Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Fair Fest в Благоевград


От 18 до 22 май 2021 г. в Благоевград ще се състои Първият международен фестивал на уличните изкуства

Програмата бе представена днес на пресконференция в община Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Пролет Трифонова сподели, че фестивалът е плод на много труд и на много любов. Селектираните спектакли за първото издание на фестивала са обиколили цяла Европа и не само. Привлечени за участие са гости от Русия и Италия, които също ще представят улични и акробатични спектакли. „Спектаклите съдържат в себе си елементи от различни видове изкуства – театрално изкуство, танцово изкуство, цирково изкуство. 

Благоевградчани ще имат възможност да се насладят на невероятни представления, които имат огнени елементи, екстравагантен подход, авангардни са и най-важното – не са ги виждали“ – каза Пролет Трифонова и съобщи по дати спектаклите и местата, където могат да се видят. А местата са в целия град. Освен в централна градска част, жителите и гостите могат да видят търкалящи се триметрови бели топки със звуци в тях, разхождащи се шестметрови гигантски кукли, огромни цветя, въздушна акробатика в парк „Бачиново“ и кварталите „Грамада“, „Еленово“ и „Струмско“.


„Ще започнем с един спектакъл, който се нарича „Охлюмотив“. Гостите и жителите на Благоевград ще могат да видят една невероятна машина, която е създадена от колеги от Театралната академия и от Художествената академия. Това е една голяма машина, която е нещо средно между охлюв и локомотив. Ще се движи по главната улица на Благоевград. В нея ще имаме специални скрити места, в които малки деца ще могат да влизат и да намират интересни и любопитни неща за охлювите. Нашите артисти ще им помагат“ – това каза Пламен Иванов от Театъра на огъня и сенките

„Абсолютно сме сигурни, че благоевградчани не са виждали нищо подобно, както и на много места по света. За нас е изключителна привилегия, че точно този спектакъл ще е в първата вечер на фестивала. Опитали сме се в абсолютно всеки ден да представяме различни неща, които са с различна тематика, стилистика и което е най-важното, те ще са в отделни райони на града. Това на нас много ни хареса и е изключително специфично и иновативно. Не залагаме само на централната част на града. Опитваме се да привлечем хората и да направим фестивала по-достъпен за всички. За нас това се случва за първи път в български град“ – допълни още Пламен Иванов.

Всички спектакли са безплатни за жителите и гостите на Благоевград.


Още информация в звуковите файлове.

 

Галерия

Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33