Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

Д-р Магдалена Баймакова

През пролетта  освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите, които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората. Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград.

„Самото ухапване от кърлеж обикновено остава незабелязано от хората, те  не са огледали достатъчно добре своето тяло, а понякога се пренебрегват тези малки членестоноги, които са преносители на доста заболявания. По време на ухапването те отделят субстанция и успяват да потиснат усещането за убождане и допир и по този начин остават незабележими от хората.


Не всички кърлежи носят различни инфекциозни причинители и по този начин не всяко ухапване е причина за развитие на заболяване. Но е важно да се знае, че след ухапване от кърлеж, или предположение за такова, трябва да се следи развитието на симптоми. Те са доста разнообразни и са различни при отделните болести, появяват се в различен период от развитие на болестта. Най-често трябва да се следи за поява на дискретни обриви, които не са сърбящи, затова е много важно оглеждане на тялото и предимно зоните зад  ушите, гърдите, окосмената част на главата. Възможна е появата на температура, която не се свързва с друго заболяване, главоболие, мускулно-ставни болки, увеличени лимфни възли, както и отклонения при лабораторни изследвания. Всичко това да се сподели на лекуващия лекар“.

Кърлежите пренасят редица болестотворни микроорганизми и могат да причинят сериозни заболявания, каквито са лаймската борелиоза, марсилската треска, по-рядко кърлежов енцефалит, ку-треска, туларемия, кримска конго хеморагична треска „При снемане на анамнеза разпитваме както за симптомите, така и за рискови места  – посещение на планини, гори, паркове, затревени площи. Това трябва да се съобщи на лекуващия лекар“.

От изключителна важност е правилното отстраняване на впития в човешкото тяло кърлеж.„Понякога е налице самоувереност в хората, че могат сами да извадят кърлежа, но този процес не е никак безобиден и лесен, още повече трябва да се знаят две важни препоръки: най-добре е да бъде отстранен от медицински специалист и ако не е налице тази възможност –да не се изважда с голи ръце, а със специални пинсети, с които внимателно и търпеливо да се извади кърлежа“.


При ухапване от кърлеж наложителен ли е прием на антибиотик?

„В ерата на масова употреба на антибиотици, не трябва да прибягваме към тях с лекота. Когато сме сигурни в диагнозата, тогава специалист може да прецени трябва ли да се приема антибиотик. Още повече не само бактерии, но и вируси се предават, а на вирус да се назначава антибиотик никак не е уместно. На този етап вече не се препоръчва рутинната профилактична употреба на антибиотик“.

Препоръки

Кърлежите предпочитат райони и местности  с висока влажност и сега е периода, в който хората трябва да бъдат наблюдателни. Те са около нас и няма как да ги елиминираме, затова когато се посещават планински и тревисти местности, храсти, трябва да се носи необходимото предпазно облекло – да се пазят крайниците, панталоните да бъдат добре прилепнати към долните крайници, с чорапи, по възможност светли дрехи с дълги ръкави . Да се използват репеленти и най-важното – оглед на тялото след посещение на рискови места. Рутинно да се оглеждат и домашните любимци“.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с д-р Магдалена Баймакова.
Вижте още

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград

150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им,..

публикувано на 14.05.21 в 16:56

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове ,..

публикувано на 14.05.21 в 12:10

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22