Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 - 2020 – цели и приоритети


ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е национален стратегически план за разходване на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, както и от съпътстващото национално съфинансиране.

Този план е за реализиране основно на стратегически проекти за развитие на транспортния сектор в страната. Оперативната програмата използва ресурси по линия на два европейски фонда – кохезионния фонд и европейския фонд за регионално развитие. Това каза Галина Василева – ръководител на управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Тя подчерта, че стратегията на оперативната програма се основава на стратегия от документи и е изготвена на базата на нуждите, които са дефинирани в анализа на текущото състояние на транспортния сектор, какъвто анализ беше изготвен специално за целите на подготовка на самата програма.

Стратегията осигурява приемственост и логична последователност на инвестициите от предишния програмен период 2007 – 2013 година като по този начин се гарантира и завършване на направленията, в които вече е инвестирано.

Още за целите, заложени в програмата, за постигнатите резултати, принципите на разпределение на финансовите средства и изпълнението на по-мащабните проекти чуйте в интервюто на Боряна Кърпачева с Галина Василева – ръководител на управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.
    ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“
Вижте още

Археологическият обект на АМ „Струма“ край Покровник – единственият в България

Преди три години завърши един от най-големите археологически обекти по така наречените спасителни проучвания по протежението на АМ “Струма“ до село Покровник. По решение на Министерство на културата, на комисиите от Регионалния инспекторат за културно наследство се пристъпи към запазване на културните ценности на място и към пренасяне на..

публикувано на 26.07.21 в 10:05

Изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ с мостови съоръжения и хеликоптерна площадка

  Двете тръби на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ са пробити. Тунелът е част от най-тежкия за строителство участък на автомагистрала „Струма“ – този през Кресненското дефиле. „Тунелът ще бъде най-дългият пътен тунел на територията на България. Дължината му е приблизително 2 км.“, каза инж. Борислав Стрински –  ръководител на..

публикувано на 21.07.21 в 10:59

Нови технологии в 12-километрова отсечка от АМ "Струма" между Благоевград и Крупник

Тунелът „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега в нашата страна. Ще разполага с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна..

публикувано на 14.07.21 в 09:24

ЛOT 4 "Сандански – Кулата" от АМ "Струма" – вече повече от 2 години е в експлоатация

ЛОТ 4 "Сандански – Кулата" от АМ „Струма“ е с дължина почти 15 км. Пътното платно за движение е с обща ширина 29 м, като всяка лента за движение е с близо 4 метра.  Автомагистралата в частта на област Благоевград има важно икономическо значение за района. Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич и..

публикувано на 04.07.21 в 09:31

АМ „СТРУМА“ – част от европейския транспортен коридор №4

АМ „Струма“ е мащабен проект на стойност около  380 млн. евро, който се изпълнява по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 - 2020 година на територията на Югозападна България. АМ „Струма“ е проект с изключително големи мащаби. В ход е строителството на най-големия пътен тунел в България. Това е тунел „Железница“ на..

публикувано на 21.06.21 в 10:07

АМ “Струма“– сред приоритетите на ОПТТИ

АМ “Струма“ е сред основните приоритети на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. Общият генерален план за транспорта предвижда завършването на автомагистрала „Струма“ до гръцката граница, за да се свърже директно с гръцката пътна мрежа на юг до Солун и Атина. След приключването на най-сложния участък от..

публикувано на 09.06.21 в 10:29

АМ „Струма“ – най-мащабният проект по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в Югозападна България

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за настоящия период 2014 - 2020 година на територията на Югозападна България се изпълнява само един инфраструктурен проект, но той е изключително мащабен. Това е АМ „Струма“ – безспорен приоритет от предишния програмен период, настоящия и проект, който ще продължи и през следващия. Това каза..

публикувано на 21.05.21 в 20:00