Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вече има утвърден модел за дарения на книги за Северна Македония

Всеки, който желае, вече може да дари български книги в Република Северна Македония, благодарение на утвърден модел. Това съобщи за Радио Благоевград Виктор Стоянов, инициатор на Кампанията “Изпрати българска книга в Македония“.

„Вече имаме официално създаден модел от Агенция “Митници“ на Северна Македония, според който, всеки който желае да дари книги, трябва да си подготви двустранно подписан договор за дарение на книгите, като те трябва да бъдат под 1000. Смятам, че това е огромен успех, който постигнахме, тъй като 30 години, различни хора внасяха и внасяхме книги по багажници, по 20, по 30 броя и не беше ясно, защо български книги са спирани на границата. Понеже не познавахме митническото законодателство, митничарите се възползваха, за да ни подвеждат, че по различни причини, книгите не са допуснати. Когато бяха спрени книгите, аз и консулът ни Георги Христов бяхме излъгани затова, че има цензура на книгите в Северна Македония. На следващия ден, Агенция „Митници“ излезе с официална декларация, че цензура няма и че книгите били отказани от българското посолство, което е лъжа. Но, позитивът от цялата ситуация е, че вече имаме утвърден модел за дарение на книги и призовавам всеки, който желае да се включи в тази Кампания“ – коментира Виктор Стоянов.

Виктор Стоянов

Той съобщи още, че благодарение на това споразумение, в началото на април, в Северна Македония вече са внесени 920 броя книги – „Български народни песни“ от братя Миладинови – фототипно издание, над 600 от тях са раздадени. Общо над 900 души, живеещи в западната ни съседка, вече са получили българска книга.

Намаляване цените на роуминга в Северна Македония и инсталиране на сателитна българска телевизия са двете основни цели, които си поставят в близко бъдеще Виктор Стоянов и хората, които подкрепят неговата инициатива. В град Битоля, вече е инсталирана първата българска сателитна телевизия. Предстои внасянето на специализирана българска литература, към която има огромен интерес, особено към историческата.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

Виктор Стоянов е инициатор и на още една общонационална кампания „Да върнем костите на цар Самуил“.

„Над 10 хиляди са събраните подписи в онлайн петицията, подкрепяща инициативата. Водят се предварителни разговори с някой наши общественици за създаване на Комитет „Цар Самуил“, така сме го нарекли. Неговата дейност ще бъде насочена не само към връщането костите на Цар Самуил в пределите на днешна България, а и популяризиране на неговия живот и дело. Цар Самуил е погребан в рамките на тогавашна България, в своята царска резиденция на остров „Свети Ахил“ и той, като български цар, трябва да почива на българска територия“ – уточни Виктор Стоянов.

Една от бъдещите цели на Комитета „Цар Самуил“ е да се изгради хубав паметник на българския владетел и в град Петрич. Има идея, този Комитет да бъде учреден на 16 април, в Деня на Българската конституция, но все още не е ясно, дали ще се осъществи това намерение. В тази организация ще бъдат поканени да участват видни експерти от различни сфери на културата, историята, археологията и други.

По повод другата идея, в София да гостува, макар и временна изложба, в която да бъдат изложени за два – три месеца костите на Цар Самуил, Виктор Стоянов сподели, че тази инициатива трябва да се реализира на дипломатическо ниво.

„Мога само да каже, че това е първата ни реална цел. Ако успеем да направим такава изложба, това ще бъде страхотен успех и първата, задължителна крачка към връщане костите на Цар Самуил в пределите на днешна България“ – сподели още Виктор Стоянов.

Подробностите можете да чуете в продължението на интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:Галерия

Вижте още

Проф. Александър Шурбанов на 80: Словото е най-пълният начин на изявяването на това, което е вътре в нас

    Проф. Александър Шурбанов, най-големият шекспировед в България със световно признание и един от най-добрите наши преводачи, поет и литературен изследовател, тази седмица стана на 80 години. Роден е на 5 април през 1941 г. в София. Родът му събира водите си от четирите краища на България. Родителите на баща му са от Охрид.    Завършва гимназия..

публикувано на 10.04.21 в 20:08

Режисьорът Анастасия Събева: С всеки спектакъл разбирам нещо различно за себе си

  Във фокуса на вниманието ни е новият спектакъл на Анастасия Събева – „Радован III“, по легендарната пиеса на световноизвестния сръбски драматург и сценарист Душан Ковачевич, чието първо премиерно представление беше на 7 април на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“, а второто е на 16 април. Трагична комедия за живота на балканския човек,..

публикувано на 10.04.21 в 18:53

„Локо“ (Сф) дерайлира в Благоевград

Във възлов мач от 26-я кръг на Втора футболна лига, вторият в таблицата „Пирин“ (Благоевград) разгроми „Локомотив“ (София) с 5:1. Централният нападател на „орлетата“ Гурам Гощелиани откри за 1:0 още в 5-ата минута след наивна грешка на централните защитници на столичните „железничари“. В 12-ата вратарят на „червено-черните“ отби диагонален..

публикувано на 10.04.21 в 17:07
Емил Измирлиев

Да бъдеш писател сатирик цели 50 години

Това е съдбата на родения в Дупница Емил Измирлиев. Той си спомня първия фейлетон „Бялата стая“, написан още като ученик.  Педагогическият съвет на столичния техникум “А.С.Попов” е искал да го изключи заради фейлетона, но класната му ръководителка го е спасила, като казала, че фейлетонът е художествена измислица, което е самата истина.  След това,..

публикувано на 09.04.21 в 17:35

Предстоят честванията на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски

Датата е 14-ти април, а предложението на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ бе 2021 година да бъде обявена за Година на Раковски, а 14-ти април да бъде официален празник, както 2-ри юни –  Деня на Ботев и 19-ти февруари – Деня на Левски.  Публикувано е едно възвание от Националната асоциация и създадения от нея Общобългарски..

публикувано на 09.04.21 в 17:27

Изложба „Попарт“ на Боряна Накова - Боко представят в Дупница

Днес в Изложбена зала „Околийска къща“ в град Дупница беше открита изложбата „Попарт“ на Боряна Накова- Боко, която е ученичка на Елена Темелкова. Изложбата се състои от 31 творби, включваща приложно изкуство, масло и акрил и ще остане в Дупница до 9 май. Боряна Накова - Боко е родена през 1982 година в град София. Завършва средно..

публикувано на 09.04.21 в 13:50

От ПП МИР настояват за касиране на изборите

От партия МИР настояват за касиране на вота, въвеждането на изцяло машинно гласуване и провеждането на нови избори. Причината е лошата организация на изборния процес, както и масово сгрешените и подменени протоколи от всички избирателни секции. Това каза в предаването "Събития и личности" Симеон Славчев, лидер на ПП МИР. Той бе категоричен, че вотът на..

публикувано на 09.04.21 в 13:07