Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Мончева – РЗИ

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

Снимка: БГНЕС

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област.

651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с регистрираните преди две седмици. Регистрираните тогава бяха 939. Намалява и заболеваемостта за двуседмичен период – 510. Най-много са заболели във възрастовата група 50-64 години – 201,  в групата 25-49 г. – 190, 65-79 г. – 193, 5-14 г. – 4 случая, 15-24 – 19.“ – обобщението направи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград. По думите и има тенденция за намаляване на хоспитализираните в болничните заведения в Пиринско за двуседмичен период. Заетите легла са 422, в интензивния сектор са 17 болни.

Д-р Веселка Мончева

Гражданите проявяват интерес към ваксините срещу COVID-19, по-голям към ваксините на „Пфайзер-Бионтех“ и „Модерна“, има отлив от „Астра Зенека“. До момента в Благоевградска област са имунизирани около 18 000 лица. До края на тази седмица ще бъде направена поредната реимунизация с ваксината на „Пфайзер-Бионтех“, следващата – на „Модерна“. РЗИ ще разпредели днес ваксините за имунизационните кабинети в областта и общопрактикуващите лекари, които ще получат по-големи количества.

„Трябва да сме по-оптимистично настроение, защото третата вълна намалява“ – каза в заключение д-р Мончева.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Веселка Мончева.


Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33