Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Снимка: Pixabay


Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански – Румен Сидеров сподели по какъв начин се осъществява онлайн обучението в учебното заведение:

„Онлайн обучението е два вида – синхронно и асинхронно. Ние имаме възможност и организираме синхронно, тоест работи се в платформата „Тиймс“ от всички наши учители и ученици. Нямаме асинхронно обучение чрез други платформи като социалната мрежа „Фейсбук“, не раздаваме материали на хартиен носител. Всички ученици са обхванати. Тази цяла година, продължила пандемия ни постави в такива условия, че трябваше да се приспособим бързо към това положение и мисля, че успяваме на 100%.“

Според Румен Сидеров има известни трудности при дистанционното обучение, но те не се дължат на липсата на подготовка за дистанционна работа сред учителите, а са по-скоро от техническо естество.

„Трудностите са свързани с интернет доставчиците. Понякога имаме ученици и родители, които се обаждат, че връзката е прекъсва често. Отзовават се доставчиците и бързо реагират. Нямаме някакъв голям проблем, а именно да оставим деца без обучение за дълъг период от време.“


Преподавателите срещат известни трудности и при работата си с уязвимите групи, посочи Румен Сидеров. Проблем се оказва мотивацията на тези ученици.

„Децата се свързват, виждаш го, че е в платформата, но не всеки път се отзовава. Това се дължи на факта, че учениците смятат, че е важно да се разбере, че са в платформата, присъстват на заниманията. На практика те са пасивни по отношение на образователния процес, който тече през това време. Те слушат, но когато колегите им задават въпроси, когато се поставят задачи за съжаление често учениците не се отзовават и не изпълняват поставените задачи“.

Директорът на Трето основно училище в Сандански, Румен Сидеров е категоричен, че дистанционната форма се отразява върху дейността на учебното заведение

„Дистанционното обучение е хубаво, но за толкова дълъг период от време има и отрицателни страни. Започва да се губи мотивацията за учене. Този модел може да се използва за кратки прекъсвания – седмица, две. Аз мисля, че много колеги са на същото мнение, защото и при по-добрите ученици настъпва демотивация. Аз всеки ден влизам в часовете на учителите, разговарям с учениците. 90% от учениците, с които разговарям искат да преминат към присъствено обучение. Учениците от 6-ти клас не са учили и два месеца през тази година. Онлайн обучението води след себе си дефицити, които ще трябва да преодоляваме в бъдеще“.

Дистанционната форма на обучение интересува изключително много младите хора, които се обучават по този начин в училище. Мнението на десетокласничката Антоана Филчева:

„COVID пандемията се отразява на образованието, както и на всичко останало в света. В голяма част от училищата нещата се получават. Общите проблеми които се срещат са предимно технически и практиката – дейността по различните предмети намаляват. Когато решаваме задача в училище например, ще я решим много по-бързо ако сме в присъствена форма, отколкото онлайн. Учителите полагат огромни усилия, както и учениците и нещата се случват“.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Мариана Попова.

Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33