Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока. В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“.  

„Троловете са най-голямата напаст – както в социалните мрежи, така и в Интернет пространството като цяло. Основната им цел е да създават хаос и да тровят атмосферата. Щетите от тяхната дейност могат да варират от психически тормоз до измами в личен план, или съсипване на бизнес и кариера. Полето на действие на троловете е най-разнообразно. Те могат да ни примамят да водим глупави и безсмислени дискусии в социалните мрежи или да публикуват умишлено обидни и противоречиви мнения.  Всички сме срещали фрази „не съм расист, но не харесвам цигани“, или нещо подобно. Т.е. тролингът  е форма на кибер тормоз. Това са хулиганите на социалните мрежи, които тровят всичко – от Фейсбук и Инстаграм до нашите имейли“ –  така коментира темата тролове  гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“-Благоевград в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“.

Гл. ас. д-р С. Петрова

Можем да ги познаем по това, че  те са потребители, най-често с нови профили в социалните мрежи, които комуникират  като използват съобщения, които са извън темата – емоционални съобщения, за да вбесят хора или цели групи и да започнат онлайн война. „Някои тролове се „разхождат“ в Интернет пространството, търсейки „битка“, в която да се включат, докато други щурмуват на глутници  профили или форуми, за да разрушат дискусията и да прокарат собствените си теми. Много често получават и заплащане за това.“

Има „фабрики за тролове“ по цял свят, има и много статии напоследък, жуналистически разследвания или откровения от хора, които са попаднали в такава структура. „За България не бих могла да кажа със сигурност, но като хвърлим един поглед върху пространството в социалните мрежи, виждаме, че е пълно за съжаление с такива профили“.

Троловете се използват за политически цели в цял свят  – използват се фалшиви профили, за да се омаскари съответния противник. „Това сякаш се превръща в новата актуална професия. Троловете буквално могат да съсипят нечия кариера, бизнес, те могат да съсипят и личния ни живот като ни въвлекат в измама за връзка, в илюзията, че имаме връзка с приятел или романтична половинка в интернет и след това буквално да попаднем в капан. Този тип тролинг на фалшивите профили може да го разгледаме като форма на фишинга. Фалшиви профили, които се опитват да ни събудят доверието и в крайна сметка да ни ограбят, изнудват и т.н. „

Основен белег на троловете е да не се представят с истинските си имена. 


По какво можем да ги разпознаем? 

„Ако разгледаме профилите им в социалните мрежи ще видим снимки на залези, котета, цитати, мъдрости, т.е. няма никаква лична информация за този човек. Или ако има снимки, те са с лошо качество. Троловете нямат много приятели в интернет, списъкът е кратък и те се активират по  определени теми, които са актуални в момента – най-често политически. Ще ги различим по това, че ако се опитаме да ги заговорим в лични съобщения – не отговарят.“

Какви трябва да бъдат действията ни срещу троловете?

„Първото основно правило е да не ги „храним“, т.е. да ги игнорираме. Това може да означава да излезем от разговора, да ги блокираме, да ги докладваме. В никакъв случай не трябва да се хващаме на въдицата на троловете.  Това понякога е трудно, защото те използват актуални теми, опитват се да ни разгневят, да ни ядосат, но основното, което трябва да помним е да не им се даваме. Може да пожелаем да „воюваме“ с тях чрез клавиатурата си, те се хранят от нашия гняв, разочарование, или от нашата досада. Това означава, че колкото повече се ядосваме, толкова по-силни стават те. Добре е да се предприеме промяна в настройките за поверителност на личния профил в социалните мрежи и докладване поведението на съмнителен профил в сайт или на платформата, на който е коментирал. Това е най-разумната реакция, а най-предпазливата е да не приемаме покани за приятелство от хора, които не познаваме в реалния живот, или поне не са приятели на наши приятели. Защото това може да ни вкара в капана на фалшивите профили.“


Има известна разлика между троловете, които тровят дискусиите като се опитват да ни ядосват, и фалшивите профили на измамници в социалните мрежи, които се опитват да ни влязат под кожата и по този начин да вземат лични данни от нас.

„Това са профили, на които има снимка на красив мъж или жена,  често нямат лична информация, или е трудно проверима. Например в категория образование са написали: завършил съм университета на живота. Този тип фалшиви профили коментират най-често лични статуси, отколкото обществени теми. Те търсят личен контакт, харесват статусите ни, т.е. статусите на потенциалната жертва и пускат съдържание със сходни интереси, навлизат в личното пространство на човек и се опитват да изградят лична връзка. Възможно е да поискат лични интимни снимки от жертвата си, които след това да използват за изнудване“.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с  гл. ас. д-р Силвия Петрова.

Галерия

Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33