Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова схема за лечение на COVID-19 в МБАЛ-Благоевград

Снимка: БТА


„Ситуацията в МБАЛ-Благоевград е същата, както преди седмица. Забелязва се плато  в заболеваемостта от COVID-19, в момента са хоспитализирани  140 пациенти.  В реанимация  пациентите са  11, без свободни легла, което  е притеснително. Очакванията  са да се промени картината и болните да намалеят. Свободно е единствено отделението по гастроентерология, което е като резерв и при необходимост може да приема ковид болни“  – това сподели в здравния час на Радио Благоевград  директорът на болничното заведение д-р Огнян Митев.  Той сподели, че в благоевградската болница са постъпили двама млади лекари-специализанти.


По предложение на д-р Димитър Димитров – зав. отделението по хирургия, е направена нова схема за лечение на COVID-19, която е взаимствана от световните лидери в тази област. „Днес събирам колегите, за да я обсъдим и съм сигурен, че ще се одобри. Тази нова схема е сбор от най-доброто в борбата и лечението на COVID-19. Лечението на болните в МБАЛ-Благоевград ще продължи по съвременните методи. Това е обобщена терапия, с леки промени, във връзка с новите тенденции и новите изследвания, които се правят в целия свят. Но това не е нова терапия, по-скоро подобрена, на база опита на развитите държави в света. Свързана е с промяна на дозите, започване лечение от определен етап и пр. И отново апелирам: гражданите да се имунизират, очакват се големи количества ваксини през този месец в РЗИ-Благоевград, за да намалее натискът върху болниците“ – каза д-р Огнян Митев, директор на най-голямата болница в Югозапада.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Огнян Митев.


Вижте още

Биоразградимите отпадъци: Мисията може и да е възможна

Съвременните тенденции в депонирането на битовите отпадъци вече влизат в действие и на територията на няколко общини от Югозападна България. Чрез инвестирането на европейски средства, възлизащи на над 36 млн. лв., жителите на Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево ще трябва постепенно да преминат към разделното събиране на биоразградимите..

публикувано на 23.06.21 в 14:10

Харта обединява лекарската общност за по-добър контрол на артериалната хипертония

Харта за контрол на артериалното налягане ще обедини лекарската общност в България. Здравната кауза цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българите. Инициативата се организира от експертен съвет от доказани лекари в..

публикувано на 22.06.21 в 14:42

Започват дейности за спасяване на най-старото дърво в България

Макар и да позакъснява, лятото  е неизбежно. Сезон, който изостря нуждата ни от почивка и потребността от общуване с природата.  И тъй като  планините стават все по-предпочитано място за туризъм, а и за възстановяване след тази тежка пандемия, ви подаряваме един виртуален разказ за Пирин, за човешкото присъствие, планината и за усилията на хората..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Община Благоевград даде курбан за здраве и благоденствие

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“, разположен над Благоевград, се събраха благоевградчани, събрани и от църковния празник Свети дух, и от желанието да присъстват на курбана, даден от Община Благоевград.  Комплексът е близо до 33- метровия кръст, който е пазител на града.  Курбанът, раздаден за здраве и благоденствие, е..

публикувано на 21.06.21 в 15:16

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград

По „стара българска“ традиция след всеки тежък инцидент заради липса на контрол се самосезират институции и се търси общата отговорност. Такъв е поредният разтърсващ случай с тригодишното дете в Асеновград, който не е първият през последните няколко години.  В черната статистика попадат отнети детски животи заради безстопанствено оставени или..

публикувано на 21.06.21 в 13:41
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55