Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Kонференцията за бъдещето на Европа – възможност за всеки европеец да изрази позицията сиИзпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа даде старт на многоезичната цифрова платформа, като прикани всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят и обменят идеи и мнения, посредством онлайн събития.

„Тази платформа ще даде възможност на хората да споделят своите идеи как виждат бъдещото развитие на Съюза“. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. „Конференцията е предвидена да се проведе в две основни направления като една част трябва да се съсредоточи върху приоритетите на ЕС, какви политики трябва да развиваме, към какво трябва да се стремим – например борбата с изменението на климата, развитието на икономиката, развитието на иновациите, повече възможности за младите хора за работа и образование в рамките на Съюза, и второто направление ще бъде насочено по-скоро към допитване до гражданите относно демократичните процеси и връзката с институциите – дали това е достатъчно и как това трябва да се подобри. Очакванията са, че вследствие на тази Конференция и на този доста обширен дебат, има възможност да се започне процедура за изменение на някои от договорите на ЕС, които имат нужда от съответните обновления, спрямо вече новите необходимости и разширението на Съюза, откакто те са влезли в сила“.

Чрез платформата от 19 април гражданите от цяла Европа вече имат възможност да представят вижданията си по всяка тема, която считат за важна за бъдещето на Съюза. Официалната дата за стартиране на Конференцията е 9 май – Денят на Европа. „Символично на 9 май ще се опитаме да започне самият официален старт на събитията, с участието на ключови лидери от европейските институции. Имаме реалистичното очакване, че голяма част от тези събития ще се случат онлайн. Възможността за тази онлайн активност обаче, ще даде възможност на повече граждани да вземат участие“, каза евродепутатът Цветелина Пенкова.

Според нея всеки гражданин на Европа трябва да се възползва от тази възможност. „Напоследък младите хора имаха доста сериозни критики и притеснения по отношение на начините, по които ЕС се справи и овладя кризата от COVID-19“, каза тя. „Това, което се опитахме да направим, и като институции, беше организирането на много такъв тип по-малки онлайн дискусии. Ако съдя по активността и заинтересоваността на гражданите в такъв тип по-малки формати, имам основание да мисля, че един такъв по-дългосрочен и по-обширен проект би трябвало да успее да привлече включването на повече хора в диалога. Вслушването в гласа на гражданите трябва да е един постоянен процес, т.е. самата Конференция за бъдещето на Европа не трябва да е един еднократен проект, а трябва да продължи и за в бъдеще, но за тази цел ние трябва да го популяризираме, да гарантираме голямо включване на граждани от всички части на ЕС и след това да можем да представим реалните резултати и че е имало смисъл от това тяхно включване. Важно е да се отбележи, че ние имахме една позитивна вълна спрямо високата активност на гражданско участие на последните европейски избори през 2019г. в рамките на целия ЕС, не само на България – в частност в България все още има какво да се направи по въпроса, но беше доста сериозна активност, една от най-високите, което даде позитивна вълна, че европейските граждани все още вярват в Съюза и имат своя глас“.

Многоезичната платформа, която стартира на 19 април, е сърцевината на Конференцията за бъдещето на Европа и ще позволи на хората да се включат с предложения за промените, които са нужни в ЕС. Европейците ще могат също така да видят какво предлагат другите, да коментират и да дават подкрепа за идеи.

Европейските институции са се ангажирали да изслушат направените препоръки и да предприемат действия по тях. Очаква се Конференцията да достигне заключения до пролетта на 2022 г.


Вижте още

Сергей Биров: Тук ще тренират бъдещите шампиони по футбол на България и света

С водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков, в двора на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград днес бе открито ново футболно игрище.  На официалната церемония присъстваха вр. изп. длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, зам.-кметът по строителството Венелин Торошанов, зам.-кметът по „Обществен ред, сигурност и спорт“ Любен..

публикувано на 18.05.21 в 12:28

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия

Как беше ограбена Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – бивша Солунска?  Как Общината актува като своя собственост,  завещан на училището имот в центъра на Благоевград  и после го продаде, и защо световноизвестният с производството на бронирани автомобили  български предприемач Антон Стефов, бивш възпитаник на гимназията, не..

публикувано на 17.05.21 в 14:30

Студенти създадоха компания за вендинг машини за санитарни принадлежности

Скоро след завършването на Американския университет в България Албина Томова, София Широканска, Димитрина Пашова, Кристина Узунова, Симона Гълъбова и Вероника Югова основават своя стартъп компания, като част от акселераторската програма “Elevate” към АУБ. Идеята е да осигурят достъп до санитарни материали, включително презервативи, дамски..

публикувано на 17.05.21 в 12:27

Отговорното потребление и гражданската ангажираност са ключът към кръговата икономика

Европейският план за действие за кръговата икономика налага координирана работа на европейско, национално и местно ниво, както и активно гражданско участие, за да бъде проправен път към ефективното управление и потребление на ресурсите. Това мнение изказа Стефан Радев, член на Комисията по околна среда,  изменение на климата и енергетика..

публикувано на 17.05.21 в 10:37

Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците“, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения Ташева..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така  Александра Лилкова от Европейския информационен офис..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20