Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Наградата за Европейски гражданин за 2020 година


   Два български проекта са лауреати на Наградата за европейски гражданин за 2020 година. Отличието се присъжда от Европейския парламент на граждани или организации за осъществени от тях проекти, спомагащи за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки или за подпомагане на сътрудничеството в областта на културата, което допринася за укрепването на европейския дух и ценности.

  Българските лауреати са проектите „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“. 

   Проектът „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“, представлявано от актрисата Снежина Петрова включва работа с деца от различни етнически групи и разглежда темата за толерантността и  европейските ценности чрез средствата на театъра.

  Проектът е вдъхновен от едноименната старогръцка драма на Еврипид. Обединявайки в съвместна работа доказани имена от българския театър, деца от различни етноси и студенти от хуманитарни и творчески специалности, проектът търси модерна интерпретация на теми като правото на живот, експулсирането, миграцията и силата на избора. Чрез дейности, насочени към изучаването на аспекти на многообразието и сценичната интерпретация, участниците са били включени в поредица от арт-обучения и работилници под ръководството на професионални актьори и психолози, допринасяйки за социалната интеграция. Финалът на проекта е отбелязан с мащабен спектакъл по едноименната старогръцка драма на сцената на Античния театър в Пловдив с участието на децата, преминали обучение в артистичните работилници. „Ние извървяхме пътя на свързване на театъра със социални организации и разбрахме, че това работи. Естествено когато има финансиране.“ - сподели Снежина Петрова и допълни: „ Аз например в моята артистична кариера не съм си представяла, че ще отида на терена на социалното, на терена на образованието. Но ето че нашата творческа креативност може да бъде стимулирана да се включи в такива насоки и когато човек го прави със сърцето си, това се превръща в кауза – човешка и творческа“.

  Другият лауреат на наградата от България е проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“, представлявана от Мелина Крумова и Боян Симеонов. Неговата мисия е да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с музика. „Добре е хората да правят неща, в които намират смисъл и стойност. Особено когато се касае за изкуство. И вярвам че всеки заслужава да се докосне до него. Точно заради това се стремим да даваме шанс на всеки, на когото можем“ - уточни Боян Симеонов.

  Проектът на фондацията предлага програма за музикално образование, адаптирана за деца и младежи със зрителни проблеми и е победител в конкурса за социални предприемачи „Промяната“ 2018/2019. Той осигурява пълни стипендиантски програми за 6-месечно музикално образование на 19 незрящи деца и младежи. Благодарение на проекта музикални педагози са преминали през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи, закупено е оборудване за музикален кабинет, специализиран софтуер и музикални инструменти и е организиран онлайн конкурс за подбор на стипендианти. Избраните младежи са получили безплатни музикални уроци и индивидуални репетиции, а двама от стипендиантите са изнесли концерт пред повече от 300 души. По този начин младите участници в проекта са получили възможност да се усъвършенстват и са били окуражени да се занимават с това, което харесват.  

  Представителите на двата отличени проекта от България ще получат почетен медал на церемония по награждаването, която ще се проведе най-напред на национално ниво, а след това всички европейски лауреати ще бъдат поканени на централна церемония по награждаването в Брюксел или Страсбург, насрочена за ноември 2021 г. 

  Селекцията на 30-те лауреати за 2020 г. беше извършена от 11-членно европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Дита Харанзова. То направи своя избор, след като българското национално жури излъчи своите номинации измежду подадените кандидатури от България. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28