Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво се случва с терена при кортовете край парк „Бачиново“

Важни теми, касаещи жителите на Благоевград, коментира пред медиите днес председателят на Общинския съвет Андон Тодоров. Сред акцентите бяха – сигналите за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд - Благоевград и на зоната при кортовете в района на парк „Бачиново“, както и намерението му да се кандидатира за кмет на Община Благоевград.

По повод множеството сигнали на граждани и загрижеността им около намерение за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд -Благоевград, Андон Тодоров коментира, че все още няма официално входирано в Общинския съвет предложение за строеж на това място, което обаче e минало на Експертен съвет, за да се процедира регулацията.

„Мога да заявя най-отговорно, че докато аз съм председател на Общинския съвет, ако това предложение бъде входирано при мен, няма да сложа подпис под тези документи, няма да го допусна нито до Комисии, нито до заседание на Общински съвет. По никакъв начин няма да допусна да се правят такива безобразия в града“ – коментира Андон Тодоров.


На въпрос на Радио Благоевград, дали ще се кандидатира за кмет на Община Благоевград, Андон Тодоров съобщи, че е рано да коментира тази тема, но ако отново се кандидатират предишните кметове Атанас Камбитов и Румен Томов, той също ще се кандидатира.

„Няма да допусна те да се върнат отново, защото видяхте какво се случи с града, всички тези обещания, които направиха, останаха само във въздуха“ – уточни председателят на Общинския съвет в Благоевград.

Основната тема, която коментира Андон Тодоров, бе по повод намеренията за строеж в зоната около кортовете в района на парк „Бачиново“. 

Председателят на местния парламент представи богат набор от документи и кореспонденция за процедурата по смяна предназначението на тази зона в Общия устройствен план на града – от Зона за спорт и атракции в Курортна зона, в която е възможно и застрояване. Но, всичко това е станало без одобрението на Общинския съвет в Благоевград. Всички документи по случая ще бъдат представени на делото в съда, което е насрочено за 25 май, тъй като се обжалва ОВОС на РИОСВ - Благоевград. Според Андон Тодоров, докато тече делото би трябвало да бъде спрян строежът на този терен.

„Какво ще се случи оттук нататък, е в правомощията на кмета, който и да е той и на главния архитект. Те трябва да представят на Общинския съвет това писмо, което съм пуснал, да се пусне заповед за тази Комисия, да се разгледат документите и Комисията да излезе със становище“ – уточни още Андон Тодоров.


Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева.

Галерия

Вижте още

Евгения Ташева: Харчовете на общините за битови отпадъци засяга всеки един данъкоплатец

„ В скорошен анализ на Световната банка за Министерството на финансите показва, че в България разходите за отпадъците са едни от най-големите пера в общинския бюджет. Това е едно от най-големите пера от събираните  такси и след това харчовете, които са свързани със самото управление на отпадъците “, каза в интервю за Радио Благоевград Евгения..

публикувано на 16.05.21 в 10:38

Александра Лилкова: Участвайте в конкурса „Кауза по време на криза“

„ Ако сте на възраст между 18 и 29 години и вярвате, че можете да променяте света и средата, която ни заобикаля, ако сте склонни да  отделите от времето си, за да осъществите полезна идея, стремите се да бъдете част от решението на значим проблем - споделете Вашата кауза, идея и история!“ - така   Александра Лилкова от Европейския информационен..

публикувано на 16.05.21 в 10:32

Карате или да опознаеш себе си и другите

  В гоцеделчевския клуб по карате Киокушин „Ронин“ се проведе изпит за получаване на степен  при децата.Освен това бяха проведени демонстративни тренировки с участието на състезатели от Гоце Делчев, Петрич, Благоевград и София.   Гости на тези зрелищни прояви бяха  президентът на федерация Българско карате Шинкиокушин  Борис Николов и..

публикувано на 16.05.21 в 10:20
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33