Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Избягвайте купуването на храни със завишено съдържание на вредни добавки


След известно затишие, темата за двойния стандарт при храните, продавани в Западна и Източна Европа, отново стана актуална, след като бе публикувано изследване на Европейската комисия, относно този проблем. От него става ясно, че при изследвани 20 продукта от 16 страни, включително и от България, има вкусови различия при 50% от продуктите в различните страни и то най-вече в съставките.

Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.

„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Според нея, установеното намалено съдържание  намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.

Затова, експертът съветва:

„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.

Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12