Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.
„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Според нея, установеното намалено съдържание намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.
Затова, експертът съветва:
„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.
Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.
Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..
Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..
От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..
„Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин. Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга: Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..
"Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...
В края на 2024 всеки си прави равносметка за това, какви бяха неговите 366 дни от изминалата година. Как да изпратим своята година с всичко хубаво и негативно в нея, но с удовлетвореност, а не с отчаяние и горчивина? Как да ценим малките неща в живота, които ни правят щастливи, а може би не си даваме сметка за това? Как да провокираме късмета си..
2024 година е новата най-топла година в историята и първата, през която повишението на средната температура на Земята е над 1.5 °C , което е над определената граница от Парижкото споразумение за климата - сочат данните на службата по изменение на климата по програмата „Коперник“ (C3S). За Радио Благоевград ги съобщи Николай Петков от..