Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екоактивисти апелират да не купуваме яйца с код 3 за Великден

На 22 април (четвъртък) от 16 ч. в началото на градинката пред НДК в София, активисти от Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията /КАЖИ/, организираха пърформанс, разкриващ истината зад клетъчното отглеждане на кокошки носачки за яйца в навечерието на Великденските празници. Събитието бе част от кампанията “Разперени криле” и акцент от информационната акция преди празниците под надслов “Великден без клетки”.

Според екоактивистите, всеки от нас може да направи етичен избор, когато купува яйца за Великден и така да се включи в инициативата, подкрепяща хуманното отглеждане на кокошките.


„Целта на Кампанията е да сложим край на отглеждането на кокошки в клетки за добив на яйца в България, тоест, да сложим край на клетъчното отглеждане на кокошките, което в много други страни вече е направено. У нас обаче, около 70 % от кокошките все още се отглеждат в клетки, тоест, около 3 милиона кокошки, по-голямата част от всички кокошки в България, се отглеждат по този начин“ – коментира за Радио Благоевград Стефан Димитров, член на Управителния Съвет на Сдружение КАЖИ.

Той уточни, че затова е много важна ролята на потребителите, което ще бъде бе и основен акцент на събитието в четвъртък. Целта е да се разясни на потребителите, когато купуват яйца да го направят информирано и етично, съобразено с хуманното отглеждане на птиците.

Според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, публикувано преди година, 76% от българите смятат, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки предвид наличието на по-хуманни алтернативи, а 88% считат, че условията на отглеждане имат ефект и върху качеството на яйцата.

„Една кокошка, отглеждана в клетка има по-малко пространство от един стандартен лист хартия. В клетката тя прекарва целия си живот с още други кокошки и пространството там е толкова малко, че те не могат, дори да разперят крилете си през целия си живот. От тук идва и наименованието на Кампанията „Разперени криле“ – уточни още Стефан Димитров.


Яйцата от клетъчно отглеждани кокошки са обозначени с код 3, важно е, когато ги купуваме от магазина, да знаем това.

В европейския съюз около 50 % от кокошките носачки вече не се отглеждат в клетки. Хиляди корпорации вече са предприели мерки да спрат да произвеждат яйца с код 3. В България вече 24 корпорации са поели ангажимент да не произвеждат яйца от клетъчно отглеждани кокошки. Водещи хипермаркети у нас също вече не продават такива яйца. До 2025 г. ще бъде забранена продажбата на яйца с код 3, затова и бизнесът вече разбира проблема и подкрепя инициативата.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стефан Димитров.


Галерия

Вижте още

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51
Кирил Алексиев и Чавдар Ангелов

Д-р Чавдар Ангелов: Голямото послание на тази изложба е, че българската армия е една от институциите, на които се крепи и се дължи независимостта и суверенитета на българската държава

  В навечерието на 6 май в зала „Временни изложби” на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”. Създадена е за 143 години от Освобождението на България и е в чест на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а..

публикувано на 09.05.21 в 12:21

Ангел Бондов: „Избери водата“, включи се в почистването около водоемите в цялата страна!

„Водата е един от най-ценните ресурси, който има на тази планета. Всички трябва да бъдем загрижени за нея, тъй като тя е свързана с нашето здраве и живот“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Ангел Бондов от „Грийнпийс“- България . Екологичната организация е инициатор на национална кампания за почистване около водоемите в цялата страна. 37 са..

публикувано на 09.05.21 в 10:45

Джазменът Боби Вълчев: Когато се чувствам свободен на сцената, тогава всичко е наред

   Каним ви на музикално пътешествие с Боби Вълчев – музикант, певец, пианист, тромпетист, композитор, аранжор и всичко, което достига и намира израз в усещането за джаза, с неговата безкрайна свобода във формите, мелодиите и хармониите, включително в избора да търси и осъществава себе си в различни точки на света, с отворени сетива и без никакви..

публикувано на 08.05.21 в 19:23
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47