Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлината, природата и вълшебните вълнени приказки в една изложба на Елена Кацарска

12
Елена Кацарска
Снимка: Любима Бучнска

 Изложба фотография, живопис и приложно изкуство на Елена Кацарска, наречена „Заветът на светлината“, беше открита днес в Градската художествена галерия в Благоевград. Тя е естествено продължение на юбилейната й експозиция от юни миналата година в пространството „Джамията“ в Дупница, като сегашният кураторски проект включва и нови творби на авторката.

  Повечето от избраните фотоси и големите плъстени пана, обединени в цикъла „Вълнени вълшебни приказки” и с наименования „Лято“, „Синя луна“ „Пролет“..., са отражение на любовта и общуването й с природата. Казва, че може да й направи впечатление качица роса, цвете или най-често светлината, влизащи в обектива й като вълнение и като красота, която да бъде запаметена и споделена с ценителите на изкуството й.

  Интересът й към старите занаяти и към народното творчество се свързва със семейството и детските й години. Помни как с дядо си е слушала предавания за българска народна музика с голям интерес, а на майка си, голяма майсторка на везмото и на плетивото, дължи интереса си към уникалните шевици и художеството с естествени материали, предавани от поколение на поколение. Обикновено работи с 26 до 32 микрона вълна, а понякога и сама багри материала.

  Вдъхновение, особено за живописните си работи, Елена Кацарска черпи и от музиката, децата, семейството, приятелите и всичко, което се случва в живота ни, с радостите и с тъгите. В изложбата представя акрил, масло и восъчна техника – енкаустика, която е по-специфична и малко се прилага. Друга техника, която обича е ебру – рисуване върху вода, изискваща специални бои и материали.

  Като цяло, творбите й са обединени от философията, че задачата на всеки е да открие своя път към светлината, като възможност да опознае себе си, връзката с другия и всичко, което ни заобикаля.

  Изложбата „Заветът на светлината” на Елена Кацарска може да бъде видяна в голямата зала на галерията до 15 май.

 


Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51