Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Продължава възобновяването на храм „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ

6
Храмът „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ

Вече цяла година продължава кампанията по обновяване на храма „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ. С тази нелека задача се е заел местният свещеник Никола Чопаков, чиято е инициативата за обновяването на черквата. Вече са направени доста подобрения, благодарение на дарители и спомоществуватели, но има и още много неща, които трябва да се направят, за да бъде храмът подходящ за богослужение.
Храмът „Света Екатерина“ в петричкото село Ключ

„За самия храм няма много данни. Той се намира в района на гробището на село Ключ. Неговото построяване започва отец Георги Кавчиев от село Скрът, който почина преди няколко години. След назначаването му в селото като енорийски свещеник, след 70 - те години на миналия век, той решил да направи храм в гробищното място, за да може хората да извършват там опелата на починалите, както е по канон. Затова, той решава да поеме инициативата за построяване на храм „Света Екатерина“. Аз не го наричам параклис, а храм, защото параклисът е малък по площ, а този храм не е малък, той е 108 кв. метра, така че, аз го наричам храм“ – уточни за Радио Благоевград свещеник Никола Чопаков.

Според него, заради упадъка на селото, започва и разрушаването на храма. Районът се обезлюдява, няма кой да се грижи за черквата, започват и вандалски прояви, които също нанасят щети по сградата.

По времето на предишния свещеник отец Йордан, Дирекцията по вероизповеданията отпуска средства, за да може да започне възобновяването на черквата. Поетапно е започнало изграждането на нов покрив, на дървената чатма отвътре, но ремонтите са спирали и са започвали отново във времето. Имало е и набези, открадната е била и камбаната на черквата. Пет години след назначаването му като свещеник, отец Никола Чопаков създава контакти с жители на Ключ, живеещи в други населени места, които му помагат за да бъде възобновен храмът.


„От преди 1 година до днес, направихме вътре мазилка, положи се нова електроинсталация, прекарахме тръби, за да може да има вода в храма. 

Нови икони ни се дариха от г-н Велинов от Дирекция по вероизповеданията. За рамкирането на иконите ни помогна Георги Стойков, който е израснал в селото. За обновяването на храма ми помогна и г-н Йордан Латинов, който също е израснал в село Ключ. Той е радетел и помага не само за тази черква, а и за главната черква „Свети Пророк Илия“ в селото. Най-важното, което трябва да се направи сега, е в самият храм да има утвар, за това трябват най-спешно средства. Хората даряват, но не могат да даряват безкрайно, защото и те имат грижи  – сподели още свещеникът.

Всеки, който има желание да помогне за възобновяването на храм „Света Екатерина“ в село Ключ, може да се свърже с отец Никола Чопаков.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Никола Чопаков.


Галерия

Вижте още

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22
Весела Чобанова

Весела Чобанова за живота в Германия, решението да избере България и стихосбирката „Мисля за теб“

Около 30 стиха на български и немски език, и красиви емоции пресъздадени през светогледа на младата поетеса Весела Чобанова са събрани в нейната първа стихосбирка „Мисля за теб“. Весела Чобанова е изпълнителен директор в България на благотворителна организация "Светлина за България", но от малка е привлечена от поезията. Това не е случайно,..

публикувано на 13.05.21 в 10:11

Добрият библиотекар трябва да се развива постоянно

„За един библиотекар няма значение, дали е в професията си 10, 20 или 30 години. Ние, трябва да сме встрани от клишето, че библиотекаря е някаква лелка, която е строга, нервна, сприхава и трябва да реагира на всяко говорене на високо, напротив. Ние, вече сме едни съвременни будители, които получаваме признание за нашата работа, която е многостранна и..

публикувано на 12.05.21 в 12:32

Психотерапевтът Любомира Димитрова: Най-силна е благодарствената молитва

Ако, тялото на човек се нуждае от храна, то душата се нуждае от молитва. Молитвата е тайнство, индивидуално общуване с висшите духовни сили. Тя води до хармония и покой. Молитвата отключва неограничени възможности на самооздравителни процеси. Тя е не само свързване с религията, но е и медитация, духовна практика. „Всичко, което бихте..

публикувано на 12.05.21 в 12:24

Започна националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!"

Своеобразен старт на капанията бе даден в11 ч. пред сградата на община Самоков от представители на организаторите – Български лекарски съюз, българското дружество по офталмология и Байер България. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети общо 42 населени места в страната, в периода между 10 май – 16 юли 2021 г. „Тази..

публикувано на 11.05.21 в 15:26