Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета, на пазарни цени.

Според зооинженера Бисер Чилингиров, бивш председател на Националната асоциация на овцевъдите в България, тези пари реално няма да стигнат до животновъдите, защото те се дават на кланиците.

Бисер Чилингиров

„Това е болен въпрос, миналата година бяха много повече милионите, тази година са по-малко. Това са пари хвърлени на вятъра. Тези пари не трябваше да бъдат в кланиците, а трябваше да отидат при фермера“ – категоричен е инж. Чилингиров.

Той припомни, как в миналото са били отпускани нисколихвени кредити за закупуване на фуражи, както и подпомагане, чрез доказване на изкупеното мляко за месеца, тогава парите са отивали директно при фермерите.

„Тогава, цената на агнешкото нямаше да бъде, както е сега в магазина от 16 до 19 лв., но виждате как инфлацията расте и как всичко поскъпва – бензинът, токът, всичко се качва нагоре. Аз вече не отглеждам овце, поради много причини, шапка свалям на тези, които все още се занимават семейно и все още имат тръпката да отглеждат овце. Но, този един милион, отива при определени хора, което е огромна грешка“ – допълни инж. Бисер Чилингиров.

Той припомни, че миналата година са били изкупени около 200 хиляди агнета, тази година се очаква да бъдат изкупени около половин милион, но изкупната цена продължава да е ниска за производителите. Това е една от причините, българското животновъдство вече да е записано в „Червената книга“.

„В момента, има достатъчно българско агнешко месо за предстоящите великденски празници. Утопия е, че българинът не купува агнешко – може малко да е, но всеки си взима за празника“ – категоричен е бившият овцевъд, който обаче, констатира със съжаление, че овцете през последните години намаляват в България.

По отношение на вноса на евтино месо от чужбина, включително и от Северна Македония, инж. Бисер Чилингиров сподели, че този проблем може да бъде решен само с държавни механизми и с обединение на бранша, който да защитава интересите на родните фермери.

„Българското агнешко месо е най-хубавото, защото то си пасе нашата трева, пие нашата вода, по-хубаво от българското няма и климатичните условя са основен фактор за това. Нека, всички, които ще си купят българско агнешко за празниците, да тачат и прославят тези хора, които са на село и произвеждат денонощно, само и само да има българско животновъдство. И не нашите деца да гледат агнета и овце само на картинки по интернет виртуално, а да ги виждат на село, когато пътуват по пътищата да виждат овце и крави“ – допълни още инж. Бисер Чилингиров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бисер Чилингиров.

Галерия

Вижте още

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград

150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им,..

публикувано на 14.05.21 в 16:56

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове ,..

публикувано на 14.05.21 в 12:10

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22
Весела Чобанова

Весела Чобанова за живота в Германия, решението да избере България и стихосбирката „Мисля за теб“

Около 30 стиха на български и немски език, и красиви емоции пресъздадени през светогледа на младата поетеса Весела Чобанова са събрани в нейната първа стихосбирка „Мисля за теб“. Весела Чобанова е изпълнителен директор в България на благотворителна организация "Светлина за България", но от малка е привлечена от поезията. Това не е случайно,..

публикувано на 13.05.21 в 10:11