Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият локдаун доведе до срив в търговията на пазара в Благоевград

Снимка: Ани Петрова

Новият локдаун в страната, разбираемо се отрази върху останалата извън рестрикционния режим търговия.  Такава е ситуацията и на тържищата за селскостопанска продукция.

В подобно положение днес бе благоевградският Кооперативен пазар.

Добра организация по отношение на санитарната безопасност, но слаба посещаемост – такова е обобщението от днешната пазарна сряда на благоевградското тържище. Спад както в предлагането, така и в търсенето, установи репортерската ни проверка.

Такава бе и оценката на онези, които се бяха осмелили в студената сутрин да направят традиционния си оглед.

И в закритите площи, и на открито, спазването на основните правила бяха налице. Служителите, ангажирани с тази дейност, ни увериха, че не се наблюдава напрежение сред посетителите. Производители и търговци пък коментираха най-вече слабата посещаемост. И двете страни изразиха надежда да не се стигне до пълно затваряне и спиране на дейността на пазарите.

Напрежение обаче, имаше сред наемателите на търговски площи, които предлагат промишлени стоки. Те настояват за затваряне на техните обекти в закритата площ на Кооперативния пазар. И имат своята обосновка за искането си.
Днес на пазара бе и семейството – търговци, Христови, от благоевградския квартал Струмско. Техният автомобил изгоря в началото на седмицата. Въпреки преживения стрес, хората са благодарни на колегите си от тържището, изразили готовност да им помогнат.


Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33