Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Кръговата икономика и новите възможности за Европа

Европейският съюз произвежда над 2,5 млрд. тона отпадъци годишно. В момента той обновява законодателството си, за да насърчи преминаването към по-устойчивата кръгова икономика. Преходът ще намали екологичното замърсяване, ще облекчи проблемите с набавянето на суровини, ще засили иновациите и конкурентоспособността. Промяната има потенциал да добави още 0,5% към брутния вътрешен продукт на ЕС и да създаде 700 000 работни места в Европа до 2030 г.

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха членове на ЕП, представители на местните органи и бизнеса по време на уебинар „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на 16 април 2021 г.

„Кръговата икономика е една от най-важните теми, които в момента се разглеждат от европейските институции в контекста на Зелената сделка, която сама по себе си е един от най-важните приоритети на Европейския парламент и Европейската комисия в следващите няколко години. Съвсем наскоро ЕП прие и своето становище, относно новия план за действие за кръговата икономика.“, подчерта ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.


Преходът към кръгова икономика вече е в ход, като някои водещи предприятия, потребители и публични органи в Европа са възприели този устойчив модел.

„Надявам се, че ще имаме възможност да представим пред местните власти на разбираем език и с добри примери, всички европейски политики, които се отразяват върху живота на гражданите. Кръговата икономика е тема, която се отразява във всички аспекти от живота на хората и чиято реализация на практика изцяло зависи от местните власти.“, казва Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Новият план за действие за кръговата икономика има за цел да подготви Европа за екологосъобразно бъдеще, като същевременно защитава околната среда и предоставя нови права на потребителите. 

„Този план за действие има 35 законодателни и незаконодателни мерки. Те се отнасят за дизайна на продуктите, устойчиво потребление, т. нар. „зелени“ обществени поръчки, износа на отпадъци и вторичната употреба на материалите.“, обяснява Маргрете Аукен, член на ЕП от групата на Зелените / Европейски свободен алианс.

Намаляването на отпадъците, екопроектирането, повторната употреба и други подобни мерки могат да спестят много пари на предприятията в ЕС и да намалят годишните емисии на парникови газове. В момента производството на материали, които използваме в ежедневието, генерира около 45% от емисиите в ЕС.

Новият план е насочен към проектирането и производството в кръговата икономика, за да се гарантира, че използваните суровини остават в икономиката на ЕС колкото е възможно по-дълго. Планът и предвидените в него инициативи ще бъдат разработени с активното участие на бизнеса и заинтересованите страни.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Зоя Караджова.

Галерия

Вижте още

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51
Кирил Алексиев и Чавдар Ангелов

Д-р Чавдар Ангелов: Голямото послание на тази изложба е, че българската армия е една от институциите, на които се крепи и се дължи независимостта и суверенитета на българската държава

  В навечерието на 6 май в зала „Временни изложби” на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”. Създадена е за 143 години от Освобождението на България и е в чест на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а..

публикувано на 09.05.21 в 12:21

Ангел Бондов: „Избери водата“, включи се в почистването около водоемите в цялата страна!

„Водата е един от най-ценните ресурси, който има на тази планета. Всички трябва да бъдем загрижени за нея, тъй като тя е свързана с нашето здраве и живот“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Ангел Бондов от „Грийнпийс“- България . Екологичната организация е инициатор на национална кампания за почистване около водоемите в цялата страна. 37 са..

публикувано на 09.05.21 в 10:45

Джазменът Боби Вълчев: Когато се чувствам свободен на сцената, тогава всичко е наред

   Каним ви на музикално пътешествие с Боби Вълчев – музикант, певец, пианист, тромпетист, композитор, аранжор и всичко, което достига и намира израз в усещането за джаза, с неговата безкрайна свобода във формите, мелодиите и хармониите, включително в избора да търси и осъществава себе си в различни точки на света, с отворени сетива и без никакви..

публикувано на 08.05.21 в 19:23
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47