Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Снимка: Георги Корнейков, БНР


Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април. „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог на общината Диана Стефанова. Тя уточни, че в мобилния пункт могат да бъдат предавани живачни термометри и уреди, съдържащи живак; лекарства с изтекъл срок на годност; бои; лакове; разредители; строителна химия; домакински препарати; фотографски и други химикали, мастила и тонери; препарати за растителна защита и борба с вредители и замърсени опаковки от препарати.

„Гражданите от 2016 г. предават няколко пъти в годината такива опасни отпадъци в мобилните пунктове. По препоръка на гражданите не сме сменили някои позиции на мобилните пунктове Основната цел е удобството на жителите на Благоевград“ – коментира Диана Стефанова.

На 14 април от 10:00 ч. до 12:30 ч. мобилният пункт ще бъде на ул. „Св. Иван Рилски“ до Камерна опера. От 13:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде в кв. „Еленово“, ул. „Георги Андрейчин“ на паркинга пред BG маркет.

На 15 април от  10:00 ч. до 12:30 ч. мобилният пункт ще бъде на ул. „Св. Димитър Солунски“ №26, а от 13:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде в кв. „Струмско“, ул. „Освобождение“ на паркинга пред магазин „Стоми“.

„Гражданите проявяват жив интерес. Основно се предават опаковки от бои и различни домакински материали, както и лекарства с изтекъл срок на годност“ – допълни главният еколог на община Благоевград Диана Стефанова. Тя призова гражданите да бъдат  активни и заедно с пролетното почистване да предадат опасните отпадъци от домакинствата си в мобилните пунктове.

Чуйте в звуковия файл разговора на Елизабет Александрова с Диана Стефанова.
Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33