Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо е важно децата да пътуват правилно обезопасени в колата?


Милена Захариева и Радослава Митрова са две майки, които обединени от една обща идея, създават Фондация „Деца на борда”. Целта им е да съдействат на родителите да получат отговори на всички въпроси, свързани с правилното возене на децата им.

Изследване на Фондацията, проведено в края на миналата година, показва, че около 77% от запитаните родители подценяват правилата за превозване на деца в автомобили и закопчават детето в детското столче, без да са му съблекли връхната дреха. Милена Захариева от Фондацията подчерта, че когато коланът е прилепнал плътно до тялото ни, ще се предпазим от нараняване.

Неправилно и опасно е също така детето да се държи в скута на родителя, подчерта още тя. При скорост 50 км/ч. вероятността от смърт на детето, седящо в скута на родителя, е около 70%.  

"Оборудването за обезопасяване на детето в автомобила трябва да бъде адаптирано към детето в различните етапи от неговото развитие. Най-доброто столче е това, което пасва най-добре на детето и колата, поставено е и се ползва правилно при всяко пътуване. Столчетата се делят на няколко групи, според ръста, теглото и възрастта на децата. На сайта сме се опитали да опишем всички столчета и кое за кого е подходящо, защото знаем колко е объркващо", каза още Милена Захариева.

Според новия европейски регламент за безопасност, известен като i-Size, е препоръчително да возим децата си обратно на движението до поне 15-месечна възраст. Специалистите пък твърдят, че най-добре е да ги задържим така възможно най-дълго или поне до 4-годишна възраст. Това се дължи на факта, че детският гръбнак и шийни прешлени все още се оформят и заздравяват в първите години след раждането. Те не биха могли да се справят с последиците от катастрофа – просто все още не са достатъчно здрави. (Можете да прочетете повече за возенето обратно на движението и да гледате видео, което показва разликата, тук.)
Фондация "Деца на борда" реализират и видеа в техния YouTubе канал, в който с помощта на младата българска актриса Силвия Петкова отговарят на най-често задаваните въпроси от родители във връзка с детската безопасност в колата. В края на миналата година Фондацията е създала и две по-дълги образователни видеопослания за това колко е важно децата да се возят в столче, как да изберем правилото столче, как да се справим с негодуването на детето. 
Цялото интервю на Елеонора Тахова с Милена Ззахариева чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51