Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: ЕС ще финансира зарядни станции за електромобили от двете страна на границата с Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС


И при автомобилите в последно време се търсят възможности за използването на екогорива. Към познатите ни дизелови и бензинови двигатели могат да се използват различни добавки, които намаляват токсичността и замърсяването на въздуха. Този проблем е характерен засега само за по-големите градове.

Използването на електродвигатели за задвижване на автомобилите е един сравнително нов клон от автомобилната индустрия. Според Мартин Заимов – съпредседател на Българската електроавтомобилна асоциация в България има над 2 000 електромобила. Засега сериозен проблем е цената на тези автомобили. Тя е по- висока от тези с традиционните горива, но индустрията се развива.

В България вече има и над 300 зарядни станции. Там се зареждат батериите за електромобилите.В Благоевградска област такива станции има в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев.

Развитието на електроавтомобилната индустрия ще даде възможност такива електрозарядни станции да се изградят и в други градове. С това е свързано бъдещето. В момента със средства по европейска програма се изграждат 50 зарядни станции от двете страни на българо- гръцката граница. По 25 в общини по границата. Разчита се, че в бъдеще няма да има проблеми с преминаването на границата, защото автомобилите ще могат да се зареждат в общини от другата страна.

Проектът е с продължителност две години и трябва да се изпълни до края на 2022-ра година.

От разговора на Иван Лазов с Мартин Заимов можете да научите и повече подробности за развитието на този клон от автомобилната индустрия.Вижте още

Общинската администрация Благоевград – със 17 души повече

Това стана ясно от пресконференцията на председателя на общинския съвет Благоевград Радослав Тасков преди редовното заседание на общинските съветници утре, 30 юли. В администрацията ще са заети 171 човека. Тя ще бъде увеличена със 17 бройки. Издръжката им ще бъде от държавната субсидия. Кметът Илко Стоянов ще има трима заместници. Ще бъде..

публикувано на 29.07.21 в 15:57

Владимир Иванов: Благоевград продължава да бъде най-скъпият град в България

В разгара на лятото, когато пазарите и тържищата изобилстват от плодове и зеленчуци, а реколтата от зърно и слънчоглед се очаква да бъде много добра, цените на основни хранителни продукти продължават да варират, макар и с леко движение нагоре. Така е и в Благоевград, който продължава да държи челна позиция в класацията на най-скъпите градове в..

публикувано на 29.07.21 в 12:49

Издигат паметник на Левски в Петрич

Преди 4 години клубът на привържениците на ПФК „Левски“ в град Петрич – „Blue boys“ поде инициатива за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в южния град. Организирани бяха редица инициативи с цел набиране на средства за монумента. В благотворителната кауза се включиха десетки хора. Чрез тях бе събрана сумата от 28 000 лв. Сума, която..

публикувано на 28.07.21 в 18:18

Космосът и традициите се преплитат в етнографския център в Ковачевци

Община Ковачевци е малка община, но с много богато културно – историческо наследство.  Преди няколко години, през 2015, по програмата за развитие на селските райони с над 250 хиляди лева е изграден етнографски център – притегателно място и за жителите, и за гостите на планинското село. Тематичните зали в комплекса са три – на авиацията и..

публикувано на 28.07.21 в 11:00

Без пластмасови продукти за еднократна употреба – коментари по пътя

От 3 юли в Европейския съюз влезе в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в общността. Това са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите дръжки за клечки за уши, както и пръчки за балони. Целта на европейската директива е да се намали..

публикувано на 28.07.21 в 09:41

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29