Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Незаконният трафик с кости от лъвове е индустрия за милиони

Оказва се, че трафикът на екзотични животни и части от тях, се превръща във все по-процъфтяваща индустрия, в бизнес за милиони. Сред животните, които най-често са обект на подобни посегателства, са лъвовете от Южна Африка, отглеждани във ферми като селскостопански животни, които вече се използват не само за ловен туризъм. Все по-популярна става практиката, части от животните да се продават и се да използват в традиционната китайска медицина. Този незаконен и нехуманен бизнес за милиони е в основата на разследването и на документалния филм “Лъвове, кости и куршуми”, който ще излезе през лятото. В презентирането му има и българска следа. Това е Явор Гечев, част от продуцентския екип, според когото, журналистическото разследване е направено от международен екип в продължение на 3 години.


„Това е един изключителен  документален филм, който в рамките на 70 минути разказва, каква е схемата за изнасяне на кости от лъвове от Южна Африка към Югоизточна Азия, където те се използват в традиционната китайска медицина, но се продават не като лъвски кости, а като продукти от тигри, защото е трудно да се различат едните от другите. И по този начин, цената на един скелет, който в Южна Африка е остатъчен продукт от ловния туризъм, на пазара цената му в Азия, като обработен продукт под формата на така наречените „тигрови кексчета“ или „барчета от тигрово месо“, може да стигне до 60 хиляди долара. И тук говорим не за износ на единични бройки, а за цяла индустрия за милиони“ – разказа за Радио Благоевград Явор Гечев.

Явор Гечев

Според него, важно е да се отбележи, че незаконният трафик с продукти от екзотични животни става все по-голям и е вече четвърти по обем в световен мащаб, след трафика на оръжия, наркотици и на хора.

„За разлика от другите три, този е най-малко разследваният, с най-ниски присъди, с най-ниски санкции, а последиците от този трафик са много сериозни за Планетата“ – допълни Явор Гечев.

Той уточни, че разследването на този сериозен проблем е направено от международен екип от журналисти, с много големи инвестиции. Проучването е наистина мащабно и обхваща времето от отглеждането на лъвовете във ферми в Южна Африка като селскостопански животни за ловен туризъм, до изкупуването и изнасянето на остатъчните продукти от тях. За първи път се проучва, какво се случва с тях на пазара в Азия, защо има такъв интерес към лъвски кости и продуктите от лъвове, за какво се използват те.

„Всичко това създава и още един голям проблем със зоонозите, с разпространяването на различни заболявания, какъвто беше случаят с коронавируса например, и каквито може би ще има и в бъдеще, ако не се прекрати този вид търговия“ – категоричен е експертът.

Явор Гечев подчерта, че не по-малко важно е, за какви печалби става въпрос. По първоначални данни, печалбите от този незаконен трафик, са от порядъка на около 100 милиона долара.

Ричард Пиърс

Авторът на филма “Лъвове, кости и куршуми” е англичанинът Ричард Пиърс, останалата част от екипа са новозеландци. Общо трима души са направили цялото разследване. Световната премиера на филма е планирана за края на месец юни, а до края на годината, той трябва да бъде разпространен по различните канали за дистрибуция. Част от продуцентския екип е българинът Явор Гечев, който помага да популяризирането и презентацията на документалния филм.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Гечев:

Явор Гечев коментира и проблема с незаконното използване на препарирани диви животни в частни колекции, като един от последните случаи е на открития препариран млад лъв в Разград. Експертът сподели своето мнение и по отношение на нехуманните условия, при които се отглеждат лъвове и другите екзотични животни в България.

Подробностите можете да чуете в продължението на разговора на Биляна Славчева с Явор Гечев:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Винари от Югозапада: Стафиди вместо грозде, ако не завали дъжд

Добра гроздова реколта очакват винопроизводителите от Югозапада, въпреки сушата. Лозарите с радост споделят, че от години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок. Но ако не завали дъжд и то по-продължителен, гроздето ще стане на стафиди, оплакват се винопроизводителите от региона. Кметът на село Илинденци..

публикувано на 29.08.24 в 10:02

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27