Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново в клас

Снимка: архив


Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас. В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30 ч., по-малките водени от своите родители.

В анкета учениците споделиха, че са щастливи и доволни да се върнат в училище: „Радваме се, че отново сме на училище. Тук учим с госпожите, играем с другите деца, не скучаем в къщи“.

Според част от родителите учениците нямат пропуски в учебния материал, справили са се успешно с онлайн обучението от дистанция. Според тях по-добрият вариант обаче е учениците да са в училище, а учебната година да не се удължава.

Г-жа Красена Пацова е начален учител и тази година работи с първи клас. Според нея присъственото обучение е най-доброто. „Живият контакт, децата, очичките като се видят засмени, усмивката, това, което искат да споделят, мисля, че това е най-хубавото и най-важното. Посрещаме ги при спазване на всички изисквания – с маски, дезинфектанти, пречиствател на въздуха във всяка стая, така че родителите да бъдат спокойни.“ 


По отношение на пропуските в учебния материал, г-жа Пацова уточни, че в нейния клас няма големи пропуски и сега, с присъственото обучение, ще бъдат доизчистени. „Специално при моя клас, тъй като постоянно имам наблюдение, имам връзка и с учениците, и с родителите, мисля, че не е голям пропуска, който съм допуснала.“  Според г-жа Красена Пацова учебната година не трябва да се удължава, защото „всички колеги в цяла България стриктно си спазват темите, които са по разпределение, всички работят. Не мисля, че е нужно!“

В заповед на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов е записано, че след две седмици, от 26 април, в училище се връщат 5-ти, 9-ти и 12-ти клас, след тях от 17 май присъствено обучение ще имат учениците от 6-ти и 11-ти клас. Ротацията на класовете ще продължи при удължаване на противоепидемичната обстановка. 

Целият репортаж – в звуковия файл.


Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33