Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново разхлабване на мерките от днес

Снимка: БГНЕС

От днес отпадат някои от ограниченията, въведени у нас заради коронавируса. Работа подновяват магазините, разположени в търговските центрове. Условието е в тези обекти да се спазват всички предпазни мерки, в това число и дистанция от поне 1,5 метра.

От днес са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

При същото условие от 29 април се очаква да отворят и дискотеките, баровете и нощните заведения.

Разхлабването на противоепидемичните мерки у нас започна на 12 април.


Вижте още

Средновековната черква "Св. Георги" в Кюстендил отбелязва храмовия си празник

Средновековната черква "Св. Георги" в Кюстендил отбелязва храмовия си празник. Черквата "Св. Георги" в Кюстендил датира от 11-12 век, като представлява интересна постройка с византийска архитектура. Строена е по време на византийското владичество, когато императорът от Византия е назначавал свои доверени лица да управляват тези територии...

публикувано на 06.05.21 в 16:08

Ромите в Кюстендил не празнуват Гергьовден и деня на хамалите заради пандемията

Без традиционните празненства ромите в Кюстендил отбелязват днешния Гергьовден. За днешния празник и за утрешния - деня на хамалите - е спазена само традицията за подпомагане на най-бедните в ромския квартал в Кюстендил.  Козунаци, хляб, агнешко месо, лимонада и ракия са получили около 70 семейства от най-бедните фамилии, вдовиците и сираците,..

публикувано на 06.05.21 в 15:20

Черквата „Св.Георги“ в Разлог отбелязва храмов празник

С камбанен звън започна празника в църквата "Св. Георги" в Разлог, където много хора се събраха, за да отбележат храмовия празник и оставят продукти, или пари за традиционния курбан. Миналата година заради пандемията той за първи път от столетие бе отменен, но през 2021 с Божията благословия, както казаха хората тук, курбанът отново се прави с..

публикувано на 06.05.21 в 12:29

Тържествена вечеря – ифтар се състоя в Белица

По случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, за поредна година кмета на Белица Радослав Ревански организира тържествена вечвря-ифтар. На събитието присъстваха над 80 представители на двете религиозни общности. Временно изпълняващият длъжността Районен мюфтия на Благоевград Ибрахим Мутасджиков, Айдън Мухамед - отговорник за Коран..

публикувано на 06.05.21 в 09:08

6 Май – Ден на Петрич

6 май е и Ден на Петрич. В 10.30 часа на 6 май кметът на община Петрич Димитър Бръчков, народният представител Георги Динев, зам.- областният управител Антоанета Янчева, председателят на Общинския съвет Георги Тренчев, представители на общински и държавни учреждения ще положат цветя на паметник „Загинали за Родината“ в центъра на града. Ще бъде..

публикувано на 06.05.21 в 08:34

В Богданов дол пресъздават обичая „Премуз”

На Гергьовден, в пернишкото село Богданов дол ще бъде пресъздаден обичаят „Премуз”. В състезанието за най- добре гледани и най-млекодайни овце участват овчари от селото. Възстановката се прави за поредна година, като само миналата заради пандемията празникът не се състоя. По утвърдена традиция, на поляната, в самия център на селото, се..

публикувано на 06.05.21 в 08:19

81 новозаразени с коронавирус в Благоевград

81 новозаразени с коронавирус в Благоевград 1635 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 11% от направените проби. В Благоевградска област новите случаи са 81 в Кюстендилска – 31, в Перник – 23.

публикувано на 06.05.21 в 07:48