Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с терена при кортовете край парк „Бачиново“

Важни теми, касаещи жителите на Благоевград, коментира пред медиите днес председателят на Общинския съвет Андон Тодоров. Сред акцентите бяха – сигналите за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд - Благоевград и на зоната при кортовете в района на парк „Бачиново“, както и намерението му да се кандидатира за кмет на Община Благоевград.

По повод множеството сигнали на граждани и загрижеността им около намерение за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд -Благоевград, Андон Тодоров коментира, че все още няма официално входирано в Общинския съвет предложение за строеж на това място, което обаче e минало на Експертен съвет, за да се процедира регулацията.

„Мога да заявя най-отговорно, че докато аз съм председател на Общинския съвет, ако това предложение бъде входирано при мен, няма да сложа подпис под тези документи, няма да го допусна нито до Комисии, нито до заседание на Общински съвет. По никакъв начин няма да допусна да се правят такива безобразия в града“ – коментира Андон Тодоров.


На въпрос на Радио Благоевград, дали ще се кандидатира за кмет на Община Благоевград, Андон Тодоров съобщи, че е рано да коментира тази тема, но ако отново се кандидатират предишните кметове Атанас Камбитов и Румен Томов, той също ще се кандидатира.

„Няма да допусна те да се върнат отново, защото видяхте какво се случи с града, всички тези обещания, които направиха, останаха само във въздуха“ – уточни председателят на Общинския съвет в Благоевград.

Основната тема, която коментира Андон Тодоров, бе по повод намеренията за строеж в зоната около кортовете в района на парк „Бачиново“. 

Председателят на местния парламент представи богат набор от документи и кореспонденция за процедурата по смяна предназначението на тази зона в Общия устройствен план на града – от Зона за спорт и атракции в Курортна зона, в която е възможно и застрояване. Но, всичко това е станало без одобрението на Общинския съвет в Благоевград. Всички документи по случая ще бъдат представени на делото в съда, което е насрочено за 25 май, тъй като се обжалва ОВОС на РИОСВ - Благоевград. Според Андон Тодоров, докато тече делото би трябвало да бъде спрян строежът на този терен.

„Какво ще се случи оттук нататък, е в правомощията на кмета, който и да е той и на главния архитект. Те трябва да представят на Общинския съвет това писмо, което съм пуснал, да се пусне заповед за тази Комисия, да се разгледат документите и Комисията да излезе със становище“ – уточни още Андон Тодоров.


Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22