Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти апелират да не купуваме яйца с код 3 за Великден

На 22 април (четвъртък) от 16 ч. в началото на градинката пред НДК в София, активисти от Сдружение Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията /КАЖИ/, организираха пърформанс, разкриващ истината зад клетъчното отглеждане на кокошки носачки за яйца в навечерието на Великденските празници. Събитието бе част от кампанията “Разперени криле” и акцент от информационната акция преди празниците под надслов “Великден без клетки”.

Според екоактивистите, всеки от нас може да направи етичен избор, когато купува яйца за Великден и така да се включи в инициативата, подкрепяща хуманното отглеждане на кокошките.


„Целта на Кампанията е да сложим край на отглеждането на кокошки в клетки за добив на яйца в България, тоест, да сложим край на клетъчното отглеждане на кокошките, което в много други страни вече е направено. У нас обаче, около 70 % от кокошките все още се отглеждат в клетки, тоест, около 3 милиона кокошки, по-голямата част от всички кокошки в България, се отглеждат по този начин“ – коментира за Радио Благоевград Стефан Димитров, член на Управителния Съвет на Сдружение КАЖИ.

Той уточни, че затова е много важна ролята на потребителите, което ще бъде бе и основен акцент на събитието в четвъртък. Целта е да се разясни на потребителите, когато купуват яйца да го направят информирано и етично, съобразено с хуманното отглеждане на птиците.

Според социологическо проучване на “Галъп интернешънъл”, публикувано преди година, 76% от българите смятат, че не е морално отглеждането на кокошки в клетки предвид наличието на по-хуманни алтернативи, а 88% считат, че условията на отглеждане имат ефект и върху качеството на яйцата.

„Една кокошка, отглеждана в клетка има по-малко пространство от един стандартен лист хартия. В клетката тя прекарва целия си живот с още други кокошки и пространството там е толкова малко, че те не могат, дори да разперят крилете си през целия си живот. От тук идва и наименованието на Кампанията „Разперени криле“ – уточни още Стефан Димитров.


Яйцата от клетъчно отглеждани кокошки са обозначени с код 3, важно е, когато ги купуваме от магазина, да знаем това.

В европейския съюз около 50 % от кокошките носачки вече не се отглеждат в клетки. Хиляди корпорации вече са предприели мерки да спрат да произвеждат яйца с код 3. В България вече 24 корпорации са поели ангажимент да не произвеждат яйца от клетъчно отглеждани кокошки. Водещи хипермаркети у нас също вече не продават такива яйца. До 2025 г. ще бъде забранена продажбата на яйца с код 3, затова и бизнесът вече разбира проблема и подкрепя инициативата.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Стефан Димитров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09