Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р С. Петрова: Фишинг измамите се увеличават във време на пандемия и социална изолация

Фишингът  е измама, с която ни убеждават да предприемам действия, които дават на измамниците достъп до наша лична информация. Тя може да е банкова сметка, дебитни и кредитни карти, акаунти, пароли, профили в социалните мрежи и т.н. Като се преструват на човек или организация, на която имаме доверие, измамниците могат да заразят компютъра ни със злонамерен софтуер, да източат банковата ни карта. Това е схема, която ни примамва да се доверим, или да споделим ценна лична информация. Отличителните белези на тези схеми са, че  могат да ни приканят да отворим прикачен файл, да последваме линк, да попълним формуляр и така да дадем лична информация за себе  си“ – каза в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“ гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград.


Тя обърна внимание на имейлите, които се получават от банкови институции – в тези случаи капанът е по-лесен. Най-често срещания сценарии: отваряме имейл, виждаме писмо, което ни приканва да отворим линк или прикачен файл. Уловката  е, че сайтът е създаден, за да открадне нашата информация и да ни подлъже да въведем доброволно  личните си данни. Обикновено ни информира, че има проблем със сметката  и от банката ни предлагат да потвърдим потребителското си име и парола. Този тип измами могат да достигнат до нас не само по електронната поща. Те могат да бъдат свързани и с източени банкови карти след покупки в интернет, друга актуална схема е свързана с платформи за безплатни обяви, при която жертвите са търговци, които публикуват личните си данни, за да им преведат определена сума за продажбата. Измамниците атакуват гражданите и от фалшиви имейли от „Български пощи“, куриерски компании, Министерство на туризма, НАП, адвокати, частни съдебни изпълнители. Основните инструменти на фишинга са доверието и спешността. Когато престъпникът ви убеждава да се доверите и действате бързо в състояние на паника – трябва да се усъмните. Други знаци за това как изглежда един фишинг имейл: има прикачени файлове и линкове, които са с правописни грешки, изображения, които не са качествени, налице е и излишна спешност за незабавно предоставяне на лична информация. В такива случаи е задължително лицето да уведоми реалната компания или институция, че от нейно име се изпращат фалшиви съобщения.

Друга възможност е да се провери адреса на имейла, като се задържи курсорът на мишката върху линка, без да се отваря.  Така всеки може да провери дали това е автентичен или измамен адрес. Имейлът не е единствения канал, по който се получават фишинг съобщения.  Те могат да дойдат и чрез обаждане по телефона. Измамниците могат да се представят като важни лица, които много спешно искат от вас лични данни.

Възможни са и SMS фишинг чрез съобщения, социалните мрежи, месинджър във фейсбук. Там е още по-трудно, защото измамникът е възможно да е хакнал профила на наш приятел и да получим съобщение от негово име, в което той ни моли настойчиво за финансова помощ, да предоставим номер на кредитна карта. Ако човек стане жертва на фишинг не трябва да се притеснява да сподели със свои приятели това, за да ги предпази.


„Фишингът за съжаление днес е част от новото нормално. Фишинг измамите се увеличават в пъти, особено в условията на пандемия и социална изолация, тъй като ние използваме повече виртуалното общуване. Основният съвет е: никога не предоставяйте личните си данни! Официалните институции никога няма да искат от вас да предоставите номера на банковата си сметка, потребителското име и паролите. Не действайте в паника, винаги обмисляйте ситуацията! Правете редовно проверка на разходите си в банковата сметка! Ако забележите дори и минимални разходи, които не знаете за какво са използвани, това би могло да означава, че без да искате сте направили определен абонамент и всеки месец сметката ви да бъде източвана с 20 лв. или 20 евро. При най-малко съмнение – информирайте банката, с която имате взаимоотношения, променяйте по-често паролите!“ – препоръча гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“ - Благоевград.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с гл. ас. д-р Силвия Петрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55