Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Б. Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но овцевъдство ни вече е в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета, на пазарни цени.

Според зооинженера Бисер Чилингиров, бивш председател на Националната асоциация на овцевъдите в България, тези пари реално няма да стигнат до животновъдите, защото те се дават на кланиците.

Бисер Чилингиров

„Това е болен въпрос, миналата година бяха много повече милионите, тази година са по-малко. Това са пари хвърлени на вятъра. Тези пари не трябваше да бъдат в кланиците, а трябваше да отидат при фермера“ – категоричен е инж. Чилингиров.

Той припомни, как в миналото са били отпускани нисколихвени кредити за закупуване на фуражи, както и подпомагане, чрез доказване на изкупеното мляко за месеца, тогава парите са отивали директно при фермерите.

„Тогава, цената на агнешкото нямаше да бъде, както е сега в магазина от 16 до 19 лв., но виждате как инфлацията расте и как всичко поскъпва – бензинът, токът, всичко се качва нагоре. Аз вече не отглеждам овце, поради много причини, шапка свалям на тези, които все още се занимават семейно и все още имат тръпката да отглеждат овце. Но, този един милион, отива при определени хора, което е огромна грешка“ – допълни инж. Бисер Чилингиров.

Той припомни, че миналата година са били изкупени около 200 хиляди агнета, тази година се очаква да бъдат изкупени около половин милион, но изкупната цена продължава да е ниска за производителите. Това е една от причините, българското животновъдство вече да е записано в „Червената книга“.

„В момента, има достатъчно българско агнешко месо за предстоящите великденски празници. Утопия е, че българинът не купува агнешко – може малко да е, но всеки си взима за празника“ – категоричен е бившият овцевъд, който обаче, констатира със съжаление, че овцете през последните години намаляват в България.

По отношение на вноса на евтино месо от чужбина, включително и от Северна Македония, инж. Бисер Чилингиров сподели, че този проблем може да бъде решен само с държавни механизми и с обединение на бранша, който да защитава интересите на родните фермери.

„Българското агнешко месо е най-хубавото, защото то си пасе нашата трева, пие нашата вода, по-хубаво от българското няма и климатичните условя са основен фактор за това. Нека, всички, които ще си купят българско агнешко за празниците, да тачат и прославят тези хора, които са на село и произвеждат денонощно, само и само да има българско животновъдство. И не нашите деца да гледат агнета и овце само на картинки по интернет виртуално, а да ги виждат на село, когато пътуват по пътищата да виждат овце и крави“ – допълни още инж. Бисер Чилингиров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бисер Чилингиров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08

Деца от Гоце Делчев с шампионски резултати на Международно състезание по ментална аритметика

Деца от Гоце Делчев показаха шампионски умения на най-големия международен форум по ментална аритметика, който се проведе в Барселона. „Безкрайно горди и щастливи сме да споделим, че нашите умни деца покориха сърцето на Каталуния, като се представиха по чудесен начин на провелото се в Испания  международно състезание по ментална аритметика HORUS 8, в..

публикувано на 21.06.24 в 11:57
Доц. Елена Ставрова

Доц. Елена Ставрова: Надявам се, че ще се постигне съгласие за правителство

Вяла,  белязана с умора, песимизъм и ниска избирателна активност – така определи предизборната кампания доц. Елена Ставрова, университетски преподавател и от гражданска квота в кандидат депутатската листа на ГЕРБ – СДС за Благоевградска област в изборите на 9 юни. „ Надявам се, че ще се постигне някакво съгласие за правителство , но при това..

публикувано на 20.06.24 в 15:19

Кънчо Стойчев: Изборът на председател на НС е тест за постигане на мнозинство в залата

За Радио Благоевград социологът Кънчо Стойчев коментира ситуацията след изборите на 9 юни: „ На пръв поглед обстановката в страната е спокойна, но това не означава, че отвътре в масовото съзнание няма процеси, които са тревожни. Има напрежение, то все още не избива на повърхността. Но ще се случи, ако експериментите продължат и..

публикувано на 20.06.24 в 14:29

Малка история за благороден жест!

Днес в редакцията Радио Благоевград пристигна писмо. Подател е Митко Спасов Илиев от град Дупница. В писмото си г-н Илиев изразява своята съпричастност и желанитето да помогне за лечението на 19-годишната Радостина Гергьовка, която от 7 години страда от множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 20.06.24 в 13:30

„Kallo Malayo“ от Разлог до Лорка за три дни

Пънк рок групата „Kallo Malayo“ гостува на предаването „Ефир за приятели“. Преди броени дни Давид Райгал, Асен Кирянски и Тодор Крачанов посетиха испанския град Лорка, където се включиха в благотворителен рок фестивал в подкрепа на борбата с рак. В ефира на радио Благоевград Давид, който е родом от Лорка разказа за асоциацията Приятели на..

публикувано на 20.06.24 в 12:14