Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Нов прием на заявления по проект „Родители в заетост”


Вече повече от година COVID-19 се разпространява бързо из целия свят. Правителствата наложиха мерки, които целяха ограничение на разпространението на вируса, като затваряне на училищата, карантини, домашна изолация и други. Всяко от ограниченията се отразява на децата или на домакинството, в което те живеят. Тези обстоятелства са извън нормалното преживяване и носят стрес, тревожност и чувство за безпомощност на всички.

Част от средствата, осигурени от ЕС за подпомагане на икономиките на държавите-членки, отиват и за създаване на условия за родители, които трябва да работят, както и да продължават да се грижат за децата си. Една от оперативните програми, в които се включва и българското правителство е тази за „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Проект към тази програма е „Родители в заетост“, с бюджет в размер на 65 милиона лева. Целта на проекта е осигуряване на по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с деца от 0 до 12-годишна възраст и предоставяне на заетост на безработни лица, чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца. Така родителите, възползвали от тази възможност, ще продължат не само своето кариерно развитие, но ще осигурят качествена грижа за децата си. 

За дейностите на проекта и кой може да се възползва от него, обясни Янка Андонова, експерт „Програми и проекти“ към Дирекция „Бюро по труда“ – Благоевград. Набиране на заявления от родители на дете/деца от 0 до 12-годишна възраст, осигуряване на трудово посредничество на безработни родители с дете/деца, подбор на безработни/неактивни лица за определяне на възможностите им за включване в заетост, свързана с полагане на грижи за деца от 0 до 12-годишна възраст. Организиране на срещи с цел одобрение на безработните от родителите за полагане на грижи за детето/децата им. Осигуряване на грижа за децата от 0 до 5 г. вкл., непосещаващи детски ясли, заведения и предучилищни групи, на заети и безработни родители (грижата е допустима до 8 часа на ден), а на  дете/деца от 0 до 12 г., посещаващи детски ясли, заведения, както и училище, на заети и безработни многодетни (вкл. самотни) родители/майки (грижата е допустима до 4 часа на ден). 72-ма родители от общините Благоевград и Симитли са се възползвали до този момент от програмата Родители в заетост“. Така е осигурена работа също на толкова безработни лица, които получават минимална работна заплата. Всички, които се интересуват от програмата, могат да подават заявления за кандидатстване до 2023 година или до изчерпване на бюджета,“ каза Янка Андонова.

Семейство Богдански от Благоевград вече са ползвали тази програма. Тя  е помогнала на двамата родители да ходят на работа по-спокойни в условията на ковид кризата. Крум Богдански, родител. “И аз, и съпругата ми ходехме на работа, бяхме спокойни, че детето ни е в сигурни ръце, както и че се дава възможност на безработни хора да работят. Определено сме доволни от програмата“.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Спаска Зашева.  


Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33