова: На първо място ще посоча педагогиката и ще ви кажа защо.  Ако ви прави впечатление в педагогиката броят на редовните почти е равен на броя на задочните места. Това е така, защото учителите в средните училища, ако завършат  и се дипломират като доктори, за тях това е най-високият клас квалификация. Това е една непрекъсната държавна политика за повишаване заплатите на учителите, влагане на значителни средства в изграждане на специализирани кабинети в средните училища, т.е. държавата оказва грижа за училищата и това е една възможност за учителите да повишат квалификацията си. Поради тази причина в педагогиката има подчертан интерес както към редовните места, така и към задочното обучение. Това са обикновено учители, които работят съответно в училище.

Другата област, в която има подчертан интерес, това е правото. Традиционно в правото също има значителен интерес и в общи линии там местата за редовно обучение и за задочно обучение са почти еднакви.  Има следната причина: хора, които работят на определена позиция, дълго време са работили в съответната област на правото и желаят да запишат задочна форма на обучение.

Като цяло не може да се каже, че липсва интерес към някакво направление. Като цяло има интерес към всички области на висшето образование и това е една постоянна тенденция през последните години.

Водещ: Какви документи са необходими и какви са сроковете?

Проф. СтанковаНа сайта на университета може да се видят документите. Има една молба, формуляр сме направили, типова молба, която трябва да се изтегли. Кандидатът попълва името, личните данни и там са изброени документите, които трябва да се подадат. До 17 май се подават документите. След това има около един месец да получат конспектите, да се подготвят за конкурсния изпит и една предполагаема дата, когато ще започнат конкурсните изпити, е 21 юни по специалността. Една седмица по-късно към 30 юни ще бъде изпитът по чужд език – английски, немски, френски, руски.

Докторската дисертация е една възможност за повишаване на квалификацията в съответната област и освен това е един старт за по-нататъшна реализация на тези, които ще станат доктори на науките.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с проф. д-р Иванка Станкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09